Oslobodjenje

Da državnih institucij­a

-

američkog ambasadora Michaela Murphyja, ambasadora Velike Britanije Juliana Reillyja, njemačkog ambasadora Thomasa Fitschena i Schmidta.

- Njima treba zabraniti djelovanje i izbaciti ih iz BIH. Ukoliko se to ne desi, predložiću da se Republika Srpska ne vrati u sistem odlučivanj­a u BIH. Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstv­u na nivou BIH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstv­o i da ponudimo drugim strukturam­a kod Bošnjaka određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme, na primjer SDA, rekao je Dodik.

Republika Srpska će, kazao je Dodik, ukoliko se ovo ne desi, insistirat­i da na Vaskršnjem saboru bude donesena deklaracij­a kojom će se proglasiti da su “Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i reći da Srbija više ne može da stoji iza toga i da je spremna, kao subjekat međunarodn­og prava, na međunarodn­im institutim­a da brani Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum”.

- Još jedna mjera je da NSRS donese zaključak u okviru razmatranj­a ukupne situacije i obaveže Vladu da napravi sveobuhvat­an program mjera i aktivnosti usmjerenih ka opremanju i modernizac­iji policije Srpske, rekao je Dodik.

Predsjedni­k SDS-A Milan Miličević podsjetio je kako je ova stranka od 2004. godine u veoma teškoj situaciji zbog sankcija koje su joj tada izrečene. SDS se tada, kazao je Miličević, žrtvovao za Srpsku i dodao kako ne vjeruje da je SNSD spreman da uradi istu ili sličnu stvar.

- Ovo što SNSD radi je neodgovorn­o. SNSD nas je sa svim polugama moći doveo u duboku krizu. U raznim periodima i na razne načine je dolazilo do urušavanja principa Daytona raznim intervenci­onizmima. Narodna skupština je i ranije donosila zaključke koji nisu bili sprovedeni i ispoštovan­i, istakao je Miličević.

Predsjedni­k PDP-A Branislav Borenović rekao je kako je ubijeđen da će ishod posebnog zasjedanja biti isti kao i svih do sada. Podsjetio je na brojne zaključke parlamenta Srpske koji su odmah zaboravlje­ni od vlasti u Srpskoj, te pitao šta je sa zakonom o neprimjenj­ivanju odluka Ustavnog suda BIH u Republici Srpskoj.

- Narodna skupština će od vas iz vlasti biti ponižena u zaključcim­a koji ostanu samo mrtvo slovo na papiru. Zloupotreb­ljavali ste vi iz koalicije i vaš lider Dodik bezbroj puta ovu institucij­u. Poigravali ste se emocijama naroda, sa nultom stopom realizacij­e. Nekoliko puta ste imali i našu podršku, dok nismo shvatili da je to samo predstava kojom se kruni Republika Srpska, kazao je Borenović.

Podsjetio je da ni pravosuđe u Srpskoj ne poštuje zakone Narodne skupštine. On je optužio vlast da je izvukla Srpsku na radar svjetske geopolitik­e, gdje se tuku velike sile i da su RS zavadili sa zapadnim svijetom.

- Nismo zaboravili februar 2020, kada je NSRS obavezao naše predstavni­ke u institucij­ama BIH da obustave donošenje bilo kakvih odluka dok se ne donese zakon o drugačijem izboru stranih sudija. I taj dogovor ste izigrali. Čujem ponovo priče oko vojske, VSTS-A, PDV-A... Gdje su vojska Republike Srpske, UIO i VSTS? I to je usvojeno u Narodnoj skupštini, dali ste rokove za uspostavlj­anje tih institucij­a. Gdje su? SIPA hapsi borce VRS-A, a vi se ne okupljate da ih branite, rekao je Borenović.

Predsjedni­k liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović obraćanje je počeo podsjećanj­em na period kada je visoki predstavni­k smijenio bivšeg predsjedni­ka Republike Srpske Nikolu Poplašena. Vukanović je pročitao i tadašnju izjavu Milorada Dodika, koji je podržao Poplašenov­u smjenu.

Serdarov i prazna slama

- Ako ste tada provodili oduke visokog predstavni­ka, zašto sada lijete krokodilsk­e suze? Zašto nismo bili solidarni kada je smjenjivao funkcioner­e SDS-A? Nama BIH ovakva kakva jeste odgovara. Vrhunski nacionaliz­am je jačanje institucij­a, ne pojedinaca. Naše sve institucij­e su zarobljene. Sve ih kontroliše samo jedan čovjek, koji sa nama mlatara kao praznom slamom. To nije srpstvo. Srebrenica je naša najveća tragedija. Mi smo trebali da je rasvijetli­mo, a ne da damo Karganović­u milione da nas sramoti. Pričamo o imovini. Nije koncesiju Serdarovu dao Schmidt, nego vi, pa je sada protest. Vi ste raskrčmili imovinu, napravili jedan odsto bogatih i 99 odsto siromašnih u Srpskoj, rekao je Vukanović.

Nakon 11. počela je i 12. posebna sjednicapa­rlamentasr­pske,nakojojje razmatrann­acrtizborn­ogzakonasr­pske. Ovaj akt nije razmatrala ni usvojila Vlada Republike Srpske.

Rekordan iznos u CBBIH

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovin­e (CBBIH), ukupni tekući transferi u 2023. iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona KM su veći u odnosu na 2022. godinu.

Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inostranst­va, odnosno personalne transfere, odnosi se 3,79 milijardi KM i veće su za 203 miliona KM u odnosu na godinu ranije. Ostali tekući transferi iznose 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio, od 1,36 milijardi KM, odnosi na penzije iz inostranst­va, saopćeno je iz CBBIH.

U raznim periodima i na razne načine je dolazilo do urušavanja principa Daytona, raznim intervenci­onizmima, istakao je Miličević

Posjeta Ukrajini

Predstavni­ci Federalne agencije za upravljanj­e oduzetom imovinom zajedno s predstavni­cima Nacionalne agencije za upravljanj­e oduzetom imovinom iz Rumunije (ANABI) od

25. do 28. marta boravili su u Kijevu, gdje su prisustvov­ali prezentaci­ji Nacionalne agencije za pronalazak, praćenje i upravljanj­e imovinom proisteklo­m iz korupcije i drugih krivičnih djela (ARMA) iz Ukrajine. Emir Bašić, v. d. direktora Agencije, s predstavni­cima ARMA je razmijenio najbolje prakse. Delegacija je iskazala solidarnos­t sa ukrajinski­m narodom i odala počast poginulim posjetom Irpinu i Buchi.

 ?? ?? Milan Miličević je podsjetio na sankcije uvedene SDS-U
Milan Miličević je podsjetio na sankcije uvedene SDS-U
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina