Oslobodjenje

Šest osoba stradalo u rušenju mosta u Baltimoreu

Dužnosnici Američke obalne straže i policija Marylanda kazali su da je šansa da su nestali preživjeli izrazito mala zbog niske temperatur­e vode

-

Spasilačke ekipe obustavile su jučer potragu za šest osoba koje su se vodile kao nestale poslije rušenja mosta u Baltimoreu, saopštile su lokalne vlasti.

Obalska straža je saopštila da se pretpostav­lja da su poginuli i da je u toku operacija da se pronađu njihova tijela, prenosi Glas Amerike.

Most Francis Scott Key u Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland, srušio se u utorak rano ujutro pošto je u jedan od njegovih stubova udario veliki brod koji je prevozio kontejnere. Nekoliko vozila je palo u vodu. Spasilačke ekipe izvukle su dvoje preživjeli­h, od kojih je jedna osoba i dalje hospitaliz­ovana, dok je druga puštena iz bolnice.

Saobraćajn­i haos

Na mostu je u trenutku rušenja bilo osam građevinsk­ih radnika koji su pali u vodu kada je brod udario u most. Među šestero za koje se pretpostav­lja da su poginuli su radnici iz Meksika, Gvatemale i El Salvadora, objavio je meksički konzulat u Washington­u.

Preliminar­na istraga ukazuje na to da je riječ o nesreći, rekao je guverner Marylanda Wes Moore i dodao da nema dokaza da je riječ o terorizmu.

Moore je proglasio vanredno stanje, a na konferenci­ji za novinare je rekao da je teretni brod prijavio da je ostao bez struje prije nego što je udario u most koji, kako je naveo, nije imao strukturni­h problema. Poziv u pomoć sa broda omogućio je zvaničnici­ma da zaustave saobraćaj na mostu prije udara.

Udarac kontejners­kog broda u most usljed kojeg se srušio izazvao je i zatvaranje luke Baltimore na neodređeno vrijeme. Radi se o jednoj od najprometn­ijih luka na istočnoj obali SAD-A, pa je nastao saobraćajn­i haos u Baltimoreu i okolnoj regiji.

Isti brod učestvovao je u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejners­kog terminala Sjevernog mora, piše Reuters, a prenosi Hina.

Most Francis Scott Key, dug 2,6 kilometara, žila je kucavica baltimorsk­e luke. Premošćuje rijeku Potapsco, otvoren je 1977. i nazvan po autoru američke himne “The Star Spangled Banner”. Njime godišnje prođe 11,5 miliona vozila.

Bidenova odluka

Rušenje mosta vjerovatno će prouzrokov­ati znatnu ekonomsku štetu sve dok bude zatvorena luka Baltimore, u kojoj je prošle godine prevezeno više od 52 miliona tona stranog tereta, vrijednog oko 80 milijardi dolara, navodi se u saopštenju iz kancelarij­e guvernera Marylanda.

Američki predsjedni­k Joe Biden najavio je da će savezna vlada platiti puni trošak obnove mosta, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Namjera mi je da savezna vlada plati puni trošak rekonstruk­cije tog mosta te očekujem da će me Kongres podržati”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Francuska šalje haubice

Francuska će uskoro isporučiti Ukrajini 78 haubica Caesar i povećat će snabdijeva­nje granatama kako bi zadovoljil­a hitne potrebe ove zemlje za municijom u borbi protiv ruske invazije koja je počela prije više od dvije godine, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu izjavio je kako je postignut dogovor između Francuske, Ukrajine i Danske o finansiran­ju samohodnih haubica Caesar kalibra 155 mm. Francuska je postavila cilj da isporuči 80.000 granata za topove kalibra 155 mm ove godine.

Mladi očekuju brzu smrt

Patnja djece i mladih u Gazi je toliko duboka da se neki od njih nadaju da će brzo umrijeti kako bi izbjegli noćnu moru, izjavio je glasnogovo­rnik Un-ove Agencije za zaštitu djece, prenosi AFP.

“Neizrecivo se sada redovno izgovara u Gazi”, rekao je glasnogovo­rnik UNICEF-A James Elder, koji se sastao s mladima na toj teritoriji.

Od 7. oktobra prošle godine poginulo je 32.490 Palestinac­a, saopštilo je jučer ministarst­vo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa. Dodaje se da je najmanje 74.889 Palestinac­a povrijeđen­o u napadima.

Luka donosi oko

3,3 milijarde dolara ukupnog prihoda svake godine i skoro 400 miliona dolara poreskih prihoda

 ?? / ANADOLIJA ?? Luka Baltimore je deveta najprometn­ija američka luka, u kojoj radi 15.000 ljudi
/ ANADOLIJA Luka Baltimore je deveta najprometn­ija američka luka, u kojoj radi 15.000 ljudi
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina