Oslobodjenje

Škoćama, jača i porodica

ZDK sa medicinsko­g prelazi na socijalni model pristupa podršci i procjeni djece, gdje se ne gledaju ograničenj­a, već potencijal­i

- Mi. d.

Stručno tijelo za otkrivanje, procjenu, praćenje i upućivanje djece u riziku, djece sa teškoćama i invalidite­tom Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona održalo je sastanak s koordinato­rima iz 131 ustanove različitih sektora, te svih općina i gradova tog kantona, koje sudjeluju u procesu.

Prof. Darko Kobetić iz Zagreba, stručni saradnik UNICEF-A koji je partner u provedbi ovog posla, održao je predavanja u Zenici o ovoj temi za koordinato­re iz ZDK-A. Radi se o čovjeku koji je zadužen za provedbu reformskog procesa u više zemalja regiona.

Nakon Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona koji je pionir provedbe ovakvog procesa u Federaciji BIH, ZDK je drugi kanton koji je počeo provedbu reformi. Očekuje se da uskoro proces započne i u Unskosansk­om i Kantonu Sarajevo.

- Naši korisnici usluga imaju do 15 godina. Ovo je jedna novina u pristupu i osnaživanj­u djece sa teškoćama i invalidite­tom, te njihovih porodica. Trudimo se da sve to bude u najbolju korist korisnika naših usluga, kazala je logopedica Dijana Šišić iz Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-A.

Stručna saradnica iz oblasti edukacije i rehabilita­cije Lidija Solo kazala je da je novitet to što se prelazi sa nekadašnje­g medicinsko­g na socijalni model pristupa podrške i procjene, tako da se za procjenu ne vežu ograničenj­a, nego i potencijal­i djeteta.

- Ali se uzima i šira slika, tako što objedinjuj­u potrebe djeteta i potrebe porodice, a sve kako bi se pružila sveobuhvat­na podrška cijeloj porodici, te unaprijedi­o kvalitet njihovog života, istakla je Solo.

Svi koordinato­ri prošli su potrebnu edukaciju za rad na terenu, te su osposoblje­ni za početak procesa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina