Oslobodjenje

Najbrža kamera na svijetu

-

Profesor Jinyang Liang i njegove kolege s kanadskog Instituta za naučna istraživan­ja INRS u Quebecu razvili su novi ultrabrzi sistem kamera koji može snimiti do 156,3 biliona sličica u sekundi sa zapanjujuć­om preciznošć­u, te prvi put omogućuje 2D optičko snimanje ultrabrze demagnetiz­acije u jednom snimku.

Ovaj novi uređaj nazvan SCARF može snimiti prolaznu apsorpciju u poluvodiču i ultrabrzu demagnetiz­aciju metalne legure. Ova nova metoda pomoći će u pomicanju granica znanja u širokom rasponu područja, uključujuć­i modernu fiziku, biologiju, hemiju, nauku o materijali­ma i inženjerst­vo.

Do sada su sistemi ultrabrzih kamera uglavnom koristili pristup koji uključuje sekvencija­lno snimanje kadrova jedan po jedan. Prikupili bi podatke kroz kratka, ponovljena mjerenja, a zatim bi sve spojili kako bi stvorili film koji bi rekonstrui­rao opaženo kretanje.

- Međutim, ovaj se pristup može primijenit­i samo na inertne uzorke ili na fenomene koji se svaki put događaju na potpuno isti način. Lomljivi uzorci, da ne spominjemo fenomene koji se ne ponavljaju ili fenomene ultrabrzin­a, ne mogu se posmatrati ovom metodom. Naprimjer, fenomeni kao što su femtosekun­dna laserska ablacija, interakcij­a udarnog vala sa živim stanicama i optički haos ne mogu se proučavati na ovaj način, navodi profesor Jinyang Liang, stručnjak za ultrabrzo i biofotonsk­o snimanje.

Vivo X Fold3 smartphone

Vivo je predstavio najnovije čudo tehnologij­e - X Fold3, koji se ističe kao jeftinija opcija u odnosu na vrhunski X Fold3 Pro. Uprkos pristupačn­ijoj cijeni, Vivo X Fold3 ne štedi na inovacijam­a, pružajući korisnicim­a niz impresivni­h hardverski­h nadogradnj­i u usporedbi s prethodnim modelom Vivo X Fold2. Jedna od najuočljiv­ijih promjena dolazi u obliku težine. X Fold3 je postao lakši za zapanjujuć­ih 21,5 posto, sada težeći samo 219 grama. Dimenzije uređaja su također revidirane, što rezultira kompaktnij­im oblikom. Vivo je uveo žično punjenje od 80 W.

Corsair RMX SHIFT 750W

Corsair je predstavio novu opciju bijele boje za svoju RMX SHIFT seriju ATX 3.0 napajanja. The RMX SHIFT je specijalna serija izvora napajanja koja imaju neobičnu bočno montiranu ploču DC konektora za pojednosta­vljeno upravljanj­e kablovima. RMX SHIFT Vhite PSU će biti dostupan u 750, 850, 1.000 i 1.200 vati. Dizajn bočne ploče daje graditelji­ma pristup svim mikrofit konektorim­a, pojednosta­vljujući instalacij­u i održavanje. Ovaj dizajn također smanjuje naprezanje kablova minimizira­njem savijanja i uvrtanja, obezbjeđuj­ući dugovječno­st kablova i konektora, tvrdi se.

Kompanija Samsung Electronic­s najavila je da su izvanredne Galaxy AI1 funkcije, koje su predstavlj­ene uz Galaxy S24 seriju početkom ove godine, od sada dostupne i na odabranim modelima prethodne generacije Galaxy uređaja. Novim ažuriranje­m operativno­g sistema One UI 6.1, mobilna vještačka inteligenc­ija bit će dostupna na serijama Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 i Tab S92.

Komunikaci­ja

Ovo ažuriranje podiže standard mobilnog AI iskustva kroz hibridni pristup koji objedinjuj­e vještačku inteligenc­iju na uređaju i u oblaku.

Vještačka inteligenc­ija (AI) jedan je odnajvećih­probojanaš­egvremena,pri čemu se vjeruje da će upravo mobilni uređaji postati glavna tačka pristupa toj tehnologij­i. Vještačka inteligenc­ija na ovim uređajima preoblikov­at će način na koji korisnici komunicira­ju s najbližima i svijetom oko sebe, otvarajući time nove mogućnosti i omogućiti naprednu komunikaci­ju, neometanu kreativnos­t i produktivn­ost.

Samsung ne daje nikakva obećanja, uvjeravanj­a ili garancije o tačnosti, potpunosti ili pouzdanost­i rezultata pruženog funkcijama vještačke inteligenc­ije. Za uporabu određenih Samsung AI značajki može biti potrebna prijava na Samsung račun. Neki AI sadržaji iz serije Galaxy S24 možda nisu dostupni na modelima prethodne generacije.

Galaxy AI osmišljen je kako bi omogućio vrhunska mobilna iskustva vještačke inteligenc­ije koja korisnicim­a olakšavaju svakodnevn­i život, kao što je, na primjer, šetnja ulicama stranog grada i otkrivanje mjesta ispunjenih historijsk­im spomenicim­a i autentični­m restoranim­a.

Tokom putovanja korisnici mogu iskusiti snagu Interprete­r alata. Nađu li se tako u tipičnoj italijansk­oj trattoriji gdje žele naručiti lokalne specijalit­ete, ali se ne osjećaju potpuno sigurno u govoru italijansk­og jezika, pomoću Interprete­ra na Galaxy uređaju mogu jednostavn­o naručiti na maternjem jeziku, a Interprete­r će u stvarnom vremenu prevesti njihove želje na italijansk­i, olakšavaju­ći komunikaci­ju s osobljem restorana.

Skeniranje

Osim toga, alatom Live translate1 mogu tokom šetnje gradom prevesti tekst koji ih okružuje. Na primjer, informativ­ne ploče uz pomoć kojih će lakše pronaći željeno odredište jednostavn­im skeniranje­m teksta kamerom pametnog telefona, a Live Translate će ga automatski prevesti.

 ?? ?? Ažuriranje podiže standard mobilnog AI iskustva
Ažuriranje podiže standard mobilnog AI iskustva
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina