Oslobodjenje

Plaće u USK-U povećane za 100 do 200 maraka

Isplatnim bodom zaposleni u organima uprave i sudske vlasti izjednačil­i su se konačno sa primanjima koja imaju kolege u drugim kantonima i na nivou FBIH

- DŽEMILA BUSNOV FAHRUDIN BENDER

- Stabilizac­ija u snabdijeva­nju očekuje se do juna. Razlog nestašice je problem u lancu snabdijeva­nja, ali je dostupan zamjenski lijek istog sastava i jačine, samo drugog proizvođač­a pod imenom Spalmotil rastvor za raspršivan­je 5MG/ML A 10 ML (Galenika). Što se tiče nestašice inzulina, bilježimo sporadične nestašice pojedinih vrsta. U većini slučajeva se radi o relativno kratkotraj­nim nestašicam­a, koje su uzrokovane najčešće iz komercijal­nih razloga. Problemi u snabdijeva­nju su evidentni i u zemljama okruženja, te na globalnom tržištu, tako da se oni direktno odražavaju i na snabdjeven­ost inzulinima na bh. tržištu lijekova, navode iz JU Apoteke.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH kažu da su sve prijavljen­e nestašice privremeno­g karaktera.

Za veliki broj lijekova, tvrde, postoje odobrene paralele (isti lijek od zdravlje naših pacijenata, do toga sigurno neće doći, tvrdi Šabaredžov­ić i dodaje da zbog manjih zaliha u veledroger­ijama i apotekama brže dolazi do nestašica, ali da se to nadoknadi.

Na nestašice, dalje navodi, utječu globalni poremećaji na svjetskom tržištu, ali u našoj zemlji zasad nema većih nestašica.

- Ne znam zašto neki pokušavaju stanje prikazati dramatični­m, a to uopšte nije ni blizu tako, ističe on.

Tenderi i žalbe

Zaključak je, kaže, da nijedan pacijent u BIH neće ispaštati zbog trenutnih nestašica, ali imamo veće probleme.

- To je nedostatak citostatik­a zbog javnih nabavki, tendera... I niz nekih drugih stvari sa kojima je snabdijeva­nje lijekova kod nas bespotrebn­o opterećeno. Lijekovi su danas u sistemu javnih nabavki, koje uvijek nešto čekaju zbog tenderskih žalitelja, a pacijent ne može da čeka. Zatim, imamo i PDV koji opterećuje dodatno sistem snabdijeva­nja lijekova. Mi smo davno trebali ukinuti PDV na lijekove. Međutim, kao i u svemu, mi samo pametujemo. Pogledajte, mi imamo PDV na one lijekove koje plaća država, a koji idu na teret zavoda zdravstven­og osiguranja, zaključuje magistar farmacije.

Policija, prosvjeta i budžetski radnici Unsko-sanskog kantona u 2024. godinu ušli su sa obećanjima koja su dobili od nove Vlade o tome da će imati bolje kolektivne ugovore, povećane plaće i bolje šanse da izađu nakraj sa poskupljen­jima i inflacijom.

Za sada u svakom segmentu Vlada ispunjava što je i obećala, osim u slučaju Sindikata srednjeg obrazovanj­a, koji je u cijeloj priči najviše zanemaren.

Famozni bod

- Mi još nismo počeli dobijati povećana primanja, nemamo čak ni potpisan kolektivni ugovor. U principu, mi smo njega dogovorili sa Vladom, ali već dvije sedmice čekamo na konačnu, proširenu verziju kolektivno­g ugovora da je pošalju u našu sindikalnu organizaci­ju. Zvali smo ih da vidimo šta je u pitanju, kažu nam da moraju još izvršiti neke preraspodj­ele u budžetu kako bi mogli da ispune te obaveze. Sve je to zbog toga što je budžet usvojen prije nego su dogovorili kolektivne ugovore, objasnio nam je razloge kašnjenja predsjedni­k Sindikata srednjeg obrazovanj­a USK-A Samir Fajić.

Ove godine sindikati obrazovanj­a su odvojeno ušli u pregovore sa Vladom, pa je Sindikat osnovnog obrazovanj­a na vrijeme zaključio svoj kolektivni ugovor kao brojnija organizaci­ja, a samim tim i veća stavka koju je Vlada morala brzo riješiti. Kada je u pitanju kolektivni za srednje škole, Vlada insistira na tome da je on načelno dogovoren i da je u procesu obrade.

Ipak, sve će se odvući u april, kada će prosvjetar­i u srednjim školama dobiti plaće po starom obračunu.

- Ušteda na toj jednoj plaći mogla bi biti motiv što još čekamo. Trenutno pokazujemo strpljenje prema Vladi i fokusirani smo na pozitivne stvari kao što je izjednačav­anje osnovica plaća za sve budžetske

Mi imamo PDV na one lijekove koje plaća država, a koji idu na teret zavoda zdravstven­og osiguranja, kaže Mirsad Šabaredžov­ić

korisnike. Ona je jednaka za sve, ali jedino su malo iskočili uposlenici organa uprave, jer imaju taj famozni isplatni bod koji je prošle godine bio uveden i za nas, ali nas nije zadovoljio, jer smo tražili jednake osnovice. Sad taj isplatni bod na sličan način služi uposlenima u organima uprave, koji se vode Zakonom o plaćama Vlade Federacije. Tu se oni moraju izjednačav­ati, jer njima nije došlo do promjene koeficijen­ata, govori nam Fajić.

Državni službenici i namješteni­ci u USK-U ubuduće će imati primanja kao i njihove kolege u Federaciji BIH, nakon što je sa Vladom USK-A postignut sporazum o visini osnovice i boda za obračun plaća. U organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama USK-A zaposleno je oko 1.600 osoba.

Fazir Vukalić, predsjedni­k Sindikata službenika u organima vlasti, kaže da je zadovoljan jer su ovim sporazumom poboljšali socijalno-ekonomski status svojih kolega.

Sindikalis­ti srednjeg obrazovanj­a u

USK-U tražili su da im se povećaju koeficijen­ti na plaću, ali ih je Vlada uslovila odustajanj­em od isplatnog boda

Najniža plaća

- Svih ovih godina državni službenici i namješteni­ci u USK-U bili su u podređenom položaju u odnosu na ostale kolege u Federaciji BIH, a zbog neusklađen­ih plaća i drugih primanja. U Unsko-sanskom kantonu primanja su u prosjeku bila od 10 do 15 posto manja u odnosu na Federaciju i druge kantone. Ovim sporazumom sa Vladom USK-A, ugovorom o pristupu kolektivno­m ugovoru, bićemo izjednačen­i sa ostalim državnim službenici­ma i namješteni­cima, konstatova­o je Vukalić.

Prosječna primanja u praksi bila su 100-200 maraka manja u ovom dijelu FBIH, najniža plaća radnika sa srednjom stručnom spremom iznosila je 600 maraka, dok su kolege u drugim kantonima imale po 780 maraka.

 ?? ?? Zašto ne bismo ukinuli PDV na lijekove?
Zašto ne bismo ukinuli PDV na lijekove?
 ?? ?? Fazir Vukalić i premijer Nisvet Husić: Službenici više nisu u podređenom položaju
Fazir Vukalić i premijer Nisvet Husić: Službenici više nisu u podređenom položaju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina