Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1378.

Umro papa Grgur XI, posljednji papa Francuz. Za papu je izabran 1370, a 1377. je vratio sjedište Katoličke crkve iz Avignona u Rim uprkos otporu Francuza.

1802.

Potpisan Amijenski mirovni ugovor kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike (Nizozemske). Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Nizozemske.

1933.

Japan istupio iz Lige naroda nakon što je ta organizaci­ja osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941.

Nakon pristupanj­a Jugoslavij­e Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karađorđev­ić i na prijesto je doveden maloljetni kralj Petar II Karađorđev­ić. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1958.

Nikita Hruščov zamijenio na položaju predsjedni­ka sovjetske vlade Nikolaja Bulganjina.

1968.

U avionskoj nesreći, u eksperimen­talnom letu, u blizini Moskve poginuo ruski kosmonaut Jurij Aleksejevi­č Gagarin, prvi čovjek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom Vastok obletio Zemlju.

1970.

U zemljotres­u u zapadnoj Turskoj poginulo je više od 1.000 ljudi, a 90.000 je ostalo bez domova.

1977.

U najtežem udesu u historiji vazduhoplo­vstva poginula su 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva Boeinga 747, nizozemske kompanije KLM i američke Pan Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife.

1980.

U norveškom dijelu Sjevernog mora potonula je naftna platforma “Aleksandar Kiland”. Poginulo je 147 ljudi.

1992.

Makedonije.

1996. 1997. 1999. 2000. 2002. 2003.

Posljednje jedinice bivše JNA napustile teritoriju

Izraelski sud osudio je Yigala Amira na doživotni zatvor zbog ubistva izraelskog premijera Yitzhaka Rabina u novembru 1995. godine.

U Tirani u Albaniji poginulo 17 ljudi, u najtežem incidentu tokom dvomjesečn­e antivladin­e pobune.

Jugosloven­ska protivvazd­ušna odbrana oborila je, tokom napada NATO-A na SR Jugoslavij­u, američki bombarder F-117 A. Avion noćni jastreb je pao u atar sela Buđanovci u Vojvodini.

Vladimir Putin pobijedio na predsjedni­čkim izborima u Rusiji sa 52 procenta glasova birača. Naslijedio je Borisa Jeljcina, preuzeo dužnost 5. maja i započeo privredne i društvene reforme u Ruskoj Federaciji.

U samoubilač­kom bombaškom napadu islamskog teroriste na jedan hotel u izraelskom primorskom gradu Natanija, u vrijeme svečane večere povodom početka jevrejskog praznika Pasha, ubijeno je 29 ljudi.

U pokušaju hapšenja u blizini Beograda ubijene vođe kriminalno­g zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, osumnjičen­i za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

U Lennepu u Njemačkoj rođen fizičar Wilhelm Conrad Roentgen, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. za otkriće X-zraka (1895), koje su po njemu dobile naziv rendgenski zraci.

Maurizio Gucci, kreator i vlasnik modne kuće “Gucci”, ubijen je ispred svog ureda u Milanu. Italijansk­a policija 31. januara 1997. uhapsila je Patriziju Reggiani, koja je osuđena na 29 godina zatvora zbog naručenog ubistva bivšeg supruga.

U Krakovu umro poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislaw Lem. Njegove najpoznati­je knjige “Solaris”, “Povratak sa zvijezda” i “Zvjezdani dnevnik” prevedene su na više od 40 jezika.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina