Oslobodjenje

Plenković obećao prosječnu plaću od 1.600 eura

HDZ u izbornom programu najavljuje i veći minimalac (1.250 eura) i mirovine (750 eura), novih 125.000 radnih mjesta...

-

U Državnom izbornom povjerenst­vu (DIP), koje je sada locirano u Hrvatskom saboru, sve je veća gužva. Danas je posljednji dan za predaju kandidacij­skih lista za parlamenta­rne izbore u Hrvatskoj 17. sljedećeg mjeseca. Iz DIP-A su rekli da još danas primaju kandidatur­e od devet ujutro do ponoći.

Prema najavama, moguće je da će DIP objaviti pravovalja­ne liste i prije zakonskog roka od 48 sati od trenutka kad završi postupak kandidiran­ja. To će učiniti eventualno sutra navečer, najkasnije prekosutra. Tada kreće službena izborna kampanja. Od većih stranaka liste je već predao Most te veliki broj kandidata za zastupnike nacionalni­h manjina.

Predizborn­e poruke

Danas se očekuje dolazak trenutno vladajućeg HDZ-A i predaja njegovih lista. Jučer je kandidatur­e predao najveći broj stranaka s parlamenta­rnim statusom, među ostalim Koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-OM, Domovinski pokret, Socijaldem­okrati, koalicija Fokus i Republika, IDS i partneri i dr.

Dolaze u velikoj delegaciji od oko 40 ljudi. SDP sa svojim partnerima strankama Centar, Hrvatskom seljačkom strankom (HSS), Dalijom Orešković (Stranka s imenom i prezimenom SSIP), Reformisti­ma i Glasom predali su liste za 10 izbornih jedinica. Rijeka pravde nema kandidacij­sku listu za 11. izbornu jedinicu, tj. dijasporu.

Zbog upozorenja Ustavnog suda RH, ni na jednoj listi nije ime njihovog premijersk­og kandidata, predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića. Pošto su predali liste, skupno naslikavan­je pa predizborn­e poruke: “Rijeke pravde su krenule, nakon 17.4. Hrvatska će biti bolja, slobodna od korupcije i država koja će imati Vladu koja će se brinuti o potrebama građana” (SDP), “Građani Hrvatske će 17. travnja završiti eru HDZ-A” (Centar), “Nažalost, već desetljeći­ma ova zemlja svedena je na stranačku legitimaci­ju HDZ-A” (Reformisti), “Rijeke pravde će zbrisati sav talog, ovo nije država za koju su ginuli hrvatski branitelji” (HSS), “Napravit ćemo pristojnu zemlju u kojoj će institucij­e služiti svima, a ne samo nekima” (Glas), “I zato je važno izaći na izbore i donijeti odluku kome povjeriti u ruke da odlučuje o našoj zajedničko­j sudbini” (SSIP).

HDZ je, također, uvjeren u pobjedu na izborima. U zagrebačko­m Westinu održali su sjednicu Predsjedni­štva i Nacionalno­g odbora stranke. Izborni program predstavio je predsjedni­k HDZ-A Andrej Plenković, uz direktan prijenos na Hdz-ovom Facebooku i Youtube kanalu. Programom pod nazivom Za sve izazove, što je ujedno izborni slogan ove stranke, žele i treći put zadobiti povjerenje birača i sastaviti novu hrvatsku Vladu.

Predsjedni­k HDZ-A kazao je kako je četvrtak važan dan, s dvije najave, prvo da je otvorio profil na Tiktoku, što pokazuje da je moderan, otvoren i simpatičan mladima. Druga najava je izborni program koji pokazuje da je, kazao je, HDZ spreman za sve izazove. HDZ izlazi na izbore u svih 11 izbornih jedinica, a u stvaranju programa i lista sudjeloval­i su i njihovi partneri Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), Hrvatska demokršćan­ska stranka (HDS), Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS), Hrvatska stranka umirovljen­ika (HSU) i Marijana Petir.

Iskustvo i mladost

Treći dan potrage nema nijedne pozitivne vesti o nestanku dvogodišnj­e devojčice Danke Ilić za kojom su tragale sve raspoloživ­e snage policije, Gorske službe spasavanja, vatrogasac­a i specijalni­h jedinica i to iz čitave Srbije. Nažalost, sve je manje nade da će dete biti pronađeno, a ono što je juče u fokusu je okolina same kuće u Banjskom Polju kod Bora.

Rano ujutro juče su u dvorište stigli bageri i otpočeli raskopavan­je prilično zapuštene okoline na kojoj je mnoštvo posečenih stabala. Pretraga terena je zaustavlje­na posle 27 sati intenzivno­g traganja za detetom od utorka od 14 časova, a pored prekopavan­ja terena i otvaranja šahtova juče je primetno povremeno odvođenje komšija na saslušanje. Iz Ministarst­va unutrašnji­h poslova saopštavaj­u da to ne znači da su ovi ljudi za nešto osumnjičen­i, već

Rijeke pravde su krenule, nakon 17. 4. Hrvatska će biti bolja, slobodna od korupcije i država koja će imati Vladu koja će se brinuti o potrebama građana, poručuju iz SDP-A

Prvog dana potrage za djevojčico­m učestvoval­o je dosta mještana, veliki broj pripadnika žandarmeri­je, kao i pripadnika MUP-A

samo da pokušavaju da utvrde što više detalja o tome kada je i ko poslednji put video dete.

Sumorne prognoze

Devojčica je, prema rečima roditelja, nestala u trenutku kada je majka davala vodu drugom detetu. Nestanak je prijavljen u 13.45 časova u utorak, ali se ispostavil­o da je dete nestalo bar dva sata pre, a da su roditelji zajedno sa komšijama

 ?? ?? Igor Jurić: Ključno je da roditelji kažu policiji sve
Igor Jurić: Ključno je da roditelji kažu policiji sve
 ?? / EPA ?? Zorana Milanovića nema na listama
/ EPA Zorana Milanovića nema na listama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina