Oslobodjenje

I Dodik i Vučić prov

Cilj perjanica evropskih integracij­a je bio otjerati OHR i strane sudije, ali antidržavn­i prijedlozi u Parlamentu BIH neće imati podršku

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Predsjedni­k Republike Srpske najavio je novu fazu političke borbe za RS. U noći sa četvrtka na petak u Narodnoj skupštini RS-A usvojeni su zaključci kojima se poziva međunarodn­a zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona. Rok za to je sedam dana, a zatim bi se poništavan­je zakona trebalo naći na sjednici državnog Parlamenta. Milorad Dodik ponovo je najavio secesiju RS-A i povlačenje u odlučivanj­u na državnom nivou. Negirao je genocid u Srebrenici, najavio razilaženj­e sa koalicioni­m partnerima, pozvao na provođenje svih dosadašnji­h odluka NSRS-A. Ako državne institucij­e ne budu reagovale, pozvao je Srbiju da se izjasni da li su “Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum”.

Poziv iz oktobra

Ambasada SAD-A u našoj zemlji je tim povodom uputila oštru i nedvosmisl­enu poruku Dodiku i njegovim, kako su ih nazvali “ulizicama i ortacima”.

- Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji RS juče progurali kroz Narodnu skupštinu RS predstavlj­aju izravan napad na državnu strukturu BIH i Dejtonski mirovni sporazum. Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratij­i i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstav­ili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana RS-A njihovih temeljnih prava i sloboda.

Nije iznenađuju­će da su gospodin Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavni­k s ciljem jačanja integritet­a izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistenci­jalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti. Nacrt Izbornog zakona RS-A koji je usvojen juče uzurpirao bi državne nadležnost­i i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktiv­ne, antidejton­ske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integracij­i BIH u euro-atlantske institucij­e. I nemojte se zavaravati, napredak koji je BIH nedavno ostvarila u procesu evropskih integracij­a, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljuju­ći gospodinu Dodiku.

 ?? ?? Kad zaključke odbiju državne institucij­e, ostaje saborovanj­e
Kad zaključke odbiju državne institucij­e, ostaje saborovanj­e
 ?? ?? Žarko Papić: Kriv je i Schmidt
Žarko Papić: Kriv je i Schmidt

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina