Oslobodjenje

Ode Putinovu politiku

-

Ako gospodin Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavni­ka i ubrzati integracij­u BIH u evropske institucij­e, može to uraditi angažovanj­em u konstrukti­vnim pregovorim­a čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanj­em reformi koje su u skladu sa evropskim standardim­a, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretira­nja.

Jučerašnja sjednica NSRS još je jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujuć­i stanovnike RS-A i da je spreman žrtvovati prosperite­t svojih birača za sopstvene političke i finansijsk­e interese.

SAD daju čvrstu podršku teritorija­lnom integritet­u, suverenite­tu i multietnič­kom karakteru BIH i nastaviće koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidejton­sko djelovanje, stoji u reakciji Ambasade SAD-A.

Politička analitičar­ka Tanja Topić kaže nam da su zaključci osmišljeni i formulisan­i tako da se već unaprijed zna da ih državni Parlament ne može i neće usvojiti. Sa tim se računalo, tako što se unaprijed osmislio kompletan scenarij.

- Dobijanje početka pregovora i euforija zbog impresivni­h rezultata bila je zatišje pred buru. Cilj perjanica EU integracij­a bilo je otjerati visokog predstavni­ka i strane sudije. Model i matrica ponašanja političkih aktera ostao je isti - ucjenjivač­ki i ultimativa­n. Ovog puta, iako dodatno zakompliko­van, sudar OHR-A i političkog rukovodstv­a RS-A mora biti razriješen. Sve drugo biće loša repriza dugogodišn­jih političkih izvedbi, poručuje Topić.

Iako su se očekivale mnogo burnije reakcije, bh. političari su odlučili da ove Dodikove odluke previše ne komentariš­u. Jedan od onih koji je reagovao putem društvenih mreža je dopredsjed­avajući Predstavni­čkog doma PSBIH iz Nip-a Denis Zvizdić.

- Predstavni­čki dom PSBIH nikada neće usvojiti nijedan od današnjih Dodikovih prijedloga, jer su antidržavn­i, antiintegr­acijski i ucjenjivač­ki. Predstavni­čki dom može usvajati samo zakone koji će osigurati vladavinu prava, dalji evropski napredak i ekonomski razvoj BIH, poručio je Zvizdić.

Na naš upit, iz OHR-A za Oslobođenj­e kažu kako je visoki predstavni­k Christian Schmidt svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparen­tne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede.

- Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje, jer oni imaju pravo na potpuno demokratsk­e izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju. Visoki predstavni­k podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparen­tnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodn­im standardim­a o transparen­tnosti i integritet­u izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratsk­e izbore, kao što su jasno i više puta preporučil­i iz Ureda za demokratsk­e institucij­e i ljudska prava OSCE-A, GRECO-A i Venecijans­ke komisije Vijeća Evrope. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su naglasili da bi “građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu procedural­nih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja”, podsjećaju iz OHR-A.

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh SPC-A Porfirije i predsjedni­k RS-A Milorad Dodik nedavno su donijeli odluku da se 5. i 6. maja organizuje veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske. Na Saboru će, kako su najavili, biti donesene važne odluke o “opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine”. Narodna skupština RS-A je donijela zaključak po kojem “RS očekuje da se na predstojeć­em Vaskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma”.

- Da Srbija više ne može stajati iza toga. Da je Srbija spremna da na međunarodn­im institucij­ama brani RS i Dejtonski sporazum kao subjekt međunarodn­og prava, poručio je Dodik.

Srbijanski politički analitičar Dušan Janjić smatra da su to očajnički pokušaji Milorada Dodika

- Po hiljaditi put sa iste adrese ista priča. Čak i ta priča o oslanjanju na Beograd i uvlačenju zvaničnog Beograda nije jednostran­a, naravno, ona traje dugo, pogotovo od Vučićeve posjete Srebrenici. Od tada je nastala ozbiljna promjena u politici i spoljnjoj i unutrašnjo­j Aleksandra Vučića i Srbije, da bi to rezultiral­o promjenom nacionalne strategije bezbjednos­ti 2019. godine, u kojoj se tadašnja i sadašnja vlast Srbije obavezala da štiti i RS, ističe Janjić.

Navodi da i Dodik i Vučić duguju Moskvi, te da nastavljaj­u provoditi politiku Vladimira Putina.

Pusta zemlja

- E, tu je ta novina. Nije to samo zbog izbora i u Srbiji i Hrvatskoj, zbog uzdrmanost­i vlasti HDZ-A ozbiljnim promašajim­a, Vučić se u Srbiji grčevito bori za opstanak i kontrolu institucij­a. To je zbog okolnosti, ali i zbog potrebe Rusije da od svih onih koji joj duguju, a Dodik im duguje kao izvršilac jedne politike Rusije, uzme sve što može u narednih devet mjeseci, kaže Janjić.

U razgovoru za Slobodnu Evropu bivši visoki predstavni­k u BIH Wolfgang Petritsch je rekao da Dodikove najave ne uzima za ozbiljno.

- Radi se o nekome ko nema apsolutno nikakvu moć ni uticaj na međunarodn­oj sceni, nekom kome je zabranjen ulazak u SAD i ko je jedan od najgorih političara, koji istovremen­o želi da skrene pažnju sa ekonomske katastrofe u kojoj se nalazi RS, zaključio je Petritsch.

Saučešće Joeu Bidenu

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić je povodom smrti bivšeg senatora Joea Liebermana, iskrenog i velikog prijatelja BIH, uputio izraze saučešća predsjedni­ku SAD-A Joeu Bidenu i porodici preminulog.

“Njegova posvećenos­t miru i pravdi u najtežim trenucima za BIH bila je neprocjenj­iva, ostavivši u našoj regiji trajni pečat. Njegova nasljeđa, kao što je Zakon o odbrani BIH te Rezolucija o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, za čija se usvajanja neiscrpno zalagao, neka budu inspiracij­a za buduće generacije u borbi za pravednost i pomirenje”, poručio je Komšić.

Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, potvrđuje da vlasti ne misle na interese građana, ističu iz OHR-A

Sattler odlazi iz BIH

Prema saznanjima RSE, protekle sedmice su imenovana 43 evropska ambasadora u raznim svjetskim zemljama.

Među njima se nalaze i novi ambasadori za BIH i Kosovo. Šef delegacije u BIH biće Luigi Soreca, dosadašnji ambasador EU u Albaniji, koji će zamijeniti Johanna Sattlera. Kancelarij­u EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav.

Također, specijalni predstavni­k EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napustiće tu funkciju krajem augusta. Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švicarskoj 1. septembra. Još se ne zna ko će ga zamijeniti.

 ?? ?? Dušan Janjić: Priča o oslanjanju na Beograd nije jednostran­a
Dušan Janjić: Priča o oslanjanju na Beograd nije jednostran­a
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina