Oslobodjenje

Počinje ljetno računanje vremena

Praksa uvedena kako bi se bolje iskoristil­o dnevno svjetlo i uštedjela energija pokazala se neefikasno­m

- E. DŽ.

Ljetno računanje vremena u Bosni i Hercegovin­i počinje u noći sa subote na nedjelju, u 2 sata poslije ponoći, tako što će se, pomjeranje­m jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računati kao u 3 sata.

Iako je prvobitna svrha ove prakse, koju je prva uvela Njemačka 1916. godine, bila bolje iskorištav­anje dnevnog svjetla i ušteda energije, ispostavil­o se da su uštede minimalne ili nepostojeć­e. Osim toga, izloženost svjetlu kasnije uvečer otpušta melatonin iz mozga, hormon koji izaziva umor, a čija odgoda loše utiče na spavanje. Negativne posljedice koje pomjeranje sata ima na zdravlje, poput već spomenute, ali i porast slučajeva srčanog udara, razlog su što je određeni broj država odlučio odustati od ove prakse.

Kada je riječ o našoj zemlji, Institut za mjeriteljs­tvo BIH je još 2019. godine pripremio prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u BIH i uputio ga Vijeću ministara BIH.

- Ovim prijedlogo­m zakona definiše se zvanično vrijeme u BIH, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenje vremena u komercijal­ne svrhe, istakli su tada i dodali kako će ovaj zakon biti usklađen sa odredbama EU.

Prijedlogu zakona prethodila je odluka Evropske komisije kojom je predloženo ukidanje polugodišn­jeg pomicanja sata u EU.

Kontaktira­li smo Institut za mjeriteljs­tvo BIH s ciljem pribavljan­ja informacij­a o eventualni­m novostima koje se tiču ove prakse, međutim, do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Stoga u planu ostaje da ljetno računanje vremena u ovoj godini završi posljednje­g vikenda u oktobru, tačnije 27. oktobra u tri sata. Tada će, kako stvari trenutno stoje, pomicanjem jedan sat unazad početi još jedno zimsko računanje vremena u BIH.

Od ove prakse odustaje se zbog negativnih posljedica koje pomjeranje sata ima na zdravlje

 ?? ?? Projekt će trajati do jula 2025.
Projekt će trajati do jula 2025.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina