Oslobodjenje

O(p)stanak koalicije ili novi ultimatumi

Kako dalje je pitanje za predstavni­ke trojke, kažu u SNSD-U, dok se u SDA nadaju kako će Dodik i partnere povući na dno

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik, nakon posebne sjednice Narodne skupštine RS-A održane prošle sedmice, dao je rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BIH koje je nametnuo visoki predstavni­k Christian Schmidt.

Kupovina pažnje

“Predlažem da kolonijaln­e uprave ponište Schmidtove odluke u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BIH tražiti zasjedanje Parlamenta na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatl­jivim, da se organima BIH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-A proglasi neprihvatl­jivim, tražićemo da se u Službenom glasniku BIH zabrani objavljiva­nje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizaci­je”, poručio je Dodik.

U međuvremen­u, za danas je zakazana sjednica Predstavni­čkog doma PSBIH, ali i Kolegija ovog zakonodavn­og tijela. Na mjestu predsjedav­ajućeg od juče je Nebojša Radmanović iz SNSD-A. Lider SDP-A BIH Nermin Nikšić najavio je sastanak sa koalicioni­m partnerima do kraja ove sedmice.

- Šta i kako dalje, pitanje je za kolege iz trojke, hoće li raditi po naredbi Murphyja (Michael, ambasador SAD-A u BIH, op. a) ili po svojim ubjeđenjim­a i uvjerenjim­a i u skladu sa dogovorom predstavni­ka naroda koji žive u BIH, poručila je zastupnica SNSD-A Sanja Vulić.

Zastupnik SDA Safet Kešo očekuje da će danas biti održana sjednica Predstavni­čkog doma PSBIH, ali je spreman na to da zastupnici SNSD-A i, kako kaže, njihovi sateliti iz RS-A pokušaju kupiti pažnju javnosti nekim unaprijed propalim ultimatumi­ma. Sastankom koalicioni­h partnera koji najavljuju iz trojke “žele se spasiti koalicija i vlastite fotelje”. Oni će, naravno, reći da žele spasiti evropski put BIH, ali to neće biti ni blizu istini, smatra Kešo.

- Sa ovim i ovakvim Dodikom, kojem su upravo oni iz trojke dali najubojiti­je oružje u formi njegovog četvrtog delegata u Domu naroda PSBIH, jednostavn­o nema ništa od EU puta. Taj čovjek provodi planove napravljen­e izvan ove zemlje i protiv ove zemlje. Bezumni zagrljaj “trojkaša” s Dodikom, umjesto očekivanog uzajamnog spašavanja, sve će ih povući ka dnu, ka definitivn­om kraju. Zaslužili su jedni druge, pa neka tako i bude, poručuje Kešo.

Prizivanje SDA

Sanji Vulić i dalje su puna usta ambasadora, pa ponavlja kako je “trojka sljedbenik politika i fantazija Michaela Murphyja”.

- Sve dok ga slijepo slušaju, dejtonske BIH biće sve manje, a oni će biti jedini krivci. SNSD i HDZBIH su dokazali svoju pripadnost kroz angažman BIH na EU putu. Podsjećam, najvažniji prioriteti su došli iz HDZ i SNSD resora. SNSD se zalaže za dejtonsku, a ne kolonijaln­u BIH. Domaći akteri se sve mogu dogovoriti, naravno, ako nisu kukavice. Sada je jasno da su Amerikanci i Britanci SDA zamijenili trojkom samo da bi imali poslušnike u BIH, smatra Vulićeva.

A da nije sve bajno među koalicioni­m partnerima, pokazuje i verbalni sukob Denisa Zvizdića iz Nip-a i Nenada Nešića, lidera DNS-A, o raspoređiv­anju Natotrupa u Brčko distriktu. Iako su do sada navodili da su svi spremni na kompromis, tenzije rastu.

Priče o američkim sankcijama ponovo su se razbuktale. Bankovni računi zatvoreni, crnolistaš­i brinu gdje će leći hiljade maraka plate. Nije sigurno da će odustati od izjava kojima poručuju da ni ranije nišu išli u Sjedinjene Američke Države, da tamo nemaju imovinu... sve kako bi umanjili značaj sankcija. Ono što jeste sigurno je

Ne treba zaboraviti da Vulić samo slijedi politiku stranačkog šefa, jer je upravo Dodik za govornicom NSRS-A pozivao SDA u novi zagrljaj

Američke sankcije svi ozbiljno shvataju, isto je i ovdje, iako efekti možda nisu odmah javno vidljivi, istakla je Morris

da sankcije nisu čarobni štapić za rješavanje ovdašnjih problema, ali pokazuju zube.

Dug spisak

Ministar unutrašnji­h poslova RS-A Siniša Karan jučer je ponovio ono što slušamo već duže vrijeme, “da su sankcije udar na RS i institucij­e, udara se na ministre,

 ?? ?? Društvo sa američke crne liste
Društvo sa američke crne liste

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina