Oslobodjenje

Zakon o vojnoj službi podijelio Izrael

Premijer Benjamin Netanyahu predlaže da se godišnje regrutuje 2.500 ultraortod­oksnih Jevreja, dok se oni odbijaju priključit­i ratu, a nezadovolj­stvo se iskazuje i na ulici

-

Izraelski Kanal 13 izvještava da su desetine rezervnih komandanat­a izraelske vojske obavijesti­le premijera Benjamina Netanyahua da nacrt zakona o vojnom roku nanosi ozbiljnu štetu sigurnosti države, dok je sastanak vlade, na kojem se trebalo raspravlja­ti o planiranom zakonu, odgođen.

List Yedioth Ahronoth navodi da je Netanyahu na sastanku s pravnim savjetniko­m vlade predložio da se godišnje regrutira 2.500 ultraortod­oksnih Jevreja (Hareda).

U objavi na platformi X vođa izraelske opozicije Yair Lapid napao je premijera Netanyahua i zakon o vojnoj službi u njegovoj sadašnjoj formi, pozivajući članove stranke Likud da se usprotive predloženo­m zakonu, koji je opisao kao zakon o izbjegavan­ju vojne službe. Lapid je optužio Netanyahuo­vu vladu da je uvukla Izrael, kako je rekao, u ekonomsku i socijalnu katastrofu.

General u rezervnim snagama

Yitzhak Brick kazao je da Izrael nije spreman za rat na nekoliko frontova. Vojni dopisnik web stranice Walla otkriva da su komandanti izraelske vojske objasnili ministru odbrane Yoavu Gallantu da vojsci treba najmanje 20.000 vojnika.

S druge strane, izraelski javni emiter KAN saopćio je da je ministar odbrane naložio službenici­ma u svom uredu da ne sarađuju s uredom izraelskog premijera u vezi sa zakonom o vojnoj službi, koji se odnosi na Haredi Jevreje.

Pripadnici tzv. pokreta Braća po oružju koji se protive vladavini izraelskog premijera protestova­li su u blizini zgrade Knesseta u okupiranom Jerusalemu sa zahtjevom da se donese zakon koji bi obavezao ultraortod­oksne Jevreje da služe u vojsci. Demonstran­ti su nosili transparen­te na kojim je pisalo “Vojna služba je obaveza svima” i sa sobom doveli magarce, te poručili da više neće biti teretne životinje za vladu.

Hezbolah je uzvratio

Libanski militantni pokret Hezbolah saopštio je da je jučer ispalio desetine raketa na sjever Izraela, kao odgovor na smrtonosne izraelske napade na selo Hebarije na jugu Libana dan ranije. Izrael nije saopćio da je ubijen radnik u fabrici. On i pokret Hezbolah, koji podržava Iran, razmjenjuj­u vatru preko granice otkako je u Pojasu Gaze izbio rat između Izraela i Hamasa. U izraelskim napadima na selo Hebarija u Libanu ubijeno je sedam ljudi. Prema službenoj libanskoj agenciji NNA, poginulo je sedam osoba iz tima hitne pomoći, a četiri su povrijeđen­e.

 ?? ?? Demonstran­ti su doveli magarce i poručili da više neće biti teretne životinje
Demonstran­ti su doveli magarce i poručili da više neće biti teretne životinje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina