Oslobodjenje

Pannonica želi novi rekord uz 21. rođendan

Slana jezera u Tuzli već se polako pune, a gradonačel­nik i direktor Panonskih jezera očekuju da bi ovog ljeta na plažama mogli izbrojati i do 450.000 gostiju

- AJLA KANLIĆ

Priznao krivicu

Optuženi Aziz Šukalo je u prisustvu advokata u potpunosti priznao krivicu za krivično djelo organizova­ni kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca u predmetu Bosnalijek, saopšteno je iz Tužilaštva BIH. Za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od godine, kao i sporedna novčana kazna od 73.000 KM. Od optuženog se oduzima protivprav­no stečena imovinska korist od 460.374,38 KM. Optuženi je već uplatio 100.000 KM prilikom zaključenj­a sporazuma, a ostatak će uplatiti u roku koji odredi Sud BIH.

U kompleksu Panonskih jezera u Tuzli počele su pripreme za ovogodišnj­u sezonu. Pannonica će vrata za posjetitel­je otvoriti 1. juna, a u nadolazeće­m periodu su pripremlje­ne pogodnosti i niz popratnih atrakcija namijenjen­ih posjetitel­jima.

Panonska jezera u Tuzli su prošle godine ostvarila nešto više od 360 hiljada posjeta, dok se za ovogodišnj­u sezonu očekuje isti, ako ne i bolji scenarij. Nimalo nevažno, cijene u odnosu na prošlu godinu ostaju iste, ističe direktor JKP Pannonica Maid Porobić.

Slani slapovi

- Naša očekivanja za ovo ljeto su zaista velika, jer ovo je naša dvadeset i prva godina rada i do prošle godine Pannonicu je posjetilo više od šest miliona gostiju. Naravno, ono što nam je najvažnije je da imamo dobro vrijeme sa dugim i toplim ljetom, jer je to preduslov svake sezone. Sa završetkom marta počinjemo puniti naša jezera. Rekao bih da smo na polovini sa pripremama infrastruk­turnih objekata, a trenutno teku radovi na slanim slapovima, što će biti dodatna atrakcija u ovom predsezons­kom i proljetnom periodu za naše goste. Cijene ostaju iste kao i prošle godine, što je još jedan benefit, ispričao je za naš list Porobić.

Veliki broj manifestac­ija, koncerata i popratnih aktivnosti očekuje goste Panonskih jezera i ove godine, a direktor Porobić naglašava da su, u odnosu na ono šta nude, prilično jeftina turistička destinacij­a u regionu. U prilog tome govore već pomenute brojke, te činjenica da se svakog ljeta na Panonskim jezerima hlade gosti iz susjednih Srbije i Hrvatske, kojima je Tuzla mnogo bliža i cjenovno prihvatlji­vija od odlaska na more.

Cjenovnik usluga u odnosu na prošlu godinu ostaje na istom nivou, pa cijena redovne ulaznice radnim danom iznosi 6,50, a vikendom 8,50 maraka, dok cijena ulaznice za povlaštene kategorije (penzioneri, stariji od 65 godina, RVI, porodice poginulih boraca i šehida, invalidi više od 60 posto) iznosi četiri, odnosno pet maraka u dane vikenda.

Jedina novina u odnosu na prošlu godinu su dječije ulaznice, koje se sada odnose na djecu od četiri do 14 godina i koštaju četiri marke radnim danom, a 4,50 vikendom. Dakle, više nema posebnih ulaznica za djecu od dvije do sedam, te đačkih za djecu od sedam do 14 godina, kao prošlih godina, što znači da je ulazak za svu djecu mlađu od četiri godine besplatan.

Dogovaramo slanje ponuda za ekskurzije, dakle da đaci dolaze na naša jezera, ističe gradonačel­nik Zijad Lugavić

Prodaja ulaznica

- Srednje jezero se već počelo puniti vodom, rade se pripreme za puštanje naših slapova, radimo također na dogovorima za slanje ponuda za ekskurzije, dakle da đaci dolaze na naša jezera. Sezonske ulaznice su već u prodaji. Što se tiče Pannonice i turizma u Tuzli, pripreme teku u punom jeku, svi smo maksimalno angažovani i siguran sam da ćemo biti spremni za doček velikog broja gostiju, koji će, ukoliko nam vrijeme bude išlo naruku, dosegnuti i do 450 hiljada posjetitel­ja, kaže nam gradonačel­nik Tuzle Zijad Lugavić.

Pored domaćih posjetitel­ja, ali i onih iz regije, na plažama Pannonice može se naći i znatan broj turista iz Italije, Njemačke, te Francuske.

 ?? ?? Panonska jezera privlače odavno i turiste iz regije
Panonska jezera privlače odavno i turiste iz regije
 ?? ?? Za djecu do četiri godine ulaz se ne plaća
Za djecu do četiri godine ulaz se ne plaća
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Zijad Lugavić: Svi smo maksimalno angažovani
/ SENAD GUBELIĆ Zijad Lugavić: Svi smo maksimalno angažovani
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina