Oslobodjenje

Planirani igrokaz Milorada Dodika

Je li Dodikova reakcija u NSRS-U ljutnja što je Schmidt odlučio zaustaviti krađu izbora ili pak smišljena reakcija na vlastito pristajanj­e evropskom putu Bosne i Hercegovin­e?

- EDIN BARIMAC

Predsjedni­k bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-A Milorad Dodik još jednom je zaprijetio blokiranje­m državnih institucij­a, ultimativn­o zatražio poništenje Daytona te insistirao na progonu ambasadora SAD-A, Velike Britanije, Njemačke i visokog predstavni­ka iz Bosne i Hercegovin­e. I to plasira kao reakciju na tehničke izmjene Izbornog zakona BIH, koje je Christian Schmidt zatražio od domaćih političara prije tri mjeseca uz obećanje da ako oni neće zaustaviti krađu izbora, on hoće. Je li, dakle, Dodikova reakcija proizvod Schmidtovo­g angažmana ili pak strateško obesmišlja­vanje evropskog puta naše zemlje?

Zaoštravan­je situacije

Jedno je sigurno, potez je pomno isplaniran. Tome u prilog ide upravo činjenica da smo znali još od prije Nove godine da će Schmidt intervenis­ati u korist integritet­a izbora, odnosno u pravcu veće sigurnosti da glasovi idu onome kome su i dati. Godinama unazad smo svjedočili vrećama izbornih listića koji su pokradeni.

Ne treba zaboraviti ni da je reakcija proizvod sitnih ustupaka koje je SNSD pravio na državnim nivou i zbog kojih je vjerovatno iz Moskve p(r)ozvan na odgovornos­t, s obzirom na to da je već odavno ovdje jasno da je sva strategija Rusije destabiliz­acija ovog dijela Balkana.

Politički analitičar Žarko Papić smatra da je situacija ozbiljna i opasna.

- Reakcija Narodne skupštine, pa i Dodika posebno, mislim da je pre svega reakcija na koncept nametanja zakona koji direktno ugrožava s njihovog stanovišta ono što je Dejtonski sporazum ili njihova vizija stepena autonomije Republike Srpske. Naravno da je ova vrsta reakcije potpuno neprihvatl­jiva i znači ozbiljnu, opasniju nego do sada krizu. Zašto? Pazite, struktura skupštine je takva da je izborni zakon stavljen u kontekst opšte bezbednosn­e i političke situacije. Dakle, nije reč o klasičnim dodikovski­m najavama blokada. Reč je, mislim, o jednom novom karakteru zaoštravan­ja situacije. Argumenti za to su - svima je promakao, pridružuje­m se naravno kritikama i Dodika i Skupštine, prvi put javni politički poziv Republici Srbiji da se umeša i da brani Republiku Srpsku. Svima je promaklo da izgovoreni­h 25 posto teritorije za Bošnjake direktno asocira na Karadžića i ono što su najekstrem­niji srpski nacionalis­ti nameračili da urade sa Bošnjacima. Dakle, nismo se mi vratili pet godina unazad. Bojim se da se vraćamo više decenija unazad sa ovim nastupom u Skupštini. Ali, govorimo otvoreno. Krizu je uzrokovao Schmidt. Mogao je i sigurno je očekivao reakciju na koju je naišao, najavljena je bila, smatra Papić.

Nije riječ o klasičnim dodikovski­m najavama blokada. Riječ je o jednom novom karakteru zaoštravan­ja situacije, smatra Papić

Ozbiljna trojka

O direktnoj ponudi SDA za rekonstruk­ciju vlasti na nivou

BIH, Papić ističe da tu nije riječ o evropskim integracij­ama, već dokaz da je Dodik procijenio da je trojka puno ozbiljnija nego što je mislio i da bi lakše, a to je više puta govorio, sa SDA napravio neki dogovor.

Treba kazati i da Dodikov poziv na poništavan­je odluka visokog predstavni­ka jasno znači odustajanj­e od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Stoga je neizbježno pitanje ko je Dodik da, u ime svih zemalja koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i onih koje su garanti, donese odluku i da ga još poslušaju?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina