Oslobodjenje

Kako smo ekspre

Možda je bolje ostaviti ljude u iluziji da z a ja koji sam tamo živio u skorije vrijem većeg rahatluka ni benefita od života u

- Piše: FARUK ŠEHIĆ

Č im neko u medijskom prostoru kaže ili napiše da je nešto istorijsko/historijsk­o odmah se sjetim svih tih istorijski­h utakmica na Koševu s kojih smo, tužnih lica, oborenih noseva, u dugačkim kolonama klapali prema centru grada.

Nikad se nakon fudbalskog poraza nismo otresli zaraznog optimizma, nego smo stalno išli na istorijske utakmice i doživljava­li istorijske poraze. Ni u jednom od silnih poraza niko od nas nije “video deo slobode”, kako je pjevao Milan Mladenović. Volio sam ove njegove stihove iz pjesme Zemlja, ali u realnosti oni nisu mogli pustiti dublji korijen. Pogotovo nisu ako ste iz ove zemlje, jer porazi su sastavni dio mitologije i mentalitet­a, koji u svemu nalaze razlog za plakanje i uzdisanje. Ergo, gubitnički mentalitet je, valjda, došao iz tih nekih slavenskih gena, ilirskih, gotskih, vizigotski­h, keltskih, osmanskih... Čim se neko pozove na gensku osnovu odmah znaš da će se desiti istorijski poraz.

Kotlinska kaljuža

Nije ovo o porazu nogoloptaš­ke reprezenta­cije u Zenici, gdje mi nije bilo krivo da izgubimo od ljudi iz zemlje koja je zahvaćena ratom iscrpljiva­nja protiv neprijatel­ja divovskih razmjera, više je o neopravdan­oj i ničim izazvanoj euforiji koja vlada ovdašnjom političkom i svakom drugom kaljužom. Kotlinskom kaljužom.

Ako čovjek letimično preleti naslove u medijima lako dolazi do zaključka kako smo ušli u Evropsku uniju. Kao što napisa duhovita tviterašic­a da joj je cijelo jutro glavu probijala komšinica, koju ona nije mogla uvjeriti kako nismo ušli u EU, pa je tviterašic­a zaključila da je najbolje da joj jedna od stranaka Trojke to objasni. Možda je bolje ostaviti ljude u iluziji da zaista i jesmo ušli u EU, a ja koji sam tamo živio u skorije vrijeme svjedočim da nema većeg rahatluka ni benefita od života u ovoj zajednici država. Znam

 ?? / ANADOLIJA ?? Slavimo, a grad se prelijeva od smeća i prljavštin­e
/ ANADOLIJA Slavimo, a grad se prelijeva od smeća i prljavštin­e
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina