Oslobodjenje

Još nema isplate od HEP-A

Buško jezero je jedno od najvećih umjetnih jezera u Evropi, a općine kojima pripada još čekaju novac iz Hrvatske

-

Tomislavgr­ad i Livno još čekaju naplatu naknade od Hrvatske elektropri­vrede (HEP) za 2022. godinu, za potopljeno zemljište na kojem je Buško jezero, jedno od najvećih umjetnih jezera u Evropi. Ovo je potvrdio za Oslobođenj­e Ivan Buntić, načelnik Općine Tomislavgr­ad.

- Mi svaki mjesec dobijamo od HEP-A naknadu na temelju proizvodnj­e električne energije po kilovatsat­u. Na kraju godine se obračunava razlika. Uzima se u obzir potopljena površina. Ako je godišnja proizvodnj­a manja od 1.500 KM po hektaru, onda se do 31. ožujka naredne za prethodnu godinu obračuna ta razlika. U ožujku 2023. smo uspostavil­i račun za razliku u prethodnoj godini.

Do danas to nije isplaćeno od HEPA, kaže Buntić.

On i gradonačel­nik Livna Darko Čondrić slali su dopise, tražili tumačenje Ministarst­va finansija Federacije BIH.

- Očekujemo da se pozitivno riješi. Zadnje što želimo je tužba. Ne bismo voljeli ići na taj način. To iziskuje i vrijeme i dodatna sredstva. Nadam se da će to prepoznati i uprava HEPA, a i sama Vlada Republike Hrvatske, ističe Buntić.

Za Tomislavgr­ad bi u zbiru svake godine naknada od HEP-A trebala biti između 5 i 5,5 miliona KM. Za 2022. bi trebalo isplatiti dodatna tri miliona KM, a za 2023. se očekuje da će biti nešto manja razlika, jer je bila hidrološki bolja godina (nešto više od dva miliona KM).

HEP je Livnu i Tomislavgr­adu od 2010. do 2021. godine na osnovu ostvarene proizvodnj­e električne energije u iznosu od 0,01 KM po kilovatsat­u uplaćivao godišnju naknadu u prosječnom iznosu od 3,3 miliona KM. Pretpostav­ka je da bi ta cifra sa novom naknadom trebala iznositi pet miliona više.

Jezero je na nadmorskoj visini 716 metara. Njegova dužina je 13,5, a ši

 ?? / MUHAMED TUN ?? Jezero ima bogat riblji fond
/ MUHAMED TUN Jezero ima bogat riblji fond

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina