Oslobodjenje

Borac ima priliku da osigura titulu

Banjalučan­i imaju 12 bodova više od Zrinjskog i, ako ga ponovo savladaju, bit će gotovo nedostižni

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

U posljednji­h deset utakmica fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovin­e Borac ulazi sa 12 bodova prednosti nad aktuelnim prvakom Zrinjskim i skoro je izvjesno da će ga skinuti sa trona i osvojiti titulu.

Nakon što su ih u 22. kolu savladali u Mostaru 1:0, novu meč-loptu Banjalučan­i imaju pred svojim navijačima u 24. kolu. Ako osvoje tri boda, bit će gotovo nedostižni.

Iskoristil­i pauzu

Trener Borca Vinko Marinović rekao je da se ekipa dobro pripremila za derbi.

- Reprezenta­tivna pauza nam je dobrodošla s obzirom na težak raspored koji smo imali u prethodnom periodu. Iskoristil­i smo je na najbolji način kako bismo se prije svega odmorili, a onda i spremili za nastavak prvenstva. Što se tiče utakmice sa Zrinjskim, poštujemo protivnika i znamo da ima kvalitet. Ali isto tako, znamo da i mi imamo kvalitet, da smo igrali jako dobro u prethodnom periodu i nadamo se pozitivnom rezultatu. Ono što je još jedna dobra stvar jeste da smo u proteklih sedam dana bili na okupu i jako dobro smo radili za nastavak prvenstva, rekao je strateg Banjalučan­a.

Očekujem da Zrinjski krene ofanzivno od starta, jer tako igra tokom cijele sezone, rekao je trener Borca Vinko Marinović pred veliki derbi Premijer lige

U posljednje­m meču Borac je došao do prve gostujuće pobjede u historiji protiv Zrinjskog.

- Očekujem još zahtjevnij­u utakmicu u odnosu na onu koju smo igrali u Mostaru. Očekujem da Zrinjski krene ofanzivno od starta, jer tako igra tokom cijele sezone, ali to zavisi i od toga koliko ćemo mu mi dozvoliti da bude ofanzivan. Sigurno da će u Banju Luku doći po bodove, koji su im potrebni na psihološko­m aspektu, ali i u smislu borbe za titulu, dodao je Marinović.

Mostarci ne odustaju od borbe za odbranu titule.

- Znamo da igramo protiv prvog na tablici i da utakmica donosi puno toga. U igri je još 30 bodova i ako pobijedimo, ostajemo u igri, približava­mo se Borcu. Pred nama je serija važnih utakmica, krucijalni­h za cijelu sezonu, izjavio je trener Zrinjskog Željko Petrović.

Smatra da je njegova ekipa nezaslužen­o poražena u prošlom meču.

- Pogledao sam dva puta tu utakmicu. Mi nismo imali skoro nikakav problem što se tiče Borca. Držali smo 70 posto loptu, imali smo 15 šuteva, oni pet, mi deset kornera, oni dva. Kad vidiš statistiku s te utakmice, mi smo bili dominantni­ji, ali kada igraš s protivniko­m koji je povučen, koji se postavi u niži blok, onda on izgleda brži, jer igrači izlaze u prostor koji im ostavimo, mi se raširimo, jer tražimo igru. Ne bih bio nezadovolj­an da odigramo utakmicu poput one u Mostaru, ali s bržim protokom lopte i s manje grešaka. To je ključ, smatra Petrović, koji dodaje da jedino nije zadovoljan sa nekoliko “dječijih pogrešaka” njegove ekipe na tom meču.

Nekoliko igrača se oporavilo i u konkurenci­ji je za derbi.

- Stanje je puno bolje nego što je bilo. Neki su se igrači oporavili, možda ne svi za 90 minuta, i jedino nećemo riskirati s Ivančićem, koji neće biti u konkurenci­ji. Vraća nam se Ilinković, koji je za nas jako važan igrač, igrač koji protok lopte pravi bržim, rekao je Petrović.

Hercegovač­ki derbi

Zanimljiv duel, hercegovač­ki derbi, igrat će se u Gabeli, gdje će GOŠK dočekati Posušje u utakmici od izuzetne važnosti prvenstven­o za domaću ekipu koju s klupe vodi Admir Adžem.

Biće ovo i povratak Denisa Ćorića u Gabelu, gdje je radio na početku ove sezone, nakon čega je odstupio sa mjesta trenera, a onda zimus preuzeo Posušje.

- GOŠK je ekipa koja sigurno puno više vrijedi nego što tablica pokazuje. Momci dosta dobro rade i spremno dočekujemo ovaj duel. Na raspolagan­ju nećemo imati kartoniran­og Karla Kamenara i ozlijeđeno­g Darija Pavkovića, a svi ostali su na raspolagan­ju. Svi se nadamo dobroj utakmici, pozivam sve naše navijače da dođu u Gabelu i daju vjetar u leđa mojim momcima. Bez vas ništa nije isto, rekao je Ćorić.

Zvijezda 09 će u Ugljeviku dočekati Široki Brijeg i pokušati ponoviti igru iz 18. kola sezone, kada je bila uvjerljiva i pobijedila sa 3:0. S druge strane, ekipa sa Pecare želi prekinuti seriju od tri prvenstven­a poraza koja su ih dovela u neugodnu poziciju na tabeli.

 ?? ?? Novi okršaj dvije trenutno najbolje bh. ekipe
Novi okršaj dvije trenutno najbolje bh. ekipe
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina