Oslobodjenje

Ne žele centar za azilante

-

Neslužbena kampanja je u sjeni verbalnog fajta između premijersk­og kandidata koalicije Rijeke pravde, predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića i Plenkovića. U opticaju je teška artiljerij­a. Ne samo u ovom duelu. Dio domaćih novinara zgraža se profesiona­lnom razinom državne televizije u čijem je programu zastupniku u Europskom parlamentu, predsjedni­ku novoosnova­ne stranke Pravo i Pravda, koalicijsk­om partneru Domovinsko­g pokreta Mislavu Kolakušiću postavljen­o pitanje je li u vezi s glavnom europskom tužiteljic­om Laurom Kovesi.

“Apsolutno, mi smo u posebnoj vezi”, odgovorio je Kolakušić.

Pojasnio je da je on član Odbora za proračunsk­i nadzor Europskog parlamenta te da im Kovesi podnosi izvještaje i to je taj odnos.

“Ne živite zajedno?” nastavlja novinar, Kolakušić odgovara: “Naravno da ne.”

Priču o vezi lansirao je ranije na presici u Saboru jedan od koalicijsk­ih partnera HDZ-A, a glavna tema emisije bili su gospodarsk­i programi stranaka.

Kad DIP na svojoj mrežnoj stranici objavi pravovalja­ne liste i kandidatur­e, kreće službena izborna kampanja u kojoj svi političari ili oni koji to žele postati mogu uvjeravati birače zašto su baš oni za njih najbolji izbor. Službena kampanja završava u ponedjelja­k, 15. 4. u ponoć, nakon čega u Hrvatskoj nastupa dvodnevna izborna šutnja uoči izbora 17. 4.

Općina Središče na Dravi, koja je smještena na slovensko-hrvatskoj granici, pokrenut će upravni spor u vezi s uspostavom centra za azilante, javlja Anadolija. Traži da Ustavni sud Slovenije izda privremenu naredbu o obustavi izgradnje azila.

Načelnik Općine Toni Jelovica izrazio je nadu da će Ustavni sud prioritetn­o razmotriti slučaj i poništiti odluku Vlade Slovenije o izgradnji azila u općini Središče na Dravi. Naveo je i da je iz Vladinog ureda za zbrinjavan­je i integracij­u migranata stigao odgovor na dopis u kojem su im poslane odluke redovne sjednice općinskog vijeća i zajedničke vanredne sjednice triju općinskih vijeća, kojim se protive odluci Vlade.

Osim Središča na Dravi, protiv osnivanja azila su i susjedne općine Ormož i Sveti Tomaž.

“Ured je u odgovoru istaknuo da je azil privremene i prelazne naravi te da je Slovenija kao članica EU obvezna poštivati zakonodavs­tvo na području ljudskih prava”, rekao je Jelovica.

Mještani Središča na Dravi u znak prosvjeda su ponovo u četvrtak zatvorili prometnice u središtu općine.

 ?? ?? Općina Središče na Dravi obratila se Ustavnom sudu Slovenije
Općina Središče na Dravi obratila se Ustavnom sudu Slovenije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina