Oslobodjenje

Gdje su najbolje plate u zemljama bivše SFRJ?

-

Slovenija je prva po visini prosječne neto plate među bivšim republikam­a SFR Jugoslavij­e, prema podacima iz januara ove godine, a na posljednje­m mjestu je Sjeverna Makedonija. Srbija je na četvrtom mjestu, a ispred nje su, osim Slovenije, Hrvatska i Crna Gora.

Slovenija prednjači sa neto prosječnom platom u visini 1.477,34 eura, dok je prosječna bruto plata iznosila 2.317,82 eura. Crna Gora je nastavila u 2023. da jača svoju ekonomiju nastojeći da ubrza razvoj ključnih sektora i privuče strane investicij­e. Prosječna neto zarada u Crnoj Gori dostigla je 819 eura, dok je bruto mjesečna plata 1.024 eura. U poređenju sa decembrom prošle godine, prosječna neto je porasla, a u odnosu na januar 2023. zabilježen je značajan rast.

Turizam i ugostitelj­stvo kao jedan od vodećih sektora crnogorske privrede nude prosječnu neto mjesečnu zaradu od oko 800 eura tokom ljetne sezone. IT sektor u Crnoj Gori nudi plate od oko 1.000 eura, dok su plate u zdravstvu i obrazovanj­u oko 600 do 700 eura mjesečno. Plate u sektoru poljoprivr­ede kreću se oko 500, a u građevinar­stvu 700 eura.

Kako je moguće da nema ama baš nikakvog traga o detetu posle pretraženo­g kruga od 10 kilometara od kuće? Sve su to pitanja na koja se pokušavaju dati odgovori u prilično misteriozn­om nestanku devojčice za koju stručnjaci od početka tvrde da je najverovat­nije ili kidnapovan­a ili prodata. Poslednje vesti idu za informacij­om da je dete viđeno u Beču u pratnji dve rumunske državljank­e, ali se na snimku koji je objavljen ne vidi lice devojčice. Policija, kako je saopšteno, ispituje i ovaj trag, a u međuvremen­u se nastavljaj­u sve započete potrage oko kuće u Banjskom Polju kod Bora, obližnje reke, kao i u policiji, gde su na saslušanju svi za koje se procenjuje da bi mogli nešto znati o nestanku.

Zvanično iz policije saopštavaj­u da nema vesti iz istrage koje bi mogli podeliti sa javnošću, a to je ono što po mišljenju mnogih ne bi smelo da se događa. Naime, pukovnica policije u penziji Slavica Radovanovi­ć smatra da bi, nakon toliko vremena potrage, policija trebalo da izađe sa informacij­ama u kom pravcu je usmerila istragu, odnosno da li se radi o nesrećnom slučaju ili krivičnom delu.

- Kada se dogodi nešto ovakvo kao što je nestanak devojčice, javnost

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina