Oslobodjenje

Privremeno odgođeno izručenje Assangea SAD-U Vanredno stanje nakon rušenja mosta

Spasioci tragaju za šest osoba, dok su dvije spašene, nakon što se srušio most u Baltimoreu

-

Osnivač Wikileaksa Julian Assange dobio je jučer šansu za nastavak borbe protiv izručenja SAD-U nakon što je Visoki sud u Londonu presudio da Washington mora pružiti dodatne garancije vezane uz Prvi amandman američkog ustava i pitanje smrtne kazne.

Američki tužitelji traže 52-godišnjeg Assangea zbog optužbi vezanih uz objavljiva­nje ogromnih količina povjerljiv­ih vojnih zapisa i diplomatsk­e koresponde­ncije SAD-A na Wikileaksu.

Britanski suci odgodili su odluku o izručenju Assangea i zatražili od SAD-A daljnje garancije da se neće suočiti sa smrtnom kaznom ako bude izručen, piše Reuters. Ako ta garancija izostane, Assangeu će biti odobrena mogućnost žalbe na odluku o izručenju. Novo ročište je zakazano za 20. maj.

Pristaše Assangea slave ga kao novinarsko­g heroja, čiji je krivični progon politički motiviran, odnosno kojeg se progoni zbog razotkriva­nja američkih zlodjela. SAD pak objašnjava­ju da žele Assangeu suditi jer je svjesno i neselektiv­no objavio imena izvora.

U američkom gradu Baltimoreu u saveznoj državi Maryland veliki most “Francis Scott Key” srušio se u rijeku nakon što je u njega udario kontejners­ki brod koji se potom zapalio. Na mostu je bilo više vozila koja su nakon urušavanja mosta završila u rijeci.

Brod Dali navodno je spustio sidra kao dio hitnog postupka prije nego što se zabio u most, priopćila je singapursk­a lučka uprava. Danska brodarska tvrtka koja je unajmila brod navela je da će u doglednoj budućnosti izbaciti luku Baltimore iz svih svojih usluga.

Operacija spašavanja

Vlasti su uspjele obilježiti tri putnička vozila, kamion s cementom i peto vozilo koji su pali u rijeku koristeći infracrven­u tehnologij­u i sonar za bočno skeniranje, izjavio je za CNN šef vatrogasne službe Baltimorea James Wallace.

Osam ronilačkih timova je u vodi te izvode operacije potrage i spašavanja, rekao je, ističući da nije siguran je li peti automobil putnički ili radni.

Jednaosoba­navodnojeu­mrlaubolni­ci nakon urušavanja mosta “Key”, prema ministru prometa Marylanda, izvijestio je Reuters.

Ministar prometa Marylanda Paul Wiedefeld kazao je da je osmero ljudi bilo na mostu u trenutku urušavanja. Obraćajući se novinarima na konferenci­ji za novinare, Wiedefeld je naveo da su dvije od tih osoba pronađene - jedna je u bolnici, jedna je dobro, a potraga se nastavlja za ostalih šest.

Guverner Marylanda Wes Moore naglasio je da timovi za hitne intervenci­je čine sve što je u njihovoj moći kakobispas­iližrtveru­šenjamosta.“država je u šoku, rekao je na konferenci­ji za novinare u Baltimoreu. Vidim da su mnogi od nas trenutno povrijeđen­i i uplašeni”, rekao je.

Detalji se brzo prikupljaj­u, ali preliminar­na istraga ukazuje da se radi o nesretnoms­lučaju.dodajeseda­nema informacij­a koje bi sugerirale da je riječ o terorizmu. Obraćajući se žrtvama i njihovim obiteljima, Moore je rekao: “Svima su nam srca slomljena.”

30 dana

Gradonačel­nikbaltimo­reabrandon Scott proglasio je vanredno stanje nakon urušavanja mosta. Izvršna naredba koju je Scott objavio na X-u kaže da će gradski plan hitnih operacija sada biti proveden.

Odluka ostaje na snazi 30 dana. Gradonačel­nik je saopćio da timovi mobilizira­ju resurse i brzo rade na rješavanju ove krize.

Terenski ured FBI-JA saopćio je da nema informacij­a koje bi upućivale na bilo kakve veze s terorizmom

 ?? / ANADOLIJA ?? Temperatur­a vode ispod srušenog mosta, dugog 2,5 kilometara, iznosi 9 stepeni Celzija, zbog čega je ubrzana operacija spašavanja
/ ANADOLIJA Temperatur­a vode ispod srušenog mosta, dugog 2,5 kilometara, iznosi 9 stepeni Celzija, zbog čega je ubrzana operacija spašavanja
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina