Oslobodjenje

Malena Danka viđena je u Beču?

Na snimku koji kruži internetom vidi se djevojčica koja podsjeća na Danku, a policija saopštava da prati trag

- Piše: jelena aleksić, Beograd

Šesti je dan otkako je nestala dvogodišnj­a devojčica Danka Ilić. Šesti je dan otkako se javnost u Srbiji pita šta je bilo sa nesrećnom devojčicom koju bez prestanka traže sve nadležne institucij­e. Da li je malena Danka kidnapovan­a? Upala u jamu? Prodata kao žrtva trgovine ljudima?

Stručne službe

zaista zaslužuje da ima informacij­e koje bi je umirile i koje bi pokazale da stručne službe kao što je MUP i ostale koje su uključene u pronalazak devojčice rade najbolje što mogu, da su sva sredstva upotreblje­na i da je sve čim država raspolaže u ovom momentu stavljeno u službu pronalaska devojčice, rekla je Radovanovi­ć u emisiji “Novi dan”. Kako je navela, nažalost, MUP ima svoja pravila - da se o nekim događajima ne govori i to se opravdava u cilju istrage.

- Kada kažem nažalost, to je u smislu da situacija kao što je ova zaslužuje jedan vid obraćanja policijski­h službenika građanima, jer ovo nisu svakodnevn­i događaji. Javnost se posebno uznemiri i posebno je zaintereso­vana da se ovakvo delo što pre reši i policija bi u ovom slučaju trebalo da izlazi sa informacij­ama u kom pravcu je usmerila istragu, ne treba da otkriva sve detalje. Ono što sada najviše uznemirava građane jeste to da li je u pitanju nesrećni slučaj ili krivično delo, ocenila je Radovanovi­ć. I zaista, kako su i roditelji pod sumnjom za eventualnu prodaju deteta, javnost je dodatno zgrožena nad ovom mogućnošću. Ipak, iz Ministarst­va unutrašnji­h poslova saopštavaj­u i juče da se “istraga nastavlja u svim pravcima”, ne precizirav­ši šta to tačno znači. Ono što je do sada urađeno je terenska pretraga u opsegu od deset kilometara od mesta sa koga je u utorak malo poslije podneva nestala malena Danka.

Takođe, raskrčen je teren oko kuće i prekopan bagerima, pretražene su sve jame, tuneli i rupe u blizini kuće, a juče se dovozi posebna oprema za pretraživa­nje obližnje reke. Majka je u pratnji policije u subotu bila na mestu na kome je poslednji put videla Danku kako bi, kako prenose izvori istrage, “pokazala svaki korak i detalj od dana kada je devojčica nestala kako bi se uradila rekonstruk­cija njihovog kretanja”.

Zvanično iz policije saopštavaj­u da nema vijesti iz istrage koje bi mogli podijeliti sa javnošću, a to je ono što po mišljenju mnogih ne bi smjelo da se događa

Pomoć komšija

Podsetimo, devojčica je nestala u utorak malo pre dva sata, ali je njen nestanak policiji prijavljen dva sata kasnije pošto je majka pokušala da je pronađe uz pomoć komšija. Nakon prijave u potragu su se uključile sve raspoloživ­e snage da bi nakon 72 sata saopšteno da dete nije na teritoriji Banjskog Polja, gde je nestalo. Potom se prešlo na detaljno raskopavan­je i raščišćava­nje terena oko same kuće, pretragu iz vazduha helikopter­ima, kao i traganje ronilaca po obližnjoj reci, što je u toku poslednja dva dana.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina