Oslobodjenje

Opet pala fasada sa zgrade u Ferhadiji

- J. MA.

Treći put u zadnjih četrdeseta­k dana opet je otpao dio fasade u centru Sarajeva. Ovaj put odlomio se dio u blizini Katedrale Srca Isusova u Ferhadiji, gdje prođe na hiljade ljudi dnevno. Na svu sreću, niko nije povrijeđen. Kao i obično, policija je izašla na mjesto događaja i napravila zapisnik. I to je to.

Prije desetak dana također je došlo do obrušavanj­a fasade u istoj ulici, dok se 21. februara sa zgrade poznate kao JAT-OV neboder u Ferhadiji, komad fasade obrušio na stariju ženu. Srećom, starica nije zadobila povrede opasne po život, već je 72-godišnjaki­nji konstatova­n prelom lopatične kosti.

Ranije je gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić prozvala vlasnike objekata i upravitelj­e zgrada.

- Postavljam sada vrlo jasno pitanje, gdje su sve ove godine upravitelj­i zgrada? Gdje su sve ove godine vlasnici privatnih objekata? I jedni i drugi su dužni i nadležni da se brinu o fasadama i drugim dijelovima objekata kako se ovakve situacije ne bi dešavale, kazala je tada gradonačel­nica.

Žalosno je što već više od mjesec niko ne reaguje na ovaj problem niti uopće govori o njemu. Šute upravitelj­i, šute nadležni, a dio po dio fasade otpada svako malo. Sve do jednom, dok se na nekome ne slome kola, odnosno dok kamen iz austrougar­skog perioda nekoga dobro ne udari ili ne daj Bože ubije. Možda će tada firme koje su zadužene za održavanje zgrada vršiti redovne kontrole kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija? Ali to se ne zna. Vjerovatno se čeka da fasada nekoga ubije pa da se nešto počne raditi. Samo da ne bude kasno.

 ?? ?? Zastupnici su raspravlja­li o sigurnosno­j situaciji
Zastupnici su raspravlja­li o sigurnosno­j situaciji
 ?? ?? Nadležni i dalje šute
Nadležni i dalje šute

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina