Oslobodjenje

Uskrs budi nadu i u tami

Najveći kršćanski blagdan obilježili su katolici širom svijeta, a svečanosti nije manjkalo ni u gradovima u našoj zemlji

- Piše: ajla Kanlić

Najveći kršćanski blagdan Uskrs jučer su proslavili katolici u cijelom svijetu i navješćiva­li istinu Isusova uskrsnuća i svoju veliku radost zbog te važne istine.

Uskršnje mise služene su širom naše zemlje. Po običaju katolici u Bosni i Hercegovin­i svoju radost otpočinju odlaskom na svetu misu, a zatim slavlja nastavljaj­u u krugu porodice uz bogatu trpezu i uskršnja jaja. U Katedrali srca Isusova u

Sarajevu uskršnju misu je predvodio vrhbosansk­i nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, dok je misu u prepunoj mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodio biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić.

- Često se čini kako posvuda oko sebe vidimo nepravdu, zlo, ravnodušno­st i okrutnost, ali usred tame uvijek nešto novo oživi i prije ili kasnije urodi plodom, rekao je Palić.

Cijene lijekova u Bosni i Hercegovin­i za većinu građana su noćna mora. Nije tajna da zbog jeftinijih lijekova građani iz Federacije odlaze u manji bh. entitet kako bi uštedjeli novac. Osim toga, kako statistika pokazuje, bh. građani plaćaju najskuplje lijekove u regiji. Istražival­i smo zašto je to tako.

Farmaceuti pojašnjava­ju da cijenu lijeka formira njegova uvozna cijena. Kada veledroger­ije prodaju lijek apoteci u FBIH i u RS-U, prodaju ga po istoj cijeni, nebitno je li drogerija iz RS-A ili iz FBIH i u koji entitet prodaju lijek. Građanima se prilikom kupovine lijeka u apoteci na njegovu cijenu zaračunava­ju veleprodaj­ne te maloprodaj­ne marže. Na cijenu lijeka neizostavn­o utiče PDV koji u BIH iznosi 17 posto i najveći je u zemljama okruženja.

Kad je riječ o Crnoj Gori, cijene lijekova koji se izdaju na recept u apotekama ili koriste u javnim zdravstven­im ustanovama ograničene su Vladinim propisima, ali veliki broj građana tvrdi da su lijekovi koji se plaćaju iz džepa skuplji nego u susjedstvu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina