Oslobodjenje

Hodžić objavio prvi spisak kao selektor

Novi kormilar ženske seniorske fudbalske reprezenta­cije BIH objavio je spisak igračica na koje računa za duele protiv Portugala i S. Irske

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Ženska A reprezenta­cija BIH od naredne sedmice kreće sa pripremama i kvalifikac­ionim utakmicama za plasman na Euro 2025. godine.

Faza

Naša selekcija takmičiće se u Ligi B, grupa B3 u kojoj su još Portugal, Sjeverna Irska i Malta. Novi selektor Selver Hodžić poslao je pozive igračicama koje konkurišu za susrete protiv Portugala 5. aprila i Sjeverne Irske 9. aprila. Novi selektor ženske reprezenta­cije prozivku će izvršiti u ponedjelja­k, 1. aprila, poslijepod­ne u Trening-kampu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovin­e u Zenici.

Na spisku selektora Hodžića su: Jelena Gvozderac (ŽNK Emina), Envera Hasanbegov­ić (SFK 2000 Sarajevo), Nikolina Todorić (ŽNK Iskra), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Emma Veletanlić (Kolding IF, Danska), Melisa Hasanbegov­ić (SC Braga, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Chloe Japić (University of Virginia, SAD), Gloria Slišković (FC Juventus, Italija), Selma Kapetanovi­ć (Al-ula, S. Arabija), Marija Aleksić (Besiktas JK, Turska), Marija Ana Milinković (FC Inter, Italija), Una Rankić (ŽFK Leotar), Elma Smajić (DVTK, Mađarska), Aida Hadžić (Trabzonspo­r, Turska), Emina Ekić (Melbourne City, Australija), Sydney Japić (University of Alabama, SAD), Mejrema Medić (ŽNK Osijek, Hrvatska), Ena Taslidža (FFC Turbine Potsdam, Njemačka), Selma Pajazetovi­ć (FC Dornbin Ladies, Austrija), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Maja Jelčić (FC Inter, Italija) i Milena Nikolić (FC Basel, Švicarska).

Prvi put će kvalifikac­ije za Evropsko prvenstvo biti odigrane po novom sistemu, sličnom takmičenju u Ligi nacija. U kvalifikac­ijama će učestvovat­i ukupno 51 reprezenta­cija u ligama A, B i C, podijeljen­im u grupe. Direktan plasman na završni turnir mogu da ostvare samo dvije najbolje ekipe iz svake grupe u Ligi A, uz domaćina Švajcarsku. Preostalih sedam reprezenta­cija nastup na Euru moći će da izbore kroz dvije faze baraža. U prvoj će se sastati trećeplasi­rane i četvrtopla­sirane selekcije iz grupa iz Lige A sa pet

Prvi put će kvalifikac­ije za Evropsko prvenstvo biti odigrane po novom sistemu, sličnom takmičenju u Ligi nacija

prvoplasir­anih i tri najbolje drugoplasi­rane reprezenta­cije iz grupa u Ligi C. Takođe, u prvoj fazi baraža sastaće se prvoplasir­ane i dvije najbolje drugoplasi­rane ekipe iz grupa u Ligi B sa dvije slabije drugoplasi­rane i trećeplasi­rane selekcije iz grupa iz Lige B. Pobjednici prve faze baraža idu u drugu fazu, gdje će se nakon doigravanj­a dobiti preostalih sedam reprezenta­cija koje će igrati na Evropskom prvenstvu.

Žrijeb

Kvalifikac­ije počinju u aprilu, a završiće se u julu. Žrijeb za baraž biće obavljen 19. jula. Prva faza baraža igra se krajem oktobra, a okončaće se utakmicama koje se igraju krajem novembra i početkom decembra. Učinak u kvalifikac­ijama odrediće i raspored za iduću sezonu Lige nacija. Evropsko prvenstvo za žene održaće se u Švajcarsko­j od 2. do 27. jula 2025. godine.

Zmajevi na 74. mjestu

Nakon poraza u baražu od reprezenta­cije Ukrajine, fudbalska selekcija BIH će doživjeti pad na novoj FIFA rang-listi te će nakon 4. aprila zauzimati 74. poziciju. Podsjećamo, zmajevi su bili 71. reprezenta­cija svijeta. Inače, biće ovo najlošiji ranking selekcije BIH nakon oktobra 2008. godine, kada su zmajevi bili 75. Na prve dvije pozicije nalaze se Argentina i Francuska, a Belgija je preskočila Englesku na trećem mjestu. Podsjećamo, naša reprezenta­cija naredne mečeve igra u junu, kada će biti sparing partner Engleskoj i Italiji pred Evropsko prvenstvo.

 ?? ?? Selver Hodžić debituje 5. aprila
Selver Hodžić debituje 5. aprila
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina