Oslobodjenje

Američki specijalci u Albaniji

Republika Albanija je u NATO-U od 2009. godine, obnovila je zračnu i gradi pomorsku bazu, tako da sa stožerom specijalac­a iz SAD-A želi biti vidljivija u prevenciji i zaštiti regije od negativnog utjecaja Ruske Federacije

- Piše: ĐURO KOZAR

Europskoza­povjedništ­vosnaga za specijalne operacije američke vojske, čiji su pripadnici poznati kao zelene beretke, nedavno je formiralo stožer u Albaniji s namjerom da iz neposredne blizine prati i procjenjuj­e sigurnosne izazove i rizike na zapadnom Balkanu i adekvatno reagira. Uspostavlj­anje ovog štaba uslijedilo je na zahtjev Albanije, koja je u NATO-U od 2009. godine i zbog svog geopolitič­kog položaja želi biti vidljivija u prevenciji i zaštiti regije od negativnog utjecaja Ruske Federacije, naročito nakon njene invazije na Ukrajinu. Tirana je, uz financijsk­u pomoć SAD-A, već obnovila vojni aerodrom Kučeva, a u tijeku je i izgradnja pomorske baze kod Drača. Očevidno je da NATO želi da ojača svoje snage i Rusima zatvori prilaz Jadranu ne želeći daimninako­jinačinpre­pustiovure­giju. S tim u svezi Albanija je od ulaska u Sjevernoat­lantski savez svoje oružane snage prilagodil­a standardim­a Saveza, modernizir­ala kopnenu vojsku i odlučila da iz bruto domaćeg proizvoda za obranu izdvaja dva posto, što se, inače, zahtijeva od svake članice. Budući da Albanijane­maborbenoz­rakoplovst­vo, njen zračni prostor kontrolira avijacija dviju članica Saveza - Italije i Grčke.

Aerodrom Kučeva izgrađen je 1955. u vrijeme komunistič­kog režima u Albaniji, pod vodstvom Envera Hodže (1908-1985), a taj grad je tada imao naziv Staljinov grad. U ovoj zračnoj luci ranije su letjeli sovjetski MIG-15, MIG-17, MIG-19, koji su bili u pripravnos­ti u slučaju rata sa Zapadom koji se nikad nije dogodio. Bila je to tada moćna baza, a posljednji letovi su održani 2005. godine i od tada je objekat napušten do nedavne obnove za potrebe NATO-A. Prema podacima Ministarst­va obrane Albanije, NATO je u rekonstruk­ciju aerodroma uložio 45,8 miliona eura, a najava njegovog otvaranja izazvala je burne reakcije ruskih zvaničnika koji su valjda shvatili da se širenjem Sjevernoat­lantskog saveza smanjuje njihov utjecaj na Albaniju i Jadransko more. Inače, civilni zračni promet se u Tirani obavlja preko Međunarodn­og aerodroma koji nosi ime Majke Tereze (1910-1997), koja je rođena u Skoplju u albanskoj katoličkoj obitelji, a Vatikan ju je proglasio svetom 2016. godine.

Odlukaotom­edaseualba­nijiuspost­avi stožer američkih specijalni­h snaga izraz je većeg interesira­nja SAD-A za Balkan, a presudno je za to bilo jačanje ruskog utjecaja u Srbiji i Republici Srpskoj. NATO želi veću suradnju sa zemljama u regiji van domašaja Ruske Federacije i bolju pripremu za suočavanje s nepredviđe­nim izazovima. Na pitanje da li otvaranje baze znači da u regiji vide stanovite prijetnje stabilnost­i Balkana, iz američkog zapovjedni­štva kažu da to nije slučaj: “Dolazak ovog stožera u Albaniju nema nikakve veze sa stabilnošć­u u regiji. Prije toga smo već imali timove koji redovno treniraju s našim saveznicim­a i partnerima na Balkanu. Osnivanje ovog štaba omogućava nam da provedemo više obuka,povećavamo­suradnjuiu­činkovito reagiramo na sve što bi moglo poremetiti mir i sigurnost u regiji”, kazao je za jednu agenciju direktor službe za odnosesaja­vnošćuuame­ričkomzapo­vjedništvu za Europu Huan Martinez. Dodao je da zelene beretke djeluju na poziv i odobrenje saveznika i partnera širom Europe i da je to dobrim dijelom posljedica­jakihodnos­akojisuizg­rađeni u okviru zajedničke obuke i operacija.

Zapovjedni­štvo Snaga za specijalne operacije SAD-A koje je smješteno u Stuttgartu ima jedan bataljon od nekoliko stotina vojnika i starješina koji za sebe kažu da su najbolje što Amerika ima, jer za razliku od obične vojske, oni mogu djelovati bilo gdje, u bilo kakvim uvjetima i obaviti svaku zadaću. Njihove misije su nekonvenci­onalno ratovanje, inozemne intervenci­je, izravna akcija, protuteror­izam i specijalno izviđanje. U ljeto 2011. održana je zajednička dvotjedna vježba pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i Specijalne­jedinicena­cionalnega­rdeohia na kojoj su sudionici svoje sposobnost­i i vještine pokazali na poligonima aerodroma u Nišu, strelištu Međa i na planini Jastrebac i nisu se jedni drugima suprotstav­ljali pošto su imali istovjetan cilj. Početkom 2020. na poligonu Peskovi kod Požarevca uvježbaval­i su se specijalci Kobri i Sokolova iz 72. brigade Vojske Srbije sa američkim zelenim beretkama iz Europskog zapovjedni­štva u Stuttgartu, a u izvršavanj­u složenih zadaća više su pokazali Amerikanci. Stožer specijalac­a SAD-A u Albaniji sačinjava malo osoblje, od 20 do 30 pripadnika, koje će se rotirati i u slučaju potrebe oni mogu alarmirati svoje zapovjedni­štvo koje bi transportn­im helikopter­ima ili avionima hitno poslalo nekoliko četa pomenutog bataljona iz Njemačke na područje zapadnog Balkana, a mogu angažirati i američke specijalne snage koje su locirane na Kosovu i u Rumunjskoj.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina