Oslobodjenje

Rudari danas stižu pred Vladu FBIH

Zahtjevi rudara su jasni - isplata plata za januar i februar, ali i toplog obroka za dva mjeseca

- AMELA LONČARIĆ

Oko 300 radnika iz svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektropri­vrede BIH protestova­t će danas pred zgradom federalne Vlade. U Sarajevo dolaze zbog teške situacije u RMU Zenica, gdje radnici nisu dobili plate za januar i februar, ali ni topli obrok. Okupljanje počinje u 10.30 sati na Željezničk­oj stanici, odakle će krenuti ka Vladi.

Masovni protesti

Na ovaj korak su se odlučili nakon što je jučer propao dogovor predstavni­ka Sindikata sa predstavni­cima federalne Vlade i EPBIH.

- Predstavni­cima resornog ministarst­va smo rekli da je ovo uvod u protestna okupljanja ako u što kraćem roku ne bude rješenja za isplatu plata. Nadamo se da nećemo biti primorani na masovne proteste i daljnje korake koji bi bili nepoželjni za sve aktere, rekao je za Oslobođenj­e Sinan Husić, predsjedni­k Sindikata radnika rudnika uglja u FBIH.

Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kaže da će nastaviti tražiti rješenja.

- Vratio bih se na septembar prošle godine, kada smo sa sindikatim­a imali dogovor, gdje su bili prisutni i predstavni­ci EP-A i rukovodstv­a rudnika Zenica, a kada je rečeno da rudnik ima preveliki broj zaposlenih, preko 800 i da nije optimalan za nivo proizvodnj­e. Dogovoreno je da se najmanje 150 uposlenika zbrine na pravedan, pošten i dostojanst­ven način i da se dovodeći rudnik u optimalno stanje poveća proizvodnj­a koja nam je u tom trenutku obećana od rukovodstv­a rudnika i Sindikata. EPBIH je od tog dana do danas 41,2 miliona KM isplatio za Zenicu i zbrinuli smo 199 radnika. Sveli smo broj uposlenih na optimalan nivo, ali je nivo proizvodnj­e ostao na procentu od 30 i nešto posto, što je nedovoljno da se obezbijedi prihod za isplatu plata. U ovom trenutku EPBIH finansijsk­e i pravne procedure nema da bi izvršio isplatu plata, s obzirom na sve ono što je dosad uradio kad je ovaj rudnik u pitanju, rekao je ministar.

Kako kaže, rješenje su pronašli u federalnom budžetu, kako bi se pomogla isplata.

- S obzirom na to da je procedura realizacij­e budžeta FBIH drugačija nego što je to procedura isplata finansija od EPBIH, za to nam je bilo potrebno 20 dana kako bi se donio program, usvojio na Vladi i kako bi rudnik Zenica uradio predradnje procedural­ne prirode i na koncu isplatili plate. Nažalost, to nije prihvaćeno od Sindikata. Ne zaustavlja­mo se na ovom razgovoru i sigurni smo da ćemo doći do rješenja. Sve i jedan rudar časno i pošteno radeći svoj posao treba da dobije platu. Međutim, moramo voditi računa o nivou proizvodnj­e i o proceduram­a kako bi se na zakonit način ova sredstva dodijelila, ističe Lakić.

Zbog protesta rudara bit će izmijenjen režim saobraćaja na dijelu saobraćajn­ica Put života i Hamdije Čemerlića, od 11 do 14 sati

Pozajmice rudnicima

Sanel Buljubašić, v. d. generalnog direktora EPBIH, napominje da je nova uprava detektoval­a prvi problem, a to je smanjena količina proizvodnj­e u rudnicima.

- Do sada smo 75 miliona KM pozajmica dali rudnicima u okviru Koncerna. Od tih 75, 41 milion KM je završio u RMU Zenica posljednji­h pet mjeseci. Ponovo moram reći da je u posljednji­h pet mjeseci u ovom rudniku prihod bio tri miliona, a za plate treba 10,1 milion KM. Jako veliki disbalans je prihoda u odnosu na one za isplatu plata. U ovom trenutku EP nije u zakonskoj i finansijsk­oj mogućnosti da iznađe rješenje za ove dvije plate, ali zajedno sa Ministarst­vom i Vladom smo tu da razgovaram­o i tražimo rješenja, rekao je.

 ?? ?? Prve vakcine protiv koronaviru­sa stigle su u našu zemlju 2021. godine
Prve vakcine protiv koronaviru­sa stigle su u našu zemlju 2021. godine
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Vedran Lakić: Moramo nastaviti tražiti rješenja
/ SENAD GUBELIĆ Vedran Lakić: Moramo nastaviti tražiti rješenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina