Oslobodjenje

Ruski istražitel­ji u Tadžikista­nu

-

Ruski istražitel­ji su jučer bili u Tadžikista­nu, gdje su ispitivali porodice četvorice muškaraca optuženih za smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, rekla su za Reuters tri tadžikista­nska sigurnosna izvora, prenosi Hina. Tadžikista­nski sigurnosni dužnosnici doveli su porodice u glavni grad Dušanbe iz gradova Vahdat i Gisar te iz okruga Rudaki. Četvorica

Tadžikista­naca koja su radila kao migranti u Rusiji uhapšena su pod sumnjom da su odgovorna za napad te im je određen pritvor. Trojica drugih, također Tadžikista­nci, zadržana su u pritvoru zbog sumnje da su učestvoval­a u napadu.

Militantna grupa ISIL preuzela je odgovornos­t za napad na koncertnu dvoranu Crocus City u kojem je poginulo 139 osoba, a povrijeđen­e su 182.

Najmanje 18 Palestinac­a poginulo je jučer u Pojasu Gaze u pokušaju da dođu do humanitarn­ih paketa koje avioni ispuštaju na sjeveru blokirane enklave, javlja Anadolija.

Vladin Ured za medije u Gazi saopćio je da je 12 osoba izgubilo život utapanjem u moru u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, a šest u stampedu dok su se okupljali radi podjele pomoći.

“Bacanje pomoći iz zraka predstavlj­a stvarnu prijetnju životima gladnih Palestinac­a”, upozorava se u saopćenju.

Dio paketa pomoći pao je u more, dio unutar Izraela ili u ratne zone.

“Sve to dovodi živote ljudi u stvarnu opasnost”, poručili su iz Vlade u Gazi.

Ranije ovog mjeseca, najmanje pet Palestinac­a je ubijeno u sjevernoj Gazi kada je na njih pao paket pomoći koji je bačen iz zraka nakon što se padobran nije otvorio, što je podstaklo kritike na račun načina isporuke pomoći.

U jeku izraelskih napada i blokade Pojasa Gaze, nekoliko zemalja počelo je iz aviona ispuštati humanitarn­u pomoć u Gazu kako bi spriječilo glad na toj teritoriji. Glad nastavlja da pogađa bebe i djecu, a palestinsk­i roditelji su primorani da svojim bebama daju vodu umjesto mlijeka, javlja Al-jazeera.

Do sada je ubijeno najmanje 32.414 Palestinac­a, a ranjeno 74.787.

Izrael je jučer povukao pregovarač­ki tim iz Katara, dan nakon usvojene rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-A, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre tokom ramazana, a od Hamasa se traži da oslobodi taoce. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je otkazao posjetu Washington­u.

 ?? ??
 ?? ?? Prijetnja gladnim Palestinci­ma
Prijetnja gladnim Palestinci­ma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina