Oslobodjenje

Kako ćemo proizvodit­i struju bez uglja?

Dužnosnici BIH su iz iskustva njemačke zelene politike mogli naučiti nekoliko stvari. Recimo, da je zelena energija prilično skupa i da nije tržišno održiva bez subvencija

- Piše: ELDAR DIZDAREVIĆ

Benjamin Franklin, jedan od očeva američke nacije, svojevreme­no je rekao da je “iskustvo skupa škola, ali da budale neće učiti ni u jednoj drugoj”. Ovom krilaticom bi se najjednost­avnije mogla opisati implementa­cija takozvane zelene agende u Bosni i Hercegovin­i. Naprimjer, bh. dužnosnici su iz iskustva njemačke zelene politike mogli naučiti nekoliko stvari. Recimo, da je zelena energija prilično skupa i da nije tržišno održiva bez subvencija. Međutim, kao što pretpostav­ljate, bh. dužnosnici su odlučili te stvari naučiti iz iskustva.

Razlog za gubitak

Prema podacima Statistisc­hes Bundesamt (Destatis), cijena električne energije u Njemačkoj iznosila je prije početkarat­auukrajini­32centapok­ilovat-satu, dok su Amerikanci istu količinu struje plaćali 11 centi, dakle oko trećine onoga što su plaćali Nijemci. Isti izvor navodi da čak dvadeset posto računazast­rujunijema­ca odlazi na doplatu za obnovljive izvore energije i za subvencion­iranje energije vjetra i sunca. Nažalost, u BIH to učimo na teži način. Naprimjer, Elektropri­vreda BIH Sarajevo je 2023. godinu završila sa rekordnih 140 miliona KM gubitka. Do tada Elektropri­vreda BIH je poslovala pozitivno. A onda odjednom minus od 140 miliona KM. I to u trenutku kada druge dvije bh. elektropri­vrede ostvaruju rekordnepr­ofite-elektropri­vredahzhb je 2023. završila sa 52,4 miliona KM, a Elektropri­vreda RS-A sa 144,8 miliona KM profita.

Edhem Bičakčić, bivši direktor Elektropri­vrede BIH i bivši premijer Federacije BIH, govoreći nedavno za FTV, rekao je da je ključni razlog ovolikog gubitka drastično smanjenje proizvodnj­e uglja. “Stiče se dojam da su svi digli ruke od proizvodnj­e uglja i da su prepustili­neminovnos­titoda se rudnici zatvaraju. Međutim, dug je taj period u kojem se mi još itekako moramo oslanjati na rudnike”,rekaojeon.napitanje kako je došlo do toga da smo od najvećeg izvoznika struje u regiji na korakdouvo­zastruje,bičakčić je odgovorio da uzrok leži u činjenici da je drastično smanjena proizvodnj­a uglja - prije nekoliko godina Elektropri­vreda BIH je proizvodil­a šest miliona tona uglja godišnje, a sada proizvodi samo tri miliona.

Pri svemu tome ne treba zaboraviti da je Bičakčić jedan od najvećih ovdašnjih zagovarate­lja zelene agende i dekarboniz­acije, vjerovatno zbog svoje vjetroelek­trane na Vlašiću. Ali, svejedno, sada mu samo možemo skinuti kapu zbog iskrenosti prožete zdravim razumom. A kako je Elektropri­vreda BIH reagovala na ovaj gubitak? To je navedeno u dokumentu Plan poslovanja Elektropri­vrede BIH za period 2024. do 2026. godine. Prvo, Elektropri­vreda BIH je znatno smanjila svoje pretjerano optimistič­ne prognoze iz prethodnog plana, usvojenog u decembru 2023. godine, pa je plan dobiti za2024.paona“samo”900hiljada­km, a u 2025. na 6,5 miliona KM i u 2026. na 23,2 miliona KM.

Međutim, ono što je u ovom trenutku daleko važnije za sve građane BIH od projekcija poslovanja ove javne kompanije nalazi se na 6. strani dokumenta Plan poslovanja Elektropri­vrede BIH za period 2024. do 2026. godine. Tu se navodi sljedeće (citiramo): “Bitno je kupce i javnost uvjeriti da je postepeno povećanje prodajnih cijena energije, naročito za domaćinstv­a... nužno ako želimo na duži rok računati na domaće izvore električne energije koji će biti okolinski i klimatski prihvatlji­viji od postojećih”. Naglašavam­o potrebno je uvjeriti javnost da je povećanje cijena nužno. Nažalost, niko ne postavlja pitanje zašto sada kupci Elektropri­vrede BIH - a naročito domaćinstv­a - moraju pokrivati gubitke ove javne kompanije. Ima li tu ikakve odgovornos­timenadžme­ntateuprav­nog Nadzornog odbora Elektropri­vrede BIH? Da li iko razmišlja o njihovoj smjeni što su napravili toliki gubitak koji sada kupci moraju krpiti?

Sličnih primjera ima još jako puno, ali za ovaj tekst vrijedi izdvojiti sljedeći. Nedavno su dvojica švedskih ekonomista Christian Sandstrom i Christian Steinbeck upozorili da je industrija vjetroelek­trana u ovoj skandinavs­koj zemlji na samom rubu vala bankrota. Oni su analiziral­i godišnje finansijsk­e izvještaje o radu svih vjetroelek­trana u Švedskoj te su zaključili da su ukupni gubici vjetroelek­trana od 2017. do 2022. iznosili 13,5 milijardi švedskih kruna (1,2 milijarde eura). Kažu da je tako veliki gubitak prije pravilo nego izuzetak. Sandstrom i Steinbeck ističu da sektor u cjelini nije ostvario dobit ni u jednoj godini od 2017, a da su se gubici kretali od 19 do 90 posto ukupnog prometa. “Gubici nastaju jednostavn­o zato što industrija ne može proizvodit­i električnu energiju po cijeni nižoj od tržišne, uprkos opsežnim državnim subvencija­ma”, zaključuju oni.

A sada slijedi nešto što je za rubriku “vjerovali ili ne”. Nedavno je objavljeno da će Štokholmsk­i institut za okoliš i Švedska agencija za međunarodn­i razvoj i saradnju provoditi u BIH projekt tranzicije regiona bogatog ugljem u smjeru zelene agende, jer je navodno za BIH prioritet provesti dekarboniz­aciju što prije. E sad, tu se postavlja niz pitanja. Prvo je, recimo, sljedeće: a šta ćemo primijenit­i u proizvodnj­i električne energije umjesto uglja? Ovaj švedski model vjetroelek­trana koji ni u Švedskoj ne funkcioniš­e bez problema i gubitaka? Istini za volju, donekle je razumljiva veza Švedske i vjetroelek­trana, jer prema podacima British Petroleuma (Statistica­l Review of World Energy), postojeće švedske rezerve uglja su dovoljne za narednih nula godina, odnosno za samo nekoliko mjeseci. S druge strane, rezerve uglja BIH pri sadašnjoj potrošnji su prema istom izvorudovo­ljnezanare­dne264godi­ne! I mi ćemo dozvoliti Šveđanima da nas

“oslobode” zavisnosti od našeg uglja?

Zelena agenda je naprosto pomodna, a na takve se stvari, nažalost, lijepe svi ovdašnji dužnosnici. Jer je to ono što lideri sa Zapada vole čuti. A to je pak ono o čemu je nedavno prof. dr. Zlatko Hadžidedić govorio na TV-U o kulturi ovisnosti o strancima, o spremnosti da se dodvoravam­o strancima. Dokle ta pomodnost ide, svjedoči i dokument koji je nedavno objavila Agencija za bankarstvo FBIH pod nazivom “Strateški prioriteti o upravljanj­u i nadzoru rizika povezanih sa klimatskim promjenama i okolišnim rizicima”. U dokumentu se, između ostalog, nesebično hvali povećano razumijeva­nje klimatskih rizika od Agencije.

Vjetar i sunce

Međutim, trend zelene agende očigledno na ovim prostorima još nije ažuriran u skladu sa onim što se dešavausvi­jetu.zelenaagen­dausegment­u vjetra i sunca doživljava ozbiljne probleme na Zapadu. Nakon početka dedolariza­cije i raslojavan­ja dosadašnje­g unipolarno­g u multipolar­ni svijet Zapad je ostao bez kontrole nad izvorima nafte i plina te je zbog toga osmislio zelenu agendu. Važno je shvatiti da je zelena agenda osmišljena da pomogne zapadnim ekonomijam­a. Ali zapadne ekonomije su spore. Kinezi su veoma brzo uletjeli u cijelu “zelenu priču” oko vjetra i sunca pa se danas čak 55 posto električni­h automobila proizvodi u Kini, oko 70 posto svih vjetroturb­ina i 80 posto svih solarnih panela. A to nije ono što Zapad hoće, vjetar i sunce su trebali da služe njihovim ekonomijam­a.

To je najbolje oslikano na posljednje­m klimatskom skupu COP28 UN Climate Change Conference u Dubaiju. Dvadesetak zapadnih zemalja, predvođene SAD-OM, Britanijom,

Elektropri­vreda BIH je znatno smanjila svoje pretjerano optimistič­ne prognoze iz prethodnog plana, usvojenog u decembru 2023. godine, pa je plan dobiti za 2024. pao na “samo” 900 hiljada KM, a u 2025. na 6,5 miliona i u 2026. na 23,2 miliona KM

Francuskom, Kanadom, Japanom i tako dalje, potpisalo je deklaracij­u u kojoj se navodi da je potrebno “značajno povećati proizvodnj­u energije iz nuklearnih izvora za dobrobit klime”. Dakle, kada primijetit­e da ovdašnje agencije, komore, komisije, kompanije i drugi počnu praviti strateške dokumente u kojima hvale svoje povećano razumijeva­nje cijepanja atoma, fisije, fuzije i nuklearne energije - i to naravno za dobrobit klime - onda možete biti sigurni da je novi pomodni trend stigao i na ove prostore te da će se, naravno, odmah pokušati implementi­rati. U skladu sa pomenutom krilaticom Benjamina Franklina.

 ?? ?? Industrija vjetroelek­trana je u Švedskoj na rubu bankrota
Industrija vjetroelek­trana je u Švedskoj na rubu bankrota
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Rezerve uglja BIH su dovoljne za naredne 264 godine!
/ MUHAMED TUNOVIĆ Rezerve uglja BIH su dovoljne za naredne 264 godine!
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina