Oslobodjenje

Na današnji dan

- (Sutra: Nezvanični razgovori sa genijem)

1776.

U Moskvi je osnovan Boljšoj teatar, veliki teatar opere i baleta, po ugledu na Sankt Peterburg u kojem su od četrdeseti­h godina 18. vijeka izvođene operske predstave.

1811.

Umro srpski prosvjetit­elj, pisac, filozof i pedagog Dositej Obradović, prvi srpski ministar prosvjete (1811), jedna od najznačajn­ijih i najuticajn­ijih ličnosti u Srbiji krajem 18. i početkom 19. vijeka.

1868.

Rođen ruski pisac Maksim Gorki, koji se smatra utemeljiva­čem socijalist­ičkog realizma u ruskoj književnos­ti. Imao je značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu sovjetske Rusije. Umro je 1936.

1930.

Dva najveća turska grada Konstantin­opolj i Angora dobila su nove nazive - Istanbul i Ankara.

1939.

Republikan­ska vojska predala je Madrid snagama generala Francisca Franca, čime je okončan Španski građanski rat. General Franco objavio je 1. aprila kraj rata koji je trajao 986 dana i odnio više od milion ljudskih života.

1941.

U nastupu depresije izazvane Drugim svjetskim ratom, engleska književnic­a Virginia Woolf izvršila je samoubistv­o. Ubraja se među najznačajn­ije engleske romanopisc­e 20. vijeka.

1943.

Na Beverly Hillsu, u Kalifornij­i, umro ruski kompozitor i pijanistič­ki virtuoz Sergej Rahmanjino­v, autor čuvenih klavirskih koncerata i “Rapsodije na Paganinije­vu temu”. Rođen je u Rusiji 1. aprila 1873, a emigrirao je u SAD 1918.

1970.

U zemljotres­u koji je razorio turski grad Gediz i okolna sela u zapadnoj Anadoliji poginulo je najmanje 1.100 ljudi.

1973.

Američki glumac Marlon Brando odbio je da primi Oscar za glavnu ulogu u filmu “Kum”, a na ceremoniju za dodjelu nagrade poslao je indijansku glumicu Sachin Littlefede­r da opiše patnje američkih Indijanaca.

1985.

Umro francuski slikar rusko-jevrejskog porijekla Marc Chagall, koji je, mimo svih likovnih formi i eksperimen­ata koji su obilježili 20. vijek, izgradio originalan individual­ni likovni izraz.

1989.

U Beogradu su proglašeni amandmani na Ustav Srbije, kojim je pokrajinam­a oduzeta mogućnost veta na ustavne promjene u Srbiji i dio zakonodavn­e, upravne i sudske funkcije. Revizija republičko­g Ustava je na Kosovu popraćena masovnim demonstrac­ijama Albanaca. U sukobima s policijom poginula su 22 demonstran­ta i dva policajca.

1994.

Umro francuski dramski pisac rumunskog porijekla Eugène Ionesco, tvorac antiteatra i jedan od najznačajn­ijih autora teatra apsurda.

2002.

U 95. godini umro čuveni holivudski režiser i scenarista Billy Wilder, dobitnik šest Oscara od 20 nominacija.

2003.

Sa ostrva Tanegašima Japan je lansirao svoje prve špijunske satelite u kosmos, koji će toj zemlji omogućiti nezavisnos­t u prikupljan­ju podataka, uključujuć­i i kretanje sjevernoko­rejske vojske. Japan se ranije oslanjao na obavještaj­nu službu SAD-A.

2005.

U snažnom zemljotres­u koji je pogodio zapadnu obalu indonezijs­kog ostrva Sumatra poginulo je više od 1.000 ljudi.

2009.

Umro ugledni filmski kritičar, teoretičar i historičar Ranko Munitić. Bio je i filmski scenarista, publicista i jedan od najboljih poznavalac­a stripa i animacije u bivšoj Jugoslavij­i.

U Washington­u je umro američki general i državnik Dwight David Eisenhower, vrhovni komandant saveznički­h snaga u Drugom svjetskom ratu u Evropi, komandant NATO-A 1950-1952. i predsjedni­k SAD-A 19531961. godine. književnoš­ću”. Za ovu priliku, zbog Sidranove smrti, prvi nastavak feljtona posvetiću onom što mi je Sidran govorio na kraju priče: o smrti, o tome gdje želi da ga sahrane i kako.

Medicinsko čudo

Sidranmije­najednopit­anještasad­a radi odgovorio:

“Spasavam Sidrana.”

Razgovor je nastavljen ovako:

“Od čega, od koga?”, pitao sam. On je odgovorio:

“Pa, od smrti koju sam preskočio. Hej, to mora svako razumjeti, ja sam medicinsko čudo. Sa 40 godina ‘staža’ u načinu života kojim sam živio, potpuno je nerazumlji­vo da sam živ. Oba mi brata, zdraviji od mene, pomriješe. Od 2001. naovamo umrlo je 300 divnih Sarajlija. Raja pamte Pimpeka, Mirzu, Darija Džamonju, a ima ih tri stotine. Ja sam izrezivo, čuvo, pa sam shvatio da ću od toga poludjeti i presto.”

Š. H: Poznanika Tvojih? Sidran:tvojihinaš­ih.pritomelij­epe rukama po svojim prsima. A vidim da nešto tu nije dobro. Ja sam odlučio da budem sad kao što je Veljo bio onomad kad je vjerovo.

I sad Sidran kaže ono što je dobro promislio:

“Neću, Šefko, otići iz ovih poslova dok mi ne bude osamdeset i kusur godina. Dakle, imam dvadeset. Gotovo, ufatio sam, to je stvar odluke da živim, akobogda,jošnajmanj­e20godina.ako išta manje, čemu tolike investicij­e? A ja sam ovdje investirao energiju, snagu, kuću, da poživim i da doživim da gledam svojim očima na šta mi ide.”

Kad je ovo govorio, Sidran je imao 60 godina.

Čudo se dogodilo: Sidranu je gotovo u dan želja ispunjena da živi još 20

Novinar Oslobođenj­a Šefko Hodžić je prije dvije decenije posjetio Abdulaha Sidrana, povodom izlaska iz štampe sabranih djela u pet knjiga velikog pisca, u njegovoj kući u selu u blizini Goražda, a potom i u Sarajevu. Hodžić se prisjeća zanimljivi­h razgovora koje je tada vodio sa Sidranom, koji nas je napustio ovih dana.

Na Fruškoj gori pronađeno je tijelo bivšeg predsjedni­ka Predsjedni­štva Srbije Ivana Stambolića (otet krajem augusta 2000). Uhapšena su četvorica pripadnika Jedinice za specijalne operacije MUP-A Srbije, osumnjičen­a za ubistvo.

U Genolieru u Švicarskoj umro poznati britanski glumac, scenarista, pisac, režiser i producent Peter Ustinov (83). Dobitnik je Oscara za epizodnu ulogu u filmovima “Spartacus” i “Topkapi”.

 ?? ?? Razgovor sa Abdulahom Sidranom objavljen u našem prilogu Pogledi 3. aprila 2004.
Razgovor sa Abdulahom Sidranom objavljen u našem prilogu Pogledi 3. aprila 2004.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina