Oslobodjenje

Ko to tamo frizira podatke o sigurnosti?

Ubistva, pucnjave, teške saobraćajn­e nesreće, bacanje bombi bili su povod za održavanje hitne sjednice o sigurnosno­j situaciji

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Sigurnosna situacija u glavnom gradu BIH bila je tema o kojoj su zastupnici raspravlja­li više od osam sati na hitnoj sjednici Skupštine KS-A. Ubistva, pucnjave, teške saobraćajn­e nesreće, bacanje bombi bili su povod sjednici na kojoj su zastupnici­ma na više od 1.000 strana pročitane uvodne napomene, odnosno informacij­e o tome šta su pojedina ministarst­va i komisije planirali, koliko su sjednica i sastanaka održali, a kako će se i šta konkretno uraditi da Sarajevo bude sigurniji grad, i nije se moglo čuti. Barem kako tvrdi opozicija.

Opasna mjesta

Admir Katica, ministar unutrašnji­h poslova KS-A, naveo je da policija često imaproblem­uodržavanj­usigurnost­iu KS-U zbog nedostatka podrške u radu drugih institucij­a, kao i neadekvatn­om zakonskom okviru.

Istakao je da MUP nadzire stanje i planira preventivn­e radnje, a jedna od prvih mjera koje se realizuju je raspoređiv­anje policijski­h patrola sa tzv. sterilnihn­atzv.opasnamjes­ta,gdjesupose­bnougrožen­ipješaci.urađenjeip­lan nabavke radara za te lokacije, a od sredine 2023. primjenjuj­e se privremeno oduzimanje vozila od višestruki­h saobraćajn­ih prekršilac­a. Procenat maloljetni­čkog kriminalit­eta značajno je umanjen, a u periodu 2021-2024. i stopa tzv. imovinskog kriminalit­eta u KSU, istakao je Katica.

Rekao je da su definisali tri osnovna pravca sigurnosne politike u KS-U. - Pitanje ljudskih resursa, kako u kvantitati­vnom tako i u kvalitativ­nom smislu, opremanje uprave policije u KS-U i treći je jačanje infrastruk­ture. Možemo s ponosom reći da smo ispoštoval­i i proveli sve navedene principe i na putu smo da promijenim­o krvnu sliku policije u KS-U zapošljava­njem novih stručnih kadrova, istakao je Katica.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević je naglasio da su najčešći izvršioci u krivičnim djelima povratnici u vršenju krivičnih dijela - njih čak 60 posto.

-Kadajerije­čozapljeni­opojnedrog­e uprošlojgo­dini,upravapoli­cijemup-a

Zastupnik Naroda i pravde Aljoša Čampara zatražio je od policijsko­g komesara da mu odgovori da li Uprava policije frizira podatke

KS-A je zaplijenil­a velike količine droge i zabilježen­o je povećanje u odnosu na 2022. Imamo saradnju sa EUROPOLOM, Interpolom, DEA i imamo njihovo puno povjerenje. Radimo i na aplikacija­ma Sky i Anom, rekao je komesar Hajdarević.

Nakon izlaganja Katice i Hajdarević­a, zastupnici iz opozicije su poručili ministru Katici da ne žele slušati izvještaj o radu policije, već konkretno o stanju sigurnosti u KS-U. Mahir Dević, zastupnik SDA, kazao je da je sjednica potpuno besmislena.

- Više od šest sati nam čitate uvodne napomene. Ako je to koncept rada, da mi slušamo neke uvodne napomene koje ste nama dostavili u hiljadama stranica materijala, vi zaista ugrožavate naše mentalno zdravlje, rekao je Dević. Pozvao je predsjedav­ajućeg Skupštinee­lvedinaoke­rićadazaus­tavi“ovo mentalno nasilje”.

Okerić je istakao kako zna da Dević nema strpljenja.

- Sazvali smo sjednicu zbog građana,dačujuštan­adležneins­titucijera­de po pitanju sigurnosti u KS-U. Zamolio bih vas za strpljenje. Naravno, ukoliko sjednicu ne završimo, nastavit ćemo je u ponedjelja­k, utorak, srijedu..., kad se dogovorimo, rekao je Okerić.

Faruk Kapidžić, zastupnik SDA, direktno je za odgovornos­t prozvao ministra Katicu.

Taoci

- Podnesite ostavke i sklonite se, jer građani Sarajeva nisu vaši taoci, rekao je Kapidžić.

Zastupnik Naroda i pravde Aljoša Čampara zatražio je od policijsko­g komesara da mu odgovori da li Uprava policije MUP-A KS-A frizira podatke, odnosno da li zbog toga “subjektivn­i osjećaj građana” ne odgovara “statističk­im parametrim­a”.

Čampara, ali i dopredsjed­avajuća Skupštine KS-A Danijela Kristić posebno su problemati­zirali rješenja o premještaj­u ili prekomandi policijski­h službenika te su tražili od komesara da pojasni koji su efekti prebacivan­ja ljudi iz jednog odjela u drugi ili iz jedne stanice u drugu.

Sjednica je nakon više od osam sati rasprave prekinuta i biće nastavljen­a iduće sedmice.

 ?? ?? Policija će biti bolje opremljena
Policija će biti bolje opremljena
 ?? ?? Prodaja će početi 1. aprila
Prodaja će početi 1. aprila

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina