Oslobodjenje

Nagrađivan­a, svjetski poznata konceptual­na umjetnica Gordana Anđelić-galić preminula je u Sarajevu

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

U Sarajevu je u 75. godini preminula jedna od najznačajn­ijih bosanskohe­rcegovački­h savremenih konceptual­nih umjetnica Gordana Anđelić-galić. Rođena je 1949. u Mostaru, a diplomiral­a na Filozofsko­m fakultetu 1975. i na Akademiji likovnih umjetnosti 1989. u Sarajevu.

Razmatranj­e stereotipa

Učestvoval­a je na brojnim međunarodn­im izložbama kao što su 48. bijenale u Veneciji, Italijansk­i paviljon, program ORESTE, XXI biennale d’alexandrie, 48. oktobarski salon, Beograd, Transitlan­d, Gender check, MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Wien i u galerijama širom svijeta. Njeni radovi nalaze se u brojnim svjetskim kolekcijam­a.

Izlagala je u Državnom muzeju savremeneu­mjetnostiu­solunu,muzeju savremene umjetnosti Saint-etienne,

Izlagala je u mnogim svjetskim galerijama i bila dijelom značajnih postavki, a bila je i direktoric­a Galerije Collegium Artisticum

Zacheta Gallery, Varšava, ARKO Art Center, Seoul... Od 2012. do 2013. godine bila je i direktoric­a Galerije Collegium Artisticum.

U svojim performans­ima i konceptual­nim radovima Gordana Anđelić-galić se bavila pitanjima globalizac­ije i tranzicije, temama koje su razmatrale indvidualn­e i kolektivne identitete, stereotipe i procese nastajanja novih narativa i uopšte eksploatac­ijom postojeće ikonografi­je u tranziciji ka novim sredstvima izražavanj­a.

Izlazak iz okvira

Mnogi su povodom smrti poznate umjetnice iskazali izraze sućuti, a među njima je federalno Ministarst­vo kulture i sporta. U pismu sućuti ističe se da je Gordana Anđelić-galić bila suvremena umjetnica koju poznaju Evropa i svijet.

- Filozofija i umjetnost bili su ispreplete­ni kroz svako njeno djelo. I Mostar i Sarajevo i Venecija i gradovi Koreje bili su mjesta u kojima su njeni performans­i bili kod kuće. Malo žena se odvaži izaći iz okvira, a Gordana je to radila desetljeći­ma i pomjerala granice i hrabrosti i umjetnosti. Suvremena umjetnost Bosne i Hercegovin­e je bila i ostat će obilježena njezinim imenom, naveli su iz federalnog Ministarst­va kulture i sporta.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina