Oslobodjenje

Koncert Franje Pećarića i Brigite Vilč

- Đ. K.

Baletski triptih “Infinitas” Narodnog pozorišta u Beogradu biće izveden u utorak, 2. aprila, s početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. U baletskom triptihu rađenom u koreografi­ji Igora Kirova, Miloša Isailovića, te Maše Kolar, sarajevska publika moći će uživati u igri solista i ansambla baleta Narodnog pozorišta Beograd.

Baletski triptih kroz rad tri regionalna koreografa započet na temeljima baletske historije donosi različite plesne kreacije za baletski ansambl i pokazuje bogatstvo izraza baleta kao umjetnosti, što je bila ideja pri samom kreiranju ove predstave.

Makedonski koreograf Igor Kirov u koreografi­ji “Poema” istražuje koncept potrage za slobodom duše koja nikad ne prestaje da sanja i predstavlj­a naše emocije i boje naše duše. U baletskom djelu “Poema”, na muziku Stanojla Rajičića i snimak izvođenja Beogradske filharmoni­je, autorski tim pored Igora Kirova čine i asistentki­nja koreografa Mojca Majcen i kostimogra­fkinja Olga Mrđenović.

Miloš Isailović je kreirao komad “Ptico, ne sklapaj svoja krila”, koji je inspirisan žudnjom, glavnim pokretačem u koreografi­ji, alatom za oslobođenj­e i sazrijevan­je. Muzika Enrika Josifa baletskog djela “Ptico, ne sklapaj svoja krila” izvedena je kroz

Baletski triptih “Infinitas” Narodnog pozorišta u Beogradu biće izveden u utorak, 2. aprila, s početkom u 19.30 sati

tri muzička medija koja čine originalni snimak Orkestra Narodnog pozorišta Beograd iz vremena nastanka ovog baleta, klavirsko izvođenje Vladimira Gligorića i muzičke dionice koje je stvorila Irena Popović Dragović.

“Simfonijsk­i triptihon” rađen na koreografi­ju Maše Kolar bazira se na muzici Petra Konjovića - obilježen je folklornom tematikom i inspirisan sa tri međusobno povezana izvora. Sam karakter se temelji na folklornoj muzici, obiluje užarenim ritmom plesne igre, ali i mračnim atmosferam­a.

U baletskom djelu “Simfonijsk­i triptihon”, na muziku Petra Konjovića i snimak izvođenja Beogradske filharmoni­je, autorski tim čine dramaturgi­nja Maja Marjančić, koja uz Kolar potpisuje i idejno rješenje scenografi­je, te kostimogra­fkinja Katarina Grčić Nikolić.

Franjo Pećarić (bisernica) i Brigita Vilč (klavir) nastupiće 2. aprila od 19 časova u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, a u organizaci­ji Muzičke akademije Univerzite­ta u Sarajevu (UNSA).

Kako je navedeno u saopštenju Muzičke akademije (UNSA), Pećarić i Vilč će izvesti djela G. F. Handla, J. Haydna, L. van Beethowena, F. Pulanka, R. Matza i T. Uhlika, a ulaz na koncert je slobodan.

Franjo Pećarić (1995, Vinkovci) studirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišt­a u Zagrebu, smjer Glazbena pedagogija, gdje je diplomirao 2019. godine pod mentorstvo­m v. pred. Veljka Valentina Škorvage, nakon čega upisuje i novootvore­ni instrument­alni integriran­i studij, smjer Tambura, na kojem je diplomirao 2021.

Od 2014. godine vodi kulturnoum­jetnička društva u okolici Zagreba. Predavao je u Glazbenoj školi u Novskoj i Glazbenoj školi Ferde Livadića u Samoboru, a od 2018. zaposlen je kao nastavnik tambure u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku.

Brigita Vilč (1991, Županja) studij klavira završila je na Muzičkoj akademiji Sveučilišt­a u Zagrebu u razredu profesora Srđana Filipa Čaldarović­a 2015. godine. Maturirala je i obou u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Svirajući klavir i obou, kao dio Puhačkog orkestra Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, osvojila je prvu nagradu Cum laude u Belgiji 2011. i prvu nagradu na Državnom natjecanju u Dubrovniku iste godine.

 ?? ?? Čeka nas uzbudljiv nastup
Čeka nas uzbudljiv nastup
 ?? ?? Izložba “Sarajevo - grad ljubavi i stradanja”
Izložba “Sarajevo - grad ljubavi i stradanja”
 ?? ?? Iman Della Luna Glušac
Iman Della Luna Glušac

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina