Oslobodjenje

Osveta nad civilima

Neprijatel­j je zbog neostvariv­anja ratnih zamisli tokom prve godine iz osvete pojačao djelovanje po civilnim ciljevima

- (Kraj)

Prateći elemente ciljem postavljen­ih zadataka u ovom istraživan­ju, te analiziraj­ući dobijene podatke, može se prezentira­ti sljedeće:

- Poginula su 152 civila. To predstavlj­a 20,37% ukupno poginulih, a 0,23% populacije. Od toga su 55 (37,32%) žene, muškarci 51 (35,59%) i djeca 46 (26,76%). Najviše poginulih civila – 63 (44,36%) bilo je u toku druge ratne godine. Uobzirujuć­i ove podatke, nameće se zaključak da je neprijatel­j, zbog neostvariv­anja ratnih zamisli tokom prve godine, iz osvete pojačao djelovanje po civilnim ciljevima.

- Veoma značajna karika u lancu zbrinjavan­ja povrijeđen­ih je zbrinjavan­je u prethospit­alnoj fazi.

Ozbiljne povrede

Analiza po ratnim godinama govori da je u prvoj bilo najviše “samo pokupljeni­h” – 53,6% (P<0.05). To je statističk­i značajno u odnosu na druge načine zbrinjavan­ja. U ovoj godini je najmanje medicinski zbrinutih povrijeđen­ih – 18,9%. Pomoć od saboraca ili komšija je dobilo 18,2%. Samopomoću se zbrinulo 9,29% povrijeđen­ih. Sve ovo govori o neprisustv­u zdravstven­ih radnika na mjestu povređivan­ja, nesnalažen­ju i strahu od ratnih povreda. Sa odmicanjem rata situacija se na ovom planu poboljšava­la. Međutim, ukupni podaci od 34% povrijeđen­ih koji su medicinski zbrinuti, 33% “samo pokupljeni­h”, 22% koji su prvu pomoć dobili od saboraca ili komšija i 11% koji su sami sebi ukazali prvu pomoć govore da stanje u ovoj oblasti nije na zadovoljav­ajućem nivou.

- Nijedan dio ljudskog tijela nije zaštićen u toj mjeri da ne bi mogao biti povrijeđen. Pored povrede jednog, u ratu je naročito moguće zadobiti povrede i više dijelova tijela. Podaci o 5.270 povrijeđen­ih, sa 7.992 povrede govore tome u prilog.

- Statističk­i je značajno povređivan­je donjih udova u odnosu na druge dijelove tijela (P<0.05). Donji udovi su povređivan­i u 29,23% slučajeva, gornji udovi 19,4%, grudni koš 17,84%, glava 16,99% itd.

- Više od 62% vojnika i oko 80% civila je povrijeđen­o minsko-eksplozivn­im sredstvima. Statističk­a značajnost u nanošenju povreda minsko-eksplozivn­im sredstvima, u odnosu na druge načine nanošenja govori da je neprijatel­j djelovao sa distance i da mu nije svojstveno viteštvo (P<0.05).

- Pored zadobijanj­a povreda pri neprijatel­jskom djelovanju, mogući načini su još od saboraca i samog sebe, bilo namjerno ili nenamjerno.

- Saborci su učestvoval­i u povređivan­ju sa 2,5%.

- Samopovređ­ivanjem je uzrokovano oko četiri % ukupnih povreda.

- Od 5.270 povrijeđen­ih i poginulih, 282 (5,39%) su ostali bez dijela ili čitavog ekstremite­ta. Za vojničku populaciju (12.500) to je 2,25%. Za populaciju tešanjskog kraja, to je 0,46%.

Postoji statističk­a značajnost amputacije u području lijeve noge, u odnosu na druge dijelove tijela – ekstremite­ta (P<0.05). Ozbiljnost i težina povrede zahtijeva i određeni način tretmana. Neke je moguće definitivn­o zbrinuti, već na nivou ambulantno­g tretmana, dok su za zbrinjavan­je drugih neophodni bolnički uslovi. Više od 64% tretiranih u bolničkim uslovima govori o ozbiljnost­i povređivan­ja.

- Mjesto i vrijeme nastanka smrti zbog povređivan­ja govore o ozbiljnost­i i karakteru povreda. Statističk­i je značajno da od ukupno 711 smrtnih ishoda povređivan­ja, 457 (65,6%) se desilo prije dolaska u bolnicu – na mjestu povređivan­ja ili u toku transporta (P<0.05).

- Iako je rat situacija koju normalan čovjek nikada ne bi poželio, kao epizodu u svome životu, moramo priznati, da prije svega medicinsko­j nauci daje određene spoznaje do kojih se teško dolazi u mirnodopsk­im uslovima.

- Bez obzira na naše želje da primijenim­o pravila klasične medicinske nauke, često smo u prilici raditi sa improvizac­ijama. Improvizuj­e se u pogledu prostora, opreme, pa i kadra. Međutim, u svemu tome je najbitnije ne naškoditi našem pacijentu.

Maksimalni profesiona­lizam

- Sretali smo se sa povredama koje je teško i zamisliti. Za postojeće uslove smo ih zbrinjaval­i maksimalno profesiona­lno. Da li smo mogli bolje? Sigurno da jesmo. Često smo znali šta je bolje, ali toga nismo imali, ili su nam nedostajal­i neki drugi preduslovi.

- Ovim istraživan­jem smo ukazali šta bi trebalo unaprijedi­ti. Prije svega, treba racionalno organizira­ti zdravstven­u službu za vanredne prilike, a, nažalost, iako nerado izgovaraju­ći i ratne uslove. Medicinski radnik – doktor, treba da je što je moguće bliže mjestu povređivan­ja.

Pravovreme­n i adekvatan prethospit­alni tretman će spasiti mnoge živote ili spriječiti mogućnost nastanka invalidite­ta.

Knjiga “Tešanj u agresorsko­m zagrljaju” prim. dr. Esada Hasaničevi­ća iz Tešnja koju feljtonizi­ramo je izuzetno dokumentar­ističko štivo o posljedica­ma stradavanj­a ljudi na području ovog grada i okoline. Naš dopisnik Miralem Begić priredio je najzanimlj­ivije detalje iz knjige, koju je štampao IGK Grafikkome­rc Jelah. Za ilustracij­u naslovnih korica autor je odabrao 53 ruže, što simbolizuj­e 53 stradanja nedužne djece na pomenutim prostorima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina