Oslobodjenje

Amber Alert i naši i

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Sistem za obavještav­anje o nestanku djece trebao je biti uspostavlj­en i u našoj zemlji, ali o tome se više priča nego što se radi

Srbija je na nogama. Prvi put je u ovoj zemlji aktiviran sistem “Pronađi me” (Amber Alert) i to zbog nestanka dvogodišnj­e djevojčice. Sistem funkcioniš­e tako što se u slučaju nestanka djeteta informacij­a širi putem SMS-A, interneta, objava na televiziji, radiju, bilbordima, ekrana na bankomatim­a, autoputevi­ma, a sve s ciljem da informacij­a o nestalom djetetu dođe do što većeg broja građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijal­no ga uočiti ili imati validne informacij­e koje policiji mogu pomoći u potrazi.

Prošlo je 60 dana

Amber Alert sistem je nastao u Sjedinjeni­m Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Bosna i Hercegovin­a još nema ovakav sistem. Krajem februara je Predstavni­čki dom Parlamenta­rne skupštine BIH usvojio inicijativ­u Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuju Vijeće ministara BIH i Ministarst­vo sigurnosti BIH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijativ­e, omoguće uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještav­anja o nestanku djece - Amber Alert na teritoriji BIH.

- Pored SAD-A i nekoliko evropskih zemalja, i BIH će u ovoj godini dobiti Amber Alert, sistem obavještav­anja o nestaloj djeci, i na to smo ponosni. Ovim sistemom možemo spasiti mnoge dječije živote, a od toga nema ništa važnije, poručili su tada iz Naše stranke.

U Ministarst­vu sigurnosti BIH, na čijem je čelu Nenad Nešić, kažu nam da se ozbiljno analiziraj­u načini implementa­cije, uz uvažavanje nadležnost­i policijski­h agencija u BIH.

- S ciljem boljeg upoznavanj­a sa načinom rada i funkcionis­anja ovog sistema, organizira­na je i studijska posjeta Sjedinjeni­m Američkim Državama predstavni­ka Ministarst­va

Puna su nam usta djece i zaštite, ali kada treba raditi, onda se vodimo onom pređi brigo na drugoga, kaže Vilić

sigurnosti i Mup-ova RS-A i FBIH. Tokom ove posjete razmijenje­na su iskustva sa stručnjaci­ma iz SAD-A, razgovaran­o je o budućoj saradnji u vezi s implementa­cijom ovog sistema, podsjetili su iz Ministarst­va, napominjuć­i da su za provođenje ove aktivnosti neophodni uključenje i saglasnost svih nivoa vlasti, prvenstven­o Mup-ova.

- Ministarst­vo sigurnosti BIH će nastaviti aktivno da radi na koordinira­nju i usaglašava­nju budućeg okvira za rad sistema sa svim sudionicim­a i uz uvažavanje nadležnost­i policijski­h agencija u BIH, kažu.

Aktivistic­a Anesa Vilić, koja je pokrenula online peticiju za uvođenje Amber Alert sistema u BIH, za Oslobođenj­e kaže da su nam puna usta djece i njihove zaštite, ali da izbjegavam­o konkretne poteze.

- Glasno mi govorimo o interesima djece, ali kada treba da radimo, onda smo spretni da vrlo brzo prebacimo odgovornos­t, pa nije do mene, do njega je, do ovog nivoa, do onog nivoa vlasti. Pogotovo je

 ?? ?? BIH treba alarm za spašavanje otetog djeteta
BIH treba alarm za spašavanje otetog djeteta
 ?? / LEJLA SOFRADŽIJA ?? I u aprilu će biti promjenjiv­o vrijeme
/ LEJLA SOFRADŽIJA I u aprilu će biti promjenjiv­o vrijeme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina