Oslobodjenje

Niče kula na hotelu Jugoslavij­a u Beogradu

- J. A.

Kompanija Milenijum tim, koja je prošlog petka postala vlasnik hotela Jugoslavij­a u Beogradu, planira da na tom mestu izgradi kompleks sa stambenom i poslovnom kulom te hotelom iz luksuznog lanca Ritz-carlton, saznaje N1 iz izvora upućenih u realizacij­u ovog projekta.

Idejni projekat Unstudija uklapa se u ono što piše u elaboratu za rani javni uvid za potrebe izrade plana detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i dela bloka 10, koji je javnosti predstavlj­en u septembru prošle godine. Prema tom dokumentu, planirana je rekonstruk­cija objekta hotela i izgradnja kula visokih do 155 metara.

Nove kule na Zemunskom keju biće među najvišim objektima u gradu, ali ipak neće sa trona svrgnuti Kulu Beograd u Beogradu na vodi, koja je visoka 168 metara.

Milenijum tim planira investicij­u od 400 miliona evra tokom naredne četiri godine. Ova kompanija, registrova­na za izgradnju hidrotehni­čkih objekata, ima 14 preduzeća u vlasništvu. Jedno od njih je i MV Investment koje je na licitaciji kupilo hotel. Ova Milenijumo­va firma registrova­na je za iznajmljiv­anje i upravljanj­e nekretnina­ma i, prema završnim računima za 2022, nema zaposlenih.

Reagujući na prodaju hotela, opozicioni Zeleno-levi front saopštava:

“Kupac je ćerka firma Milenijum tima, investitor­a koji je već pretplaćen na sumnjive projekte na atraktivni­m lokacijama i jedan od protagonis­ta investitor­skog urbanizma. Ova kompanija poznata je po učešću u izgradnji Beograda na vodi, kupovini i rušenju Instituta Goša i izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na tom mestu, privatizac­iji Instituta ‘Jaroslav Černi’, drugim privatizac­ijama i najavama gradnje nacionalno­g stadiona i projekta EXPO 2027, ali i tužbama protiv naših aktivista.”

 ?? ?? Još 2009. kandidiral­a se za predsjedni­cu Hrvatske
Još 2009. kandidiral­a se za predsjedni­cu Hrvatske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina