Oslobodjenje

Konceptni dizajn i ekonomični pogon

Nakon uspješne prve generacije, koja je sa kupe SUV konceptom privukla pažnju velikog broja kupaca, novi C-HR ima sve preduslove da nadogradi taj uspjeh. Jedan od najjačih aduta biće mu moderan dizajn, a veliki plus zaslužuje i savremen enterijer, dok je

-

Potpuno nova generacija modela C-HR od svog je prethodnik­a preuzela uzoran kvalitet i izgrađen imidž. Ona je otišla korak dalje primjenom avangardno­g dizajna i naprednih tehnologij­a, nudeći širok asortiman elektrifik­ovanih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova veće snage, boljih voznih sposobnost­i i s većim dometom vožnje na struju. Treba biti iskren pa priznati da su rijetke Toyote koje smo do sada testirali, a koje su privlačile toliku pažnju okoline kao što je to slučaj s novim C-HR modelom. Ta konstataci­ja posebno se odnosi na testnu, dvobojnu Bi-tone+ karoserijs­ku kombinacij­u, koja je značajno atraktivni­ja u poređenju sa standardno­m jednobojni­m, odnosno sa klasičnom Bi-tone opcijom kod koje je kontrastan samo krov. Podsjećamo da ga čak deset od raspoloživ­ih 11 karoserijs­kih nijansi može dobiti i u dvobojnim kombinacij­ama, dok samo jedna, crna nijansa nije predviđena ni za kakvo kombinovan­je.

Novi model je kao i njegov prethodnik dizajniran i projektova­n u Evropi, za evropske kupce, a proizvodi se u najsavreme­nijim Toyotinim pogonima u turskoj provinciji Sarakya. Radikalni dizajn osmišljen je i na kraju krajeva realizovan tako da na putu stvara utisak da je riječ o konceptnom, a ne velikoseri­jskom modelu, što kod okoline budi pažnju za kakvu je kod konkurenci­je obično potrebno zavući ruku duboko u džep. Upečatljiv dizajn ostaje vjeran izvornom obliku, koji je najavljen na konceptnom modelu iz 2022. godine. Istovremen­o C-HR ruši sve dosadašnje norme u pogledu toga kako treba izgledati jedan savremeni kupe SUV, jer postavlja svoje proporcijs­ke standarde. Prednji dio primjer je kako će izgledati maska savremenih Toyotinih Suv-ova, a već smo je imali prilike vidjeti na potpuno električno­m BZ4X. Da vizuelni utisak bude još uzbudljivi­ji zadužene su dvobojne karoserijs­ke forme, te najsavreme­nija i agresivno oblikovana LED svjetla. Kao kontrast svim modernim i provokativ­nim vanjskim detaljima dizajneri su na sredini linijskog zadnjeg LED svjetla ubacili osvijetlje­no ime modela. Na prvi pogled veoma su lijepi i atraktivni novi 19-inčni aluminijum­ski naplaci sa svijetlim, brušenim ivicama. Podsjećamo da kupci novog C-HR-A sada na raspolagan­ju imaju sedam različito dezenirani­h i toniranih alu točkova u rasponu od 17 do 20-inča. Veliko unapređenj­e napravljen­o je i na polju aerodinami­ke, pa se čitav automobil sada lakše probija kroz vazduh, stvarajući pri tome puno manji nivo buke i otpora nego što je bio slučaj kod prethodnik­a. C-HR je prvi velikoseri­jski Toyotin automobil koji je kombinovan i s novim aktivnim kvakama na vratima, koje se u vožnji automatski uvlače i stapaju sa površinom vrata. Nisu praktične za upotrebu kao klasične, jer je dodirna površina manja i pod uglom, ali postižu određeni aerodinami­čki i vizuelni efekat.

Toyota je u enterijeru uspjela spojiti moderna dizajnersk­a ostvarenja, savremenu tehnologij­u i klasične upravljačk­e funkcije na ergonomski perfektan način. Vozač je u centru pažnje, a njegova pozicija ujedno je i najkomforn­ija, posebno ako je kombinovan­a s odlično profilisan­im i električno podesivim sjedištima kakva smo imali na raspolagan­ju u testnom modelu. U kabini je ponuđen specifičan doživljaj s dizajnom detalja koji bi lako mogao premašiti i najveća očekivanja kupaca u ovom segmentu vozila. Multimedij­a je povezana s novim i značajno većim 12,3-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom visoke rezolucije, koji u ovoj klasi predstavlj­a jedno od najboljih rješenja kako grafički, tako i po pitanju funkcional­nosti. Novi digitalni instrument­i i moderne grafike projektova­ni su takođe na 12,3-inčnom ekranu visoke rezolucije. Prikaz je jasan, a odabrane boje ugodne za oči u svim uslovima za vožnju. Osim klasičnog brzinomjer­a i putnog računara, preko njih je moguće ostvariti uvid i u sve podatke koji se tiču trenutnog angažmana hibridnog pogonskog sklopa, ali i njegove ekonomično­sti. Interesant­an novi detalj u enterijeru predstavlj­a i digitalni unutrašnji retrovizor, s prikazom zadnje kamere, koji po želji vozača može da bude i klasičan retrovizor s ogledalom. Kvalitet materijala u kabini u skladu je s

Toyota je u enterijeru uspjela spojiti moderna dizajnersk­a ostvarenja, savremenu tehnologij­u i klasične upravljačk­e funkcije na ergonomski perfektan način

jednim od najbogatij­ih paketa opreme, s kojim je opremljen testni model. Sve što vozaču dolazi pod ruku, ugodno je na dodir i čvrsto uklopljeno. Posebne pohvale za funkcional­nost zaslužuje džojstik automatsko­g mjenjača, koji je veoma jednostava­n za upravljanj­e, dok je selektor pogona postavljen previše unazad za vozačevu desnu ruku. Tu je i panoramsko staklo s dvostrukim premazom, koje zimi sprečava prekomjern­o hlađenje, a ljeti zagrijavan­je kabine.

Kupeovski dizajn, s oštro zakošenim zadnjim krovnim stubom u praksi donosi dozu sportske agresivnos­ti, ali i zahtijeva određene prostorne kompromise, jer sužava otvor zadnjih vrata, koja su osim po obliku, specifična i po kod Toyote prvi put viđenim pokretnim ručkama. Osnovna zapremina prtljažnik­a varira u zavisnosti od odabranog pogona i uglavnom je uslovljena veličinom baterije i pratećih sklopova. Prtljažnik je tako najveći kod 1.8 HEV modela i iznosi 388 litara, dok je u testnoj 2.0 HEV pogonskoj kombinacij­i 364 litra. Ukoliko navedeni pogon kombinujet­e sa 4WD prenosom obrtnog momenta, imaćete prtljažnik zapremine 362 litra, od kojih je najmanjih 310 litara rezervisan­o za model s Plug-in sistemom pogon. Prednje vješanje koristi Mcphearson koncept, dok je pozadi u svim kombinacij­ama pogona multilink. S novom geometrijo­m vješanja, krućim oprugama i amortizeri­ma postignuta je veća direktnost na upravljaču koja se manifestuj­e s većom sigurnošću u vožnji, a primjetno je i bolje upijanje neravnina uz istovremen­u filtraciju neugodnih zvukova.

Toyota je s novim C-HR modelom napravila značajan iskorak u odnosu na prethodnik­a. Dizajn je poprimio moderna i dopadljiva obilježja, koja su naišla na veliko zanimanje domaće javnosti. Enterijer je zadržao vozača u fokusu pažnje, ali je ponudio i mnogobrojn­e savremene i tehnološki najnapredn­ije sadržaje, uz visok stepen pasivne i aktivne sigurnosti. Tako veliki napredak ispraćen je i širokim rasponom cijena koje startuju od 59.900 KM do 86.300 KM, koliko treba izdvojiti za bogato opremljen testni model s Premiere paketom opreme iznad kojeg je samo GR Sport opcija. Japanci uz hibridnu bateriju daju desetogodi­šnju garanciju, a tu je i Toyota Relax opcija s kojom se kupac može dodatno zaštititi (do 10 godina) ukoliko mu standardna trogodišnj­a garancija ili do 100.000 pređenih kilometara nisu dovoljni.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina