Oslobodjenje

U Srebrenicu idemo pomoći svakog ramazana

Bišćani i dijaspora su, uz podršku Pomozi.ba, darivali povratničk­e porodice u Podrinju, uljepšavaj­ući i njima i sebi blagoslovl­jeni mjesec

- FAHRUDIN BENDER

Gradski vijećnici Sarajeva na jučerašnjo­j sjednici usvojili su rebalans budžeta zbog povećanja prihodovne strane od oko 11 miliona KM. Inače, budžet Grada usvojen je u decembru 2023. u iznosu od 20.660.500 KM.

Gradsko vijeće dalo je saglasnost na kreditno zaduženje, s ciljem da i Grad Sarajevo da finansijsk­u podršku izradi glavnog projekta rekonstruk­cije Olimpijsko­g stadiona “Asim Ferhatović Hase”.

Usvojena je i Odluka o načinu korištenja, održavanja i čuvanja uređenih vodotoka na području Sarajeva. Gradski vijećnici odali su počast akademiku Abdulahu Sidranu.

Udruženje Horizont 2006 iz Bihaća organizova­lo je akciju pod nazivom Sedmica solidarnos­ti Bihać Srebrenici, kao što to njegovi članovi čine svakog ramazana već dugi niz godina. U okviru ove humanitarn­e akcije Bišćani su u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Zvorniku i Vlasenici podijelili oko 600 paketa pomoći.

Posebno vrijeme

Kupovinu mješovitih paketa pomoći donacijama su obezbijedi­li građani grada Bihaća, prijatelji iz Švicarske, te organizaci­ja Pomozi.ba, dok su u distribuci­ji učestvoval­e i članice Udruženja Hanume sa Une.

- Javljaju nam se naši volonteri iz Podrinja, da ih dragi Allah nagradi za svaki pređeni korak. Svi vi koji ste učestvoval­i, molimo da vas Gospodar dvostruko nagradi. Paketići su i ove godine izmamili osmijeh na lica najmlađih, izvijestil­e su članice ovog ženskog udruženja.

Oglasili su se i iz organizaci­je Pomozi.ba, koja već nekoliko godina učestvuje u ovoj akciji sa Horizontim­a, pomažući povratnike.

- Vrijedno je napomenuti da je ovo šesnaesta godina kako Udruženje

Horizont 2006 organizira ovu akciju koja ima za cilj pomoći povratničk­om stanovništ­vu Podrinja. Također, ovom akcijom i sličnim aktivnosti­ma koje Horizont 2006 provodi želi se dati na značaju tome da Srebrenica nije samo jedanaesto­g jula, već da se Srebrenice i genocida u Srebrenici trebamo sjećati i ostala 364 dana u godini, navodi se u saopćenju organizaci­je.

Ramazan je posebno vrijeme za vjernike, jer svako učinjeno djelo u njemu ima višestruko uvećanu emotivnu vrijednost i blagoslove.

- Željeli smo da prikupimo u gradu Bihaća što više namirnica i da ih distribuir­amo u Podrinje, u ruke onih kojima je to zaista i potrebno. Aktivnost je nastala još davno, prije 16 godina, prilikom našeg učestvovan­ja na Maršu mira za Srebrenicu. Inače, mi svake godine učestvujem­o u ovom maršu, ali 2009, kada smo u najvećem broju učestvoval­i, rodila se i ideja da organizuje­mo ovu akciju kojom bismo bili u prilici da posjetimo Srebrenicu ne samo na jedan dan, 11. jula, nego i van obilježava­nja genocida, u toku svake godine. Kada se obilježava godišnjica genocida, oni uvijek imaju mnogo posjeta, ali mimo toga su obično prepušteni sami sebi. Odluka je pala da to bude u ramazanu, koji je najodabran­iji mjesec, u kojem se posti i u kojem su ljudi više skloni da čine dobra djela, jer su više u kontaktu sa svojim srcem i žele da darivaju druge oko sebe, kazao nam je Elvir Muslić iz Bihaća, jedan od osnivača Udruženja Horizont 2006 i pokretača ove lijepe akcije.

Ovog ramazana akcijom Sedmica solidarnos­ti Bihać Srebrenici ostvarili su veliki uspjeh, jer je ona pokrenuta i završena u roku od sedam dana.

Ideja da pomažemo Podrinje nastala je davno, prije 16 godina, prilikom našeg učestvovan­ja na Maršu mira, kazao je Muslić

Podrška iz Švicarske

- Pomogao nam je i Medžlis Islamske zajednice koji je aktivan u Bihaću. Zahvalio bih njima kao partnersko­j institucij­i sa glavnim imamom Mensurom ef. Ćehićem na čelu, koji je i ovaj put aktivirao svoje imame, mještane i ljude aktivne u svim džematima. Neizostava­n partner u svim našim aktivnosti­ma je i Pomozi.ba, jer mi za njih radimo i neke projekte u Unsko-sanskom kantonu, pa i dalje. Njihov doprinos u donacijama je veliki, a zajedno smo i ovaj put posjetili Podrinje. Naša dijaspora iz Švicarske, džemati vezani za grad Saint Gallen, već četiri godine zaredom također učestvuje u akciji. Ovaj put su doprinijel­i iznosom od 20 hiljada maraka, što smo pretvorili u životne namirnice. Oko 300 porodica dobilo je po dva paketa, a ukupna vrijednost svega je oko 50 hiljada maraka, kazao je Muslić.

 ?? ?? Sa podjele pomoći u Podrinju
Sa podjele pomoći u Podrinju
 ?? ?? Svaka od 300 porodica dobila je po dva paketa namirnica
Svaka od 300 porodica dobila je po dva paketa namirnica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina