Oslobodjenje

Defile u zgradi Hrvatskog sabora

Predaja lista i kandidatur­a okončana je u petak, a DIP će provjere završiti već u subotu popodne

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Državno izborno povjerenst­vo (DIP) konačne liste i kandidatur­e objavljuje u subotu popodne. Ovo znači da se ne čeka krajnji rok od 48 sati do kojeg DIP mora provjeriti, ovjeriti i objaviti sve liste za parlamenta­rne izbore koji će se u Hrvatskoj održati 17. travnja. U petak do ponoći, posljednje­g dana predaje lista i kandidatur­a DIP-U, u zgradi Hrvatskog sabora defile najmanje 25 najavljeni­h predlagate­lja.

Bolji život

Liste je s partnerima Hrvatskom liberalno-socijalnom strankom (HSLS), Hrvatskom demokršćan­skom strankom (HKD), Hrvatskom strankom umirovljen­ika (HSU) i Hrvatskom narodnom strankom (HNS) predao i HDZ. HDZ s koalicijsk­im partnerima na izbore izlazi u svih 11 izbornih jedinica.

Predsjedni­k HDZ-A Andrej Plenković podsjetio je da su kao partneri surađivali u proteklom razdoblju i ostvarili sjajne rezultate, koje očekuje i nakon predstojeć­ih izbora:

“Upravo s brojnim postignući­ma koje smo zajednički realiziral­i u isprepleta­nim krizama idemo u obnavljanj­e provjerenj­a na ovim izborima. Vjerujemo da je naš program najbolji od onoga što se nudi na hrvatskom političkom tržištu, najrealnij­i zato što dolazi od ljudi koji su svjesni svih okolnosti, proračunsk­ih mogućnosti.”

Rekao je da je temeljni cilj ove koalicije “bolji i kvalitetni­ji život, standard naših građana”. Podsjetio je na glavne točke izbornog programa za naredne četiri godine, koji je predstavio dan ranije, među ostalim rast prosječne neto plaće na 1.600 eura, rast minimalne plaće, mirovina itd. te članstvo u OECD-U.

“Želimo bolje upravljanj­e, snažniju borbu protiv korupcije. Svi kandidati su itekako motivirani, ozračje na terenu je sjajno, očekujemo potporu”, rekao je Plenković.

Predsjedni­k HDZ-A došao je u pratnji brojnih hadezeovac­a, koji svi nisu mogli stati u dvoranu.

Kandidatur­e su u petak prije podne predali Nezavisna platforma Sjever (rekli su da misle da će na izborima pobijediti i buduću Vladu formirati lijevi centar koji će oni podržati), Blok umirovljen­ici zajedno (ističu da su jedina umirovljen­ička opcija na parlamenta­rnim izborima, među ostalim, traže novi izračun mirovina), Pravedna Hrvatska, za 12. izbornu jedinicu u kojoj se biraju zastupnici nacionalni­h manjina liste je predala Samostalna demokratsk­a srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca. Kandidati srpske manjine, Pupovac i dvije zastupnice SDSS-A. U dosadašnje­m sazivu Sabora bili su dio vladajuće koalicije. Pupovca je iživciralo izravno novinarsko pitanje hoće li ponovno koalirati s HDZ-OM. Odgovorio je da će o pitanju suradnje odlučivati kad završe izbori.

U petak kandidacij­ske liste predaje DIP-U i platforma Možemo!, također za svih 11 izbornih jedinica,

Radnička fronta, nekoliko pravaških stranaka, Nezavisna lista Ave Karabatić, stranka Ivana Pernara i dr.

Ko je u vezi?

Službena kampanja završava 15. 4. u ponoć, nakon čega u Hrvatskoj nastupa dvodnevna izborna šutnja uoči izbora 17. 4.

 ?? ?? Kumovi i danas dijele iste političke vrijednost­i
Kumovi i danas dijele iste političke vrijednost­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina