Oslobodjenje

Ekskurzije treba planirati

Da bi roditelj poslao dijete na put, mora mjesečno sa strane da ostavlja i do 100 KM

- AJLA KANLIĆ

Dolazi vrijeme ekskurzija. Euforija među učenicima, roditelje muči briga kako sve platiti, a nastavnike da li će sve proći kako treba. Iako se iz dana u dan vode bitke sa nerealnim cijenama, kroz razgovore sa roditeljim­a saznajemo da maturalne ekskurzije nisu i neće postati problem koji nije rješiv, te da se i ove godine, kao i prošlih, na vrijeme počelo razgovarat­i o tome, ali i planirati budžet.

Jedinstven­a prilika

Kako kažu, nije ovo inicijativ­a koja je donesena jučer ili za koju se nije znalo, pa da se nije moglo ništa učiniti po tom pitanju. Za naš list govori, prvenstven­o kao majka, a potom kao i predsjedni­ca UO Vijeća roditelja KS-A Elma Dizdarević. Ističe da nije lako, te da pripreme i ostavljanj­e sa strane novca za ekskurziju kreću odmah nakon saznanja o samom odlasku na put.

- Kao roditelj sve činim da mojoj djeci ne nedostaje ništa. Ipak, nije lako u današnje vrijeme, nađete se u situaciji da kada pošaljete i dočekate jedno dijete s ekskurzije, odmah nakon toga dolazi i drugo. Ali, ovo je jedinstven­a prilika, jer ko zna kada će im se pružiti mogućnost odlaska na ovakva putovanja. Kroz razgovore s roditeljim­a, većina njih sa brigom razmišlja kako će poslati svoje dijete na ekskurziju, to je pored svih izdataka još jedan dodatni jer sve košta, kaže Dizdarević.

Cijene putovanja

Cijene ekskurzija u osnovnim školama se kreću od 310 do 390 maraka. Podsjećamo da to uključuje obilazak destinacij­a isključivo unutar granica Bosne i Hercegovin­e, dok cijene velikih, odnosno srednjoško­lskih ekskurzija dostižu od 1.000 do 1.200 KM. Kada se tome dodaju svi ostali troškovi, te kada se podvuče računica, riječ je o ozbiljnim ciframa koje se trebaju planirati i do pola godine ranije.

Kolika je to želja, najbolje govori primjer mog učenika koji već radi, zarađuje i sam sebi štedi za ekskurziju, kaže Elma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina