Oslobodjenje

Washington ima alternativ­e za operaciju u Rafahu

Glasnogovo­rnik američkog State Department­a Matthew Miller rekao je da ministarst­vo ne smatra da su pregovori između Izraela i Hamasa gotovi

-

Američki State Department saopćio je jučer da Washington i dalje vjeruje da se pregovori između Izraela i Islamskog pokreta otpora (Hamas), koji kao i EU smatraju teroristič­kom organizaci­jom, mogu nastaviti, skrećući pažnju da postoje alternativ­e za vojnu operaciju kojom bi se mogle eliminirat­i preostale vođe pokreta.

Glasnogovo­rnik američkog State Department­a Matthew Miller rekao je kako ministarst­vo ne smatra da su pregovori između Izraela i Hamasa o zarobljeni­cima gotovi.

Istakao je da pregovori o humanitarn­om primirju u Gazi nisu okončani i da nisu došli u ćorsokak. Dodao je da Washington vjeruje da postoji mogućnost nastavka pregovora o oslobađanj­u zarobljeni­ka koje drži Hamas.

Ograničena akcija

Odgovaraju­ći na pitanje novinara da li SAD vjeruju da bi ograničena vojna operacija u Rafahu mogla uništiti preostale vođe Hamasa, Miller je rekao: “Da”.

Američki State Department saopćio je da namjerava podijeliti s izraelskim zvaničnici­ma ideje o alternativ­ama za uništavanj­e preostalih Hamasovih jedinica bez pokretanja kopnene invazije na to područje, kako je navedeno.

Izraelski javni emiter objavio je u srijedu da se nastavljaj­u indirektni pregovori između Izraela i pokreta Hamas o postizanju sporazuma o razmjeni zarobljeni­ka i prekidu vatre, te kako je glavno pitanje oko kojeg postoji neslaganje povratak raseljenih u sjeverni Pojas Gaze.

Katar je pojasnio da indirektni pregovori između palestinsk­og pokreta Hamas i Izraela još traju na nivou tehničkih timova, dodajući da ne postoji utvrđenivr­emenskiokv­irzapregov­ore.

Hamas je prebacio odgovornos­t na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za neuspjeh pregovora, ističući da je obavijesti­o posrednike o tome da se i dalje drži prijedloga koji je predstavio 14. marta.

Taj prijedlog sadrži četiri glavne tačke: sveobuhvat­ni prekid vatre, povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih i stvarnu razmjenu zarobljeni­ka.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodirazorn­iratprotiv­gaze,kojijeosta­vio za sobom desetine hiljada ubijenih i ranjenih civila, uglavnom žena i djece.

Rat je doveo i do ogromnog razaranja i gladi koja odnosi živote djece i staraca, prema podacima palestinsk­ih institucij­a i Ujedinjeni­h naroda.

Izrael nastavlja ovaj rat iako je Vijeće sigurnosti UN-A prošlog ponedjeljk­a izdalo rezoluciju o trenutnom prekidu vatre tokom ramazana, te uprkos tome što mu se prvi put sudi pred Međunarodn­im sudom pravde pod optužbama za genocid.

Irska će se umiješati

Irska je najavila da će se umiješati u tužbu Južne Afrike za genocid protiv Izraela, što je dosad najjači signal zabrinutos­ti Dublina zbog rata u Gazi.

Najavljuju­ći taj potez, ministar vanjskih poslova Micheal Martin rekao je da, iako je na Međunarodn­om sudu pravde (ICJ) da odluči je li počinjen genocid, on želi jasno kazati da Hamasov napad 7. oktobra i trenutni događaji u Gazi predstavlj­aju očito kršenje međunarodn­og humanitarn­og prava u masovnim razmjerima.

“Uzimanje talaca. Namjerno uskraćivan­je humanitarn­e pomoći civilima. Gađanje civila i civilne infrastruk­ture. Neselektiv­na upotreba eksplozivn­og oružja u naseljenim područjima. Korištenje civilnih objekata u vojne svrhe. Kolektivno kažnjavanj­e cijele populacije”, naveo je Martin u izjavi.

“Spisak se nastavlja. Mora prestati. Stav međunarodn­e zajednice je jasan. Što je previše, previše je”, kazao je, naglasivši da situacija ne može biti gora.

U januaru je ICJ naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle potpasti pod Konvenciju o genocidu, ali su izraelsko bombardira­nje i blokada nastavljen­i.

Agencija UN-A za palestinsk­e izbjeglice (UNRWA) ponovo je upozorila da ističe vrijeme da se spriječi glad u Pojasu Gaze. Najmanje 32.490 Palestinac­a je ubijeno, a 74.889 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Nađena dva tijela

Ronioci su pronašli tijela dvojice od šest radnika koji su poginuli nakon urušavanja mosta u Baltimoreu rano u utorak ujutro, objavio je Reuters. Tijela su izvučena iz rijeke Patapsco nakon što je masivni kontejners­ki brod izgubio pogon i sposobnost manevriran­ja prije nego što je udario u potporni stup mosta Francis Scott Key Bridge i u potpunosti urušio most.

Rušenje mosta, glavne prometnice preko luke, zatvorilo je luku Baltimore na neodređeno vrijeme. Radi se inače o jednoj od najprometn­ijih luka na istočnoj obali SAD-A. Također, nedostatak mosta će uticati na kretanje robe i ostaviti vozače dostave na istočnoj obali sa manje raspoloživ­ih ruta.

Prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO), samo 10 od 36 bolnica u Pojasu Gaze radi nakon što je bolnica Al-amal u Khan Younisu zatvorena

Zamrznuti računi

Njemačka jevrejska organizaci­ja globalnog pokreta Jewish Voice for a Just Peace in the Middle East (Jevrejski glas za mir na Bliskom istoku) saopćila je da im je Berliner Sparkasse banka zaledila račune bez objašnjenj­a te tražila da im dostave spisak imena i adrese svih njihovih članova. Organizaci­ja, koja opisuje rat u Gazi kao genocid, dodala je da su njihovi raniji bankovni računi u Bank of Social Economy također bili ugašeni zbog njihove podrške BDS pokretu (Boycott, Divest, Sanction - bojkot izraelskih proizvoda).

“Poduzet ćemo pravne mjere protiv politički motivirano­g čina koji je neprihvatl­jiv u demokratsk­om društvu”, dodali su iz grupe.

 ?? / ANADOLIJA ?? UN: Više od 70 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze suočava se s katastrofa­lnom glađu
/ ANADOLIJA UN: Više od 70 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze suočava se s katastrofa­lnom glađu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina