Oslobodjenje

Dizajner Pierpaolo Piccioli napušta Valentino

Tokom karijere viziju je ostvarivao kroz kolekcije prepune sanjivih i romantični­h kreacija uz intenzivne boje, cvjetne motive i perje

-

Samo nekoliko dana nakon vijesti o odstupanju belgijskog dizajnera Driesa van Notena s mjesta kreativnog direktora vlastite modne kuće, svijet mode doživio je još jedan šok, kada je 56-godišnji italijansk­i dizajner Pierpaolo Piccioli objavio kako napušta mjesto kreativnog direktora modne kuće Valentino.

Tokom 25 godina karijere, Piccioli je dizajnersk­u viziju ostvarivao kroz kolekcije prepune sanjivih i romantični­h kreacija, a poznat je po korištenju intenzivni­h boja, cvjetnih motiva i perja. Često je koristio jarko crvenu boju, a za jesen i zimu 2022. godine predstavio je kolekciju posvećenu nijansi vruće ružičaste koju je nazvao po svojim inicijalim­a “Pink PP”. Ružičasta je kolekcija postala viralni hit među publikom, ali i brojnim poznatim osobama koje su se u narednim mjesecima u vruće ružičastim kreacijama pojavljiva­le na crvenom tepihu. Njegova posljednja kolekcija, ready-to-wear za jesen 2024. godine, bila je kompletno crne boje, što je Piccioli predstavio kao odraz mračnih vremena u kojima živimo.

Osim što je izrazito cijenjen u svojoj struci, Pierpaolo Piccioli voljen je od saradnika i poznat po tome što je često nakon predstavlj­anja kolekcija sa sobom izvodio čitav tim na zajednički naklon. U prvim redovima njegovih revija često su se mogli naći suosnivači modne kuće Valentino Garavani i Giancarlo Giammetti, s kojima je Piccioli održavao blizak odnos tokom čitave karijere. Još nije poznato ko će nakon Picciolija u skorije vrijeme preuzeti poziciju novog kreativnog direktora Valentina.

 ?? ?? Malo ekstravaga­ncije
Malo ekstravaga­ncije
 ?? ?? Pierpaolo Piccioli
Pierpaolo Piccioli

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina