Oslobodjenje

Kraj političke karijere za sv

Krajišnike raduje odluka visokog predstavni­ka, ali ih muči nešto drugo - da li je ona primjenlji­va i na sudske odluke iz Hrvatske, u kojoj je presuđen Fikret Abdić

-

U Bosni i Hercegovin­i nije bilo prepreka da oni optuženi i presuđeni za ratne zločine budu birani u općinska vijeća ili za načelnike općina, kao što je to trenutno u Vlasenici, gdje je načelnik Miroslav Mićo Kraljević i u Velikoj Kladuši na čijem je čelu Fikret Abdić.

Protiv Miroslava Kraljevića Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu za ratne zločine 2017. godine, jer je bio komandant Specijalne policijske jedinice čiji su pripadnici silovali, pljačkali, zatvarali i ubijali vlaseničke Bošnjake.

Oživljavan­je trauma

U predmetu protiv Kraljevića i ostalih još se iznose iskazi svjedoka

Tužilaštva BIH. Kako nam je kazala urednica detektor.ba Džana Brkanić, posljednje ročište bilo je zakazano za 15. novembar 2023, kada je i odgođeno te se čeka na nastavak.

- Drago nam je zbog odluke visokog predstavni­ka, posebno kada se odnosi na ovaj dio zabrane obavljanja javnih funkcija osobama koje su osuđene za ratni zločin. Mi smo odavno upozoraval­i na takve slučajeve, gdje su na pozicije u izvršnoj i zakonodavn­oj vlasti bili birani takvi pojedinci. To je jako teško padalo žrtvama njihovih zločina, koje su i dalje prinuđene živjeti pod političkom vlašću i u neposredno­j blizini osoba od kojih su doživjele traume, kazala nam je Brkanić.

U Velikoj Kladuši načelnik je Fikret Abdić, kojeg je ranije Županijski sud u Karlovcu osudio zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništ­va i ratnih zarobljeni­ka.

Ako sada ne skine Fikreta Abdića, velikoklad­uška opozicija očekuje još jedan epski performans njihovog načelnika iz uloge žrtve

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina