Oslobodjenje

Proljeće će biti toplije od prosjeka

Zima iza nas najtoplija je od početka službenih mjerenja, a i proljeće će biti toplije od prošlogodi­šnjeg

- E. DŽ.

Zbog jakog vjetra južnog smjera u dijelovima Bosne i Hercegovin­e na snazi je novo narandžast­o upozorenje. Na udaru su ovaj put Hercegovin­a, zapad i jugozapad Bosne, te djelimično centralna područja.

I proteklih dana je u našoj zemlji bilo - osciliraju­će. U subotu smo uživali u suncu i 20 stepeni Celzijusa, već naredni dan padao je snijeg. Međutim, ove promjene, tzv. babine huke, očekivane su u ovom periodu godine, što nam je potvrdio i Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeo­rološkog zavoda (FHMZ).

- Riječ je o tipičnim vremenskim prilikama koje su karakteris­tične za ovo godišnje doba. Temperatur­ne oscilacije su velike, kao i promjenjiv­ost vremena. Mi smo još u martu, slične vremenske prilike očekuju se i u aprilu, najavio je Zulum.

Inače, zima iza nas je, uz zime 2013/2014. i 2022/2023. godine, najtoplija od početka službenih mjerenja. Proljeće koje nam je tek stiglo, ističe Zulum, također će odstupati od prosjeka.

- Prema sezonskoj prognozi, očekuje nas i toplije proljeće od prosjeka, samo što bi temperatur­ne anomalije trebale biti manje. Ipak, ovo proljeće bi trebalo biti toplije u odnosu na proljeće prošle godine, ističe naš sagovornik.

Nestabilne vremenske prilike u BIH očekuju se još danas, kada je moguća kiša ili kraći pljusak. Veća mogućnost pojave pljuskova je na jugu i jugozapadu zemlje. Oblačno s povremenom kišom moguće je još sutra na jugu i jugozapadu. U drugom dijelu petka pretežno je sunčano u cijeloj zemlji.

Stabilno i sunčano će biti za vikend, kao i početkom naredne sedmice. Kraće naoblačenj­e je moguće u ponedjelja­k poslijepod­ne. Temperatur­e su u porastu, pa će se maksimalna na jugu zemlje kretati do 25, a na sjeveru i do 28 stepeni Celzijusa.

Promjene vremena, tzv. babine huke, karakteris­tične su za ovaj period godine

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina