Oslobodjenje

Anemarena je volja građana

- GORAN DAKIĆ

dokumenata koje može da usvoji Skupština. On je dodao da donošenje ovoga zakona mora pratiti odluka o neprimjenj­ivanju odluke CIKBIH za lokalne izbore, za izbor narodnih poslanika u NSRS, Dom naroda PSBIH i za predsjedni­ka i potpredsje­dnike RS-A.

- Opštine moraju da onemoguće korišćenje prostorija za izbore koje bi organizova­o CIKBIH. CIK može da ostane samo pod uslovom da Christian Schmidt povuče nametnutu odluku ili da Predstavni­čki dom PSBIH odbije njegovu nametnutu odluku, rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SNSD-A Igor Žunić podsjetio je da je Izborni zakon RS-A prvi put donesen 2002. godine i od tada je mijenjan i dopunjavan nekoliko puta.

- Imajući u vidu ove činjenice, kao i da Izborni zakon BIH uređuje izbor članova i delegata PSBIH i članova Predsjedni­štva BIH, te utvrđuje principe koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BIH, predloženi­m zakonom uređeno je pitanje sprovođenj­a izbora od nadležnih organa RS-A. Novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda PSBIH iz RS-A i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati Vrhovni sud RS-A, rekao je Žunić.

Žrtvovanje RS-A

Predsjedni­ca Narodnog fronta Jelena Trivić kazala je da je Dodik nastupom u NSRS-U pokazao po ko zna koji put da je avanturist­a, spreman žrtvovati RS, srpski narod i Srbiju za lične interese.

- Dodik je zajedno sa svojim prijatelje­m i mentorom Draganom Čovićem radio isključivo na tome da se kroz izborni proces artikulišu Čovićevi interesi, a ne da se ispuni izborna volja građana, istakla je Trivić.

Suđenje Dodiku 17. aprila

Nastavak suđenja predsjedni­ku RS-A Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-A Milošu Lukiću pred Sudom BIH biće održan 17. aprila, potvrdio je advokat Goran Bubić.

- Odbrana je tražila odgađanje prvobitnog termina od 3. aprila, pa je Sud pomjerio za 5. april. Međutim, to nije odgovaralo zbog ranije planiranih obaveza predsjedni­ka Dodika. Tako da je sada ostao 17. april, kazao je Bubić.

Podsjećamo, Dodik i Lukić optuženi su za nepoštivan­je odluka visokog predstavni­ka u BIH Christiana Schmidta.

 ?? ?? Posebna sjednica trajala je do pola tri
Posebna sjednica trajala je do pola tri
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina