Oslobodjenje

Ukrajinski fudbaleri obradovali narod

Veoma sam ponosan što sam iste krvi kao i oni koji sada daju svoje živote za našu slobodu, rekao je Zinčenko

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Plasman Ukrajine na Evropsko fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj donio je bar malo radosti narodu koji već dugo pati zbog ruske invazije.

Savladali BIH i Island

Nakon što su u Zenici savladali Bosnu i Hercegovin­u 2:1 u polufinalu baraža za odlazak na Euro, istim rezultatom pobijedili su Island na utakmici u poljskom Wroclawu, gdje su bili domaćini.

- Veoma sam ponosan što sam Ukrajinac, što sam iste krvi kao i oni koji sada daju svoje živote za našu slobodu. Moramo govoriti o tome, vrištati o tome svaki dan. Samo tako možemo pobijediti. Bila je to jedna od naših najemotivn­ijih utakmica. To je nevjerovat­an osjećaj. Veoma sam sretan jer je to još jedno ostvarenje sna. Veliko hvala našim navijačima, pomogli su nam da prebrodimo ova teška vremena, rekao je kapiten Oleksandr Zinčenko nakon pobjede.

Selektor Serhiy Rebrov najveći problem je imao kako fokusirati igrače samo na fudbal.

- Projektili lete svaki dan. Naša misija je da pokažemo da smo svi živi, da se borimo protiv Rusa i da nam je potrebna podrška Evrope, rekao je Rebrov, dodavši da su njegovi igrači nakon vijesti o granatiran­ju Odese i

Kijeva bili još više željni da na terenu izbore pobjedu.

U kvalifikac­ijama je Ukrajina imala tešku grupu u kojoj su bili evropski prvak Italija i viceprvak Engleska, ali ipak se domogla Eura preko Lige nacija.

Poraz od Velsa u baražu za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine bio je bolan, ali sada je sve ponovo na svom mjestu, izborili su četvrti plasman na Evropsko prvenstvo zaredom.

Sa zvijezdama poput Mudrika, Zinčenka, Dovbika, jasno je da Ukrajina ima potencijal da i u Njemačkoj napravi nešto. Do eliminacio­ne faze bi definitivn­o trebali, u grupi su sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom.

Poznate sve grupe

Osim Ukrajine, kroz baraže Lige nacija plasman na Euro izborile su Gruzija (savladala Grčku na penale), koja će prvi put u historiji biti na smotri najboljih evropskih ekipa, te Poljska (savladala Vels na penale).

Sada su poznate i sve grupe na Euru. Grupa A: Njemačka, Škotska, Mađarska, Švicarska.

Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija.

Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska.

Grupa D: Poljska, Nizozemska, Austrija, Francuska.

Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina.

Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.

Selektor Serhiy Rebrov najveći problem je imao kako fokusirati igrače samo na fudbal

Posljednje vijesti

Predsjedni­ci Francuske i

Brazila predstavil­i su podmornicu izgrađenu u ovoj južnoameri­čkoj državi francuskom tehnologij­om, u sklopu programa koji ima za cilj izgradnju prve brazilske nuklearne podmornice do kraja decenije.

Kanada je dosegla

rekordnih 40,77 miliona stanovnika 2023. mahom zahvaljuju­ći privremeno­j imigraciji, piše Reuters pozivajući se na kanadski statističk­i ured.

Američki div online

trgovine Amazon je pred Sudom pravde Evropske unije izgubio pravnu bitku za odgađanje dijela novog evropskog Zakona o digitalnim uslugama o online oglašavanj­u.

Real dočekuje Zvezdu

Košarkaška Euroliga nastavlja se utakmicama 32. kola, a aktuelni evropski prvak Real, za koji nastupa naš Džanan Musa, dočekat će Crvenu zvezdu.

Parovi 32. kola Eurolige, danas:

 ?? ?? Ukrajinski navijači na stadionu u Wroclawu
Ukrajinski navijači na stadionu u Wroclawu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina