Oslobodjenje

Stoljeće Mikulića

- N. S.

Moglo bi se na kraju kazati da je Žmirić napisao stilski veoma prohodan roman koji u svojoj suštini može biti kadar iz života svake ovdašnje porodice, ali i roman koji iznimno duboko zahvata u tkivo porodice kao takve. Uz to, dojmljiv je način na koji autor suptilno oslikava društveni i kulturni kolorit jednog vremena, nenametlji­vo i iznimno funkcional­no dajući okvir svom romanu, iz kojeg se može iščitati mnogo slojeva nejednakos­ti, iznevjeren­ih očekivanja i životnih poraza. Ipak, bilo bi pogrešno reći da je “Hotel Wartburg” roman koji je lišen nježnosti i ljubavi, one jesu prisutne cijelim njegovim tokom, te bi se ovaj roman mogao označiti i kao knjiga oprosta, posebno ako imamo na umu sam kraj ove knjige, koji uprkos svemu nudi katarzičnu nit kojom se ono što je ostalo neizgovore­no između oca i sina sada nastoji pomiriti, te bar na simbolično­j ravni poslije roditeljsk­e smrti ispraviti. Tajautomob­ilkojijeza­ocabiosvai­zgovorenal­jubav,tolikopros­trandajeon­u njegabježa­odaodspava­kadauđeusu­kob sa porodicom (otuda je on za njega, ali vidjeće čitalac i za pripovjeda­ča u jednom trenutku, hotel), za sina postaje teret naslijeđa koje ga suočava kako sa sobom samim, tako i sa ocem koji više nije tu. Ono što dolazi kao utješno jeste i taj dojam da se bar post festum prekida jedan negativni krug porodičnih entropija, ipak sa gorkom spoznajom da taj prekid dolazi tek kada se roditelj ispiše iz živih.

Povodom sto godina od rođenja akademskog slikara Maria Mikulića, u izdanju Art Rabica, iz štampe je izašla monografij­a pod nazivom “Sjećanja, slike, crteži, bilješke, govori i pisanja” Gorana Mikulića. Dizajn izdanja potpisuje Dragan S. Stefanović, dok je urednica i lektorica knjige bivša urednica rubrike kulture Oslobođenj­a Nada Salom. Na pripremi knjige radili su i Jasna Graca i Nenad Gavrić.

Istim povodom, u gradskoj galeriji Collegium Artisticum početkom maja biće otvorena i velika retrospekt­ivna izložba radova Maria Mikulića.

 ?? ?? Vrijedna publikacij­a
Vrijedna publikacij­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina