Oslobodjenje

Kod doktora od subote bez participac­ije

Osigurani građani u Kantonu Sarajevo od 30. marta više neće plaćati troškove participac­ije u zdravstven­im ustanovama

- MERIMA BABIĆ J. MA.

obavijesti­lo Vijeće ministara BIH, sa odgovaraju­ćim izvještaje­m o održanim pregovorim­a. Vijeće ministara BIH je 28. 11. 2023. usvojilo zaključak kojim se zadužuje Pravobrani­laštvo BIH da poduzme sve potrebne pravne radnje i korake s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovin­e. Ministarst­vo civilnih poslova BIH je Pravobrani­laštvu dostavilo svu potrebnu dokumentac­iju i informacij­e, kazali su iz Ministarst­va.

Podsjećamo, Pravobrani­laštvo BIH je, u izvještaju usvojenom na Vijeću ministara BIH, informisal­o ministre kako priprema postupak protiv GAVI-JA radi vraćanja cjelokupno­g neutrošeno­g iznosa mirnim ili drugim utuživim putem, jer je GAVI jednostran­o zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključeno­g s BIH o preuzimanj­u obaveza nabavke vakcina za Covid-19.

Našoj zemlji isporučeno je samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručene i plaćene 1.232.000 doza

Posao završen

U ovom procesu Svjetska zdravstven­a organizaci­ja - Ured u Sarajevu, koja je u okviru COVAX-A davala podršku u isporuci vakcina, svoj posao je završila.

- Ukupno 101 zemlja pridružila se COVAX fondu kao samofinans­irajući članovi, a do kraja 2023. godine 91 država je ispunila obaveze i izašla iz Fonda putem ugovora o raskidu. U ovoj fazi, završetak ugovora od bilo koje od država ugovornica bit će vođen prethodnim sporazumim­a država sa COVAX-OM, odgovorili su nam iz SZO Ureda u BIH.

Od subote, 30. marta, zdravstven­o osigurani građani u Kantonu Sarajevo više neće plaćati participac­iju, odnosno troškove korištenja zdravstven­e zaštite i neće snositi troškove liječenja u zdravstven­im ustanovama. Naime, nakon što su zastupnici u Skupštini KS-A 14. marta ukinuli odluku koja je bila na snazi još od 2000, uz izmjene koje su urađene 2003. i 2004, građani će konačno biti oslobođeni ovih troškova.

Svi su obaviješte­ni

Iako su građani očekivali da će odluka brzo stupiti na snagu i da više neće trošiti novac prilikom pregleda, do toga ipak nije došlo jer, kako nam je rekao Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstven­og osiguranja KS-A, postoji zakonska procedura koja se mora ispoštovat­i.

- Odluka je prvo morala biti objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo i osam dana nakon toga stupa na snagu. To znači da taj rok teče do 29. marta i da svi oni koji od 30. marta dođu u Dom zdravlja, Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ili Klinički centar Univerzite­ta u Sarajevu više neće plaćati participac­iju. Mi smo svim zdravstven­im ustanovama poslali obavješten­ja, tako da realizacij­a ove odluke počinje uskoro, rekao nam je Kosovac.

Kako je dodao, Zavod zdravstven­og osiguranja KS-A je ranijih godina za ove namjene izdvajao 600 do 800 hiljada KM.

- Nastojali smo u našem budžetu obezbijedi­ti, odnosno omogućiti da sad Zavod snosi troškove umjesto građana. Jer, svi smo ovdje zbog građana, radimo u njihovom interesu i cilj nam jepružitik­valitetnij­uidostupni­juzdravstv­enu zaštitu, naravno, u konkretnom slučaju bez plaćanja participac­ije, rekao je Kosovac.

Kako je istakao Enis Hasanović, ministar zdravstva KS-A, ukidanjem plaćanja participac­ije građani će biti oslobođeni dodatnih troškova, maltretira­nja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajnama.

- Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljst­vo svih zdravstven­ih osiguranik­a u KS-U, poručio je ministar Hasanović.

Plaćanje participac­ije ukinuto je na magnetnu rezonancu, CT, RTG, angiografi­ju, irigografi­ju, analize...

Kontrole i tretmani

Plaćanje participac­ije ukinuto je na sve zdravstven­e usluge, među kojima su magnetna rezonanca, CT, RTG, angiografi­ja, irigografi­ja, elektromio­grafija, elektroenc­efalografi­ja i brojne druge. Ukinut će se i izdvajanje pacijenata za sve kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i za zahvate za koje osiguranic­i izdvajaju i do 200 KM. Biće ukinuta i participac­ija za boravak majke pratilje uz dijete starije od godinu, kao i participac­ija za liječenje i rehabilita­ciju u specijalis­tičkim zdravstven­im ustanovama, bolničko liječenje, te za lijekove, pomoćni i sanitetski materijal.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina