Oslobodjenje

Alka Vuica na listi SDP-A za Sabor

Milanović se nakon zabrane nije našao na listi u 1. izbornoj jedinici, ali je zato Vuica uskočila

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin izvijestio je da je Glavni odbor stranke velikom većinom glasova usvojio izborne liste koalicije Rijeke pravde za Hrvatski sabor te za Europski parlament (EP). Parlamenta­rni izbori održavaju se u Hrvatskoj 17. travnja, a za Europski parlament 9. lipnja.

Rijeka pravde

U koaliciji Rijeke pravde, uz SDP, još su i stranke Centar, Reformisti, GLAS, Hrvatskase­ljačkastra­nka(hss)istranka s imenom i prezimenom (SSIP). Kažu da će svoje liste Državnom izbornom povjerenst­vu (DIP) predati sutra (krajnji rok je prekosutra). Sve izborne liste koalicije Rijeke pravde predvode članovi SDP-A, među kojima su brojni bivši ministri. Pozicije na listama su važne. Stranke prognozira­ju koliko bi mandata mogli dobiti u određenoj izbornoj jedinici, pa i koja su mjesta na listi ulazna za Sabor.

Potvrđeno je da će u 1. izbornoj jedinici prvi na listi biti Arsen Bauk, bivši ministar uprave. U ovoj izbornoj jedinici (centar Zagreba, Velika Gorica i nekoliko općina) prvi na listi trebao je bitipredsj­ednikrepub­likezoranm­ilanović, no Ustavni sud RH mu je to zabranio. Na drugom mjestu ove liste je Dalija Orešković (SSIP). Na istoj listi je i Danica Juričić Spasović, bivša glasnogovo­rnica SDP-A i nekadašnje­g predsjedni­ka države Ive Josipovića, rođena u Bugojnu.

U 2. izbornoj jedinici (Bjelovarsk­obilogorsk­a županija, dio Koprivničk­okriževačk­e,zagrebačka­županijaii­stočni dio Zagreba) na čelu liste je bivši ministar financija Boris Lalovac, dok je na posljednje­m mjestu Bojan Glavašević, koji će kao nezavisan kandidat pokušati preferenci­jskim glasovima preskočiti kandidate ispred sebe i tako stići ponovno do saborskih klupa. Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predvodi listu u 3. izbornoj jedinici (Varaždinsk­a, Međimurska, Krapinsko-zagorska županija, nekoliko općina Zagrebačke županije).

U 4. izbornoj jedinici (Osječko-baranjska,virovitičk­o-podravska,diokoprivn­ičko-križevačke županije) prvi na listijesdp-ovgradonač­elnikkopri­vnice Mišel Jakšić, a posljednja je aktualna europarlam­entarka Biljana Borzan, za koju se tvrdi da i nije bila oduševljen­a ovakvom stranačkom kombinator­ikom, jer ova osječka liječnica medicine rada pikira i dalje ostati zastupnica u Europskom parlamentu.

U5.izbornojje­dinici(3slavonske­županije,vukovarska,brodsko-posavska, Požeško-slavonska, dio Sisačko-moslovačke županije) listu predvodi Predrag Fred Matić, bivši ministar hrvatskih branitelja, savjetnik bivšeg predsjedni­ka Josipovića, vukovarski branitelj i logoraš. Matić je aktualni europarlam­entarac koji sebe, također, vidi u EP-U u još jednom mandatu.

Prvi na listi u 6. izbornoj jedinici (dio Zagreba i Zagrebačke županije) je bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, na istoj listi je i Ivan Račan, sin nekadašnje­g predsjedni­ka SDP-A Ivice Račana, a posljednja je pjevačica Alka Vuica za koju neki mediji kažu da je iznenađenj­e političke scene, iako se ova estradna umjetnica još 2009. kandidiral­a za predsjedni­cu države.

Gradonačel­nica Siska Kristina Ikić Baniček predvodi listu u 7. izbornoj jedinici (to je najveća izborna jedinica, središnja Hrvatska, Karlovačka, dio Primorsko-goranske, Zadarske, Ličko-senjske i Sisačko-moslovačke županije).

Nositelj liste u 8. izbornoj jedinici (Istarska županija, dio Primorsko-goranske i Rijeka) je predsjedni­k SDP-A Grbin, slijede istaknuti esdepeovci Mirela Ahmetović i Zlatko Komadina. Sabinaglas­ovacjenače­lulisteza9.izbornu jedinicu (dio Splitsko-dalmatinsk­e, cijela Šibenska, dio Zadarske županije i Grad Zadar), dok listu za 10. izbornu jedinicu (Dubrovačko-neretvansk­a, dio Splitsko-dalmatinsk­e županije) predvodi bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Europarlam­entarac Tonino Picula smatra da se SDP previše izložio vezujući se za Zorana Milanovića

Picula nezadovolj­an

Prva na listi za Europski parlament je Biljana Borzan, slijede Predrag Fred Matić, Romana Jerković isto europarlam­entarka. Posljednji je aktualni europarlam­entarac Tonino Picula koji će se nadmetati za preferenci­jalne glasove.piculajeiz­javiodaono­štomugrbin nudi, njega ne zadovoljav­a: “Ja na toj listi nisam bio na onom mjestu za koje smatram da je primjereno s obzirom na moje rezultate”.

Picula sjedi u Europarlam­entu (kao i Borzan) od 2012. prvo u svojstvu promatrača, a poslije zastupnika.

“Ozbiljno bavljenje politikom znači izlazak iz zone komfora i preuzimanj­e rizika”, kaže.

Misli da se SDP previše izložio vezujući se za Milanovića.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je jučer tokom obilaska državne granice na području Policijske uprave brodsko-posavske kako ondje, zahvaljuju­ći radu hrvatske policije, nema napetosti i pucnjave, javlja Hina.

“Onima koji stvaraju paniku i žele prestrašit­i ljude, ali i cijeloj hrvatskoj javnosti, poruka je da je Hrvatska sigurna, bila je i bit će, a jamac toga je rad hrvatske policije”, rekao je.

Božinović je nakon prezentaci­je nadzora državne granice i plovidbe rijekom Savom kazao da na području PU brodsko-posavske nema napetosti niti pucnjave, a što bi, kako je istaknuo, neki htjeli.

“Možda bi kroz te svoje poruke, koje ne odgovaraju stvarnosti, htjeli žice, možda bi htjeli ne znam ja što. Drugi bi htjeli da sve puštamo, pa onda vjerojatno ovdje ne bi bilo policije nego bi bile ne samo prirodne rijeke već i rijeke migranata’’, dodao je.

Govoreći o rezultatim­a nadzora državne granice, Božinović je naglasio da vode zdravorazu­msku politiku koja daje rezultate, naglasivši da će tako i nastaviti.

 ?? ?? Milenijum tim planira investicij­u od 400 miliona eura
Milenijum tim planira investicij­u od 400 miliona eura
 ?? ?? Davor Božinović posjetio je područje Policijske uprave brodsko-posavske
Davor Božinović posjetio je područje Policijske uprave brodsko-posavske
 ?? ?? Arsen Bauk predvodi listu u 1. izbornoj jedinici
Arsen Bauk predvodi listu u 1. izbornoj jedinici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina