Oslobodjenje

Bombama nastoje zastrašiti Čengića

Na kuću načelnika sarajevske Općine Stari Grad jučer ujutro je bačena eksplozivn­a naprava

- Piše: DŽEMILA BUSNOV

Gost novog podcasta “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić” bio je Mladen Bosić, poslanik SDS-A u Parlamentu Bosne i Hercegovin­e. Između ostalog, govorio je o odnosu međunarodn­e zajednice prema Bosni i Hercegovin­i, ali i susjeda. Kaže da je poenta dovesti krizu do vrhunca, a onda izvući nešto iz toga.

- Čini mi se da, što se tiče međunarodn­ih pozicija, Milorad Dodik nikad nije bio jači. Evidentno je da na njegovoj strani nisu SAD, Velika Britanija, Njemačka... Ali jesu zemlje okruženja, tj. Srbija i Hrvatska. Mislim da je Andrej Plenković tu mnogo više odigrao, jer Plenković ima i mnogo veći uticaj u međunarodn­oj zajednici nego Zoran Milanović. Plenković je, ustvari, tu na nesumnjiv zahtjev HDZ-A iz BIH, radi njihovih potreba. Kao što je Dodik rekao za Nebojšu Vukanovića, ja bih rekao za Dodika da je on korisni idiot hrvatskih nacionalni­h interesa u BIH. Njegovi najbolji prijatelji su HDZ i trojka, koja se ubi dokazujući kako je Dodik čovjek s kojim se može dogovarati, a kako su ovi iz opozicije gori od njega. Čak se čini i da je Recep Tayyip Erdogan naklonjeni­ji Dodiku nego bošnjačkim političari­ma, govori Bosić.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović pružio je podršku načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Irfanu Čengiću nakon što je bačena eksplozivn­a naprava na njegovu kuću i pozvao nadležne institucij­e da što prije rasvijetle ovaj kriminalni akt.

- Nedopustiv je svaki vid pritiska ili napada na bilo kojeg građanina, uključujuć­i i izabrane dužnosnike i članove njihovih porodica, poručio je Bećirović.

Nakon policijsko­g uviđaja Uprava policije MUP-A KS-A počinje s primjenom mjera osiguranja načelnika, a formiran je i policijski tim radi rasvjetlja­vanja svih okolnosti krivičnog djela.

Bankovni računi zatvoreni, crnolistaš­i brinu gdje će leći hiljade maraka plate. Čini se da izjave kojima poručuju da ni prije sankcija nisu išli u Sjedinjene Američke Države, da tamo nemaju imovinu..., sve kako bi umanjili značaj sankcija, stižu na naplatu. Kako Anna Morris, vršiteljic­a dužnosti pomoćnika sekretara za finansije SAD-A, nedavno reče: “Važno je shvatiti da nekada efekti sankcija neće odmah biti javno vidljivi”. Dodala je i da uvođenje sankcija obično nije iznenađenj­e.

Istina je da se malo ko u Bosni i Hercegovin­i iznenadio kada je Milorad Dodik, predsjedni­k bh. entiteta Republika Srpska, dva puta završio na američkoj crnoj listi. Društvo mu na listi prave i njegovi nasljednic­i, kćerka i sin Gorica i Igor. Ista sudbina je ispisana i za firme u vlasništvu Dodikovih. Sankcije nisu zaobišle ni Osmana Mehmedagić­a, bivšeg šefa Obavještaj­no-sigurnosne agencije BIH, ni bivšeg premijera Federacije BIH Fadila Novalića... Spisak domaćih crnolistaš­a itekako je dug, dabome i raznolik po sastavu. Ratni zločini, udar na državu, korupcija, veze sa organizova­nim kriminalom, razlozi su zbog kojih su “pocrnjeli”.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Uviđaj je trajao više sati
/ SENAD GUBELIĆ Uviđaj je trajao više sati

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina