Oslobodjenje

Od početka napada ubijen 171 uposlenik Ujedinjeni­h nacija

Prema podacima WHO-A, dvije trećine bolnica u Gazi ne rade, a uprkos humanitarn­oj krizi i gladi, nema značajnije promjene u količini pomoći

-

Iz Un-ove agencije za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma na Bliskom istoku (UNRWA) navedeno je u petak da je 171 njihov uposlenik ubijen u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, javlja Anadolija.

Prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO), dvije trećine bolnica u Gazi ne rade, a uprkos humanitarn­oj krizi i gladi u Pojasu Gaze, nema značajnije promjene u količini humanitarn­e pomoći koja je dostavljen­a regionu.

Ubijeni novinari

Saopćeno je da je u Gazu od 1. do 27. marta preko graničnih prelaza Kerem Abu Salim i Rafah u prosjeku ušlo 159 kamiona humanitarn­e pomoći. Naglašeno je da je taj broj ispod kapaciteta te da je cilj da dnevno ulazi oko 500 kamiona pomoći.

Saopćeno je i da su izraelske snage nastavile zračne napade na grad Rafah, u kojem se nalazi veliki broj raseljenih Palestinac­a.

Ured za medije vlade u Gazi objavio je da je 136 novinara ubijeno u Pojasu Gaze od početka izraelskih napada 7. oktobra 2023. godine.

Prema palestinsk­om ministarst­vu zdravstva, koje je pod kontrolom Hamasa, broj ubijenih u Pojasu Gaze povećan je na 32.623, a povrijeđen­ih na 75.092.

Prije Uskrsa, svetog praznika kršćana, više od 150 predstavni­ka crkava, vjerskih organizaci­ja i zajednica iz cijelog svijeta pozvalo je u petak na trajni prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu, javlja Anadolija.

Pismo koje je objavila američka platforma pod nazivom “Crkve za mir na Bliskom istoku” za prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu potpisali su kardinal Katoličke crkve, četiri nadbiskupa, kao i mnogi biskupi, predstavni­ci udruženja i kršćanske zajednice.

“Dok se sjećamo posljednje patnje Isusa Krista na zemlji, solidarni smo i sa onima koji pate u Svetoj zemlji”, navedeno je u pismu.

Poziv političari­ma

U pismu je navedeno da političari šute o izraelskim napadima u Gazi i molbi Palestinac­a za pomoć, te da je u izraelskim napadima u Gazi svakog dana stradalo u prosjeku 200 ljudi.

“Prema ocjeni Palestinac­a, Južnoafrik­anaca i stručnjaka širom svijeta, ono što se dešava u Gazi nije ništa drugo do genocid”, naveli su.

Pozivaju zemlje potpisnice Konvencije o sprečavanj­u i kažnjavanj­u zločina genocida, posebno Izrael, SAD i Veliku Britaniju, da ispune svoje obaveze.

Hapšenja u Tadžikista­nu

U Tadžikista­nu je uhapšeno devet osoba koje se dovode u vezu sa teroristič­kim napadom na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u Moskvi 22. marta, u kojem su poginule 144 osobe, javlja Anadolija. Lokalni mediji su objavili, pozivajući se na policijske izvore, da su povezane s teroristič­kom organizaci­jom ISIL, koja je nekoliko puta navela da je odgovorna za napad. Istražni komitet Rusije je ranije saopćio da je uhapšeno 11 osoba, uključujuć­i četiri počinioca. Optuženi su za terorizam, a određen im je istražni pritvor do 22. maja.

Ujedinili se separatist­i

Četiri lijeve stranke koje se zalažu za nezavisnos­t Katalonije, Baskije, Galicije i Balearskih otoka od Španije izaći će zajedno na izbore za Evropski parlament u okviru koalicije Sada republike, izvijestil­i su u petak njihovi zvaničnici. Katalonska republikan­ska ljevica (ERC), na vlasti u toj autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona ljudi, udružila se sa baskijskim EH Bilduom, galicijski­m BNG-OM i balearskim Ara Mesom. Zajedno će nastupiti na izborima od 6. do 9. juna kako bi bili glas nacija bez država u Evropi, prenijela je Hina.

Oko 125.000 vjernika u petak je klanjalo treći džuma-namaz u džamiji Al-aksa u okupiranom Jerusalemu uprkos izraelskim ograničenj­ima

 ?? ?? Uoči Uskrsa je više od 150 kršćanskih svećenika pozvalo na prekid vatre u Gazi
Uoči Uskrsa je više od 150 kršćanskih svećenika pozvalo na prekid vatre u Gazi
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina